嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 lucia123 的帖子

可以試下Enagic部水機, 我好多朋友都係飲+用, 好返勁多又唔駛靠藥

禁止訪問

大宅

唔好意思, 因為我囝囝都有濕疹問題 (身好O的, 但面同頭比較嚴重, 同埋佢係覺得好痕, 成日R到損晒), 宜家都重搵緊解決方法, 所以借樓主個POST同大家一齊SHARE下:

1. 5-6個月時初出去睇皮膚專科, 有用類固醇, 用完好快好, 但過幾日又會出返. 醫生開VASELINE 好似好潤, 但搽極佢都會皮膚痕, 根本止唔到.

2. 出世後KEEP住用愛麗他低敏沖涼, 但無浸浴, 對佢好似無咩用. 不過我唔係用浴油個隻, 或者會買比佢試下.

3. 用浸浴最好我覺得係金銀花藤, 我朋友媽媽係鄉下自種摘比我囝, 不過HK好難買到新鮮. 無O既時間我就用金銀花葉煲水, 效果一般, 無咩差亦唔特別有好轉.

4. CREAM我用過PHYSIOGEL, CATERPHILL 濕疹LINE, Charisms 有機濕疹膏, 醫生開VASELINE, 全部都係初頭用OK, 但用得個零星期就唔多見有特別好轉, 同埋全部都唔止痕.

5. 之後睇嚴浩用椰子油+甜杏仁油搽, 感覺比較易吸收, 但止痕效果一般. 後來朋友介紹用某意大利品牌精油(佢屋企人用完醫返好濕疹), 我去詢問後買O左borage oil琉璃苣油+椰子油用, 因為琉璃苣油針對濕疹會比較好. 搽完係好O左, 但阿囝始終都係成日R痕.

6. 再後來有朋友介紹睇中醫, 話專醫濕疹. 睇完1次攞O左藥粉同藥水, 好神奇係搽完2-3日就會好, 雖則唔止痕, 但由爛面變返無傷口已經好開心. 但用O左1星期後突然發現呢位中醫2013年比衛生署發現佢O的CREAM入面有類固醇(阿囝睇時係無CREAM), 而藥粉入面亦有西藥成份, 即時同阿仔STOP O左唔比佢再用. 亦搵緊人去化驗睇下有咩成份.

7. 最後係睇中醫時同其他病人傾開, 佢地話顧小培博士O的健康食品有幫助. 我就上YOUTUBE睇下顧博士O的片, 聽下佢解釋點解濕疹會出現同埋痕. 可能我太孤陋寡聞, 之前睇中西醫生又好, 睇人寫健康專欄又好, 睇精油師又好, 無人解釋到點解濕疹患者會好痕, 而點解又會R 到損晒出血先會覺得唔痕, 而顧博士個解釋又好似幾合理, 所以決定帶囝囝去見下博士. 去到佢聽我講完囝囝問題, 建議我比洋蔥素囝囝食同搽, 咁我就買O左一罐返去試. 開頭2-3日呢重會時不時有痕, 但去到第4-7日就明顯見佢痕少O左(原本2-3個鐘就要搽一次洋蔥素液, 而呢幾日可以5-6個鐘或更長時間先需要搽), 咁爛面情況亦好好多, 同埋唔痕就晚上好瞓O的, 由原本最多瞓到5-6鐘可以延長到8-9個鐘, 唔會晚晚半夜醒, 於是就KEEP住用. 宜家係第9-10日, 呢2日又開始痕多返, 我又要諗緊咩野令囝囝會再痕返(飲食同日常生活習慣).

其實對比其他人, 囝囝濕疹問題唔算太嚴重, 好多時皮膚爛係因為佢痕而R 到損晒. 但佢由細身體都係比較差, 由2.5月開始已經有感冒, 食過3次抗生素, 到宜家16個月大, 我覺得佢都係身體差O的, 好易會有氣管問題. 加上睡眠質數唔好, 都幾影響佢免疫系統, 所以濕疹問題先會一直困擾我地.

暫時為止最溫和而唔帶藥性O既治療方式, 我覺得係食同搽洋蔥素最WORK, 因為只有佢先止到痕, 而佢又係食物抽取O既成份, 唔係藥物. 不過效果真係因人而異, 我亦睇到有人寫食完一個月都無效. 所以都要自己去試下先知邊樣夾自己.

希望樓主唔好介意我寫O左咁多野, 希望每個小朋友都可以快O的搵到夾自己O既醫治方法, 擺脫濕疹困擾.

複式洋房

回覆 Muxi0311 的帖子

水機?

別墅

引用:回覆 lucia123 的帖子可以試下Enagic部水機

原帖由 Muxi0311 於 14-08-20 發表
回覆 lucia123 的帖子

可以試下Enagic部水機, 我好多朋友都係飲+用, 好返勁多又唔駛靠藥 ...
呢個牌子既水機我都用左半個月,暫時我個仔d皮膚都ok,有改善左,不過價錢方便真係唔係個個家庭都負擔得到,另外我都有買埋佢部專治濕疹同皮膚病既沖涼機再加新鮮蘆薈幫bb沖涼,用左半個月到,暫時黎講都幾好,無之前咁鞋拾拾

大宅

回覆:lucia123 的帖子

有冇試過熊仔濕疹膏?

大宅

ChingChing1201 發表於 14-8-31 20:47
呢個牌子既水機我都用左半個月,暫時我個仔d皮膚都ok,有改善左,不過價錢方便真係唔係個個家庭都負擔得到 ...
可能自己供開份保險都算貴,我又覺得部機既價錢好合理,唔算難負擔...因為都可以用咁多年. 我而家成日拎d 9.5+toner去full mask,效果好正,你都試下丫. 仔仔個到,你買d噴噴樽,裝d 2.5出街得閒就幫佢噴下皮膚,會好得再快d ga其實用左機係好多其他地方都慳左錢返黎喎..你唔覺得咩?@@

禁止訪問

男爵府

回覆:BB出濕疹…請大家SHARE溫和治療方法

我囡都系濕疹,可用愛麗他沐浴油沖涼,亦可用嚟按摩面仔(濕疹地方),過水,再搽愛妥麗保濕cream,一日最少十次以上,見乾就補,我一支保濕cream 200mL,大半個月已用哂,保濕後我再搽澳洲木爪霜(油油地),鎖住水份,我囡好返好多啦

別墅

引用:Quote:ChingChing1201 發表於 14-8-31 20:4

原帖由 Muxi0311 於 14-09-01 發表
可能自己供開份保險都算貴,我又覺得部機既價錢好合理,唔算難負擔...因為都可以用咁多年. 我而家成日拎d 9 ...
9.5加tonet??點做架?暫時我真係幾滿意架,因為我個仔真係無乜點發,
賣機個sale送左兩個噴噴樽比我呀,我平時都有用呀,但我阿媽話成日噴會唔會搞到佢風濕呀

大宅

ChingChing1201 發表於 14-9-2 12:16
9.5加tonet??點做架?暫時我真係幾滿意架,因為我個仔真係無乜點發,
賣機個sale送左兩個噴噴樽比我呀,我 ...
我自己買既壓縮綿,咪用返平時用開既toner 5-6drops, 跟住加9.5, 然後比個壓縮綿吸哂就敷面.. 5-10分鐘到
另外,唔會風濕咁誇張呀嘛XDD真係驚咪痕先噴..正常係唔會啦我覺得
你個顧問有無話幫你既朋友做水質測試?我個個有,但都唔知點同朋友提,真係驚佢地覺得係我推佢地去比人sell

大宅

有樣野想分享返...

同囝囝睇完皮膚醫生用o左一星期類固醇, 身上粒粒無晒
但頭頂同面仔之前用完類固醇係有少少好轉, 但佢就算有用, 都會有痕,
好多方法都止唔到.

有日無意中比我睇到同診所o既皮膚醫生訪問...佢細時又係有濕疹成日痕,
醫o左好耐都唔得, 結果有日見到位中醫, 同佢講o左句: 蕉, 一世忌食!

咁我又諗起....囝囝自5-6個月開始食果蓉時先會有痕同出濕疹,
加上佢好鐘意食香蕉, 基本上每日一隻, 好少機會停....又的確真係無停過痕

所以呢2星期我唔比佢食香蕉, 睇下反應如何....
結果囝囝真係對蕉敏感, 一停食就已經唔覺佢痕, 完全無咩R過
兩星期以來面仔由爛晒變返好, 只係有少少啡色印, 等佢慢慢散.

幸好我宜家係佢未食太多野時搵到佢對咩敏感, 之前亦完全無想過原來
出事係香蕉! 所以想講出黎比大家參考下, THANKS

別墅

引用:Quote:ChingChing1201 發表於 14-9-2 12:16

原帖由 Muxi0311 於 14-09-03 發表
我自己買既壓縮綿,咪用返平時用開既toner 5-6drops, 跟住加9.5, 然後比個壓縮綿吸哂就敷面.. 5-10分鐘到
...
下,無同我做測試喎
我個仔係有d好轉,但一唔用又開始起返小小

大宅

ChingChing1201 發表於 14-9-3 15:16
下,無同我做測試喎
我個仔係有d好轉,但一唔用又開始起返小小
無同你測?!咁你咁都買機既!!你個仔用開有得用就用,儘量唔好斷啦咁就. 飲多d水都有幫助我個顧問都跟得幾好,耐唔耐都會打電話問下我情況同埋教下我點用好部機
如果你想睇返個測試/有朋友想睇又搵唔返你個顧問都可以搵佢幫手呀. 因為佢真係幾好. 識得多健康知識

別墅

引用:Quote:ChingChing1201 發表於 14-9-3 15:16

原帖由 Muxi0311 於 14-09-03 發表
無同你測?!咁你咁都買機既!!你個仔用開有得用就用,儘量唔好斷啦咁就. 飲多d水都有幫助我個顧問都跟得 ...
Sorry我睇錯左,有同我做水質測試呀,就係呢個測試我先覺得勁呀,我個b依家用緊佢個沖涼機沖涼,依家有d紅,個sale話佢太太都係咁,慢慢就會好,叫我堅持

大宅

ChingChing1201 發表於 14-9-7 21:22
Sorry我睇錯左,有同我做水質測試呀,就係呢個測試我先覺得勁呀,我個b依家用緊佢個沖涼機沖涼,依家有d紅 ...
咁都好d,嚇死我未睇就買其實基本上你勤力d飲水會比較有效果. 因為飲落去先幫你小朋友沖走體內毒素嘛.
Anyway,加油!希望小朋友快d無事濕疹真係好辛苦

子爵府

引用:有樣野想分享返...同囝囝睇完皮膚醫生用o左

原帖由 TTT520 於 14-09-03 發表
有樣野想分享返...

同囝囝睇完皮膚醫生用o左一星期類固醇, 身上粒粒無晒
多謝你分享 我睇完而家都有懷疑係蕉
我都試停比蕉佢食
thx

大宅

請問BB幾大呢?好多時BB濕疹是由食物引致的。食奶粉定食人奶呢?

禁止訪問

回覆:BB出濕疹…請大家SHARE溫和治療方法

別墅

回覆 waiping8 的帖子

我都想知呀, 可唔可以PM 我呀? THANKS!!

首頁

尾頁

跳至