跳至

首頁

尾頁

大宅

但係如果喺兆畦附近, 基本上冇選擇. Creative is good but too expensive (to me )

大宅

原文章由 aurora1204 於 07-12-20 16:26 發表

"甲"一架校車接深圳d小朋友返嚟hk上KG......我都有聽過.
不過只係上水, 乜屯門都有嫁?-( 你唔講真係唔知, 咁你知唔知通常係边間幼稚園呢

梗係知啦! 佢哋仲上深圳做"聯招"tim, 報紙都有賣, 之前我舅母叫我個仔第時讀呢間, 我梗係話唔制啦!

係邊間?! 我pm你啦......雖然我知你一定唔會讀呢間

大宅

我都覺得貴呀....保易既學費只係啟思既三分一咋~~:-|

原文章由 chunwai_315 於 07-12-20 16:26 發表
但係如果喺兆畦附近, 基本上冇選擇. Creative is good but too expensive (to me )

大宅

chunwai_315,
可以pm埋我知嗎?!
THX~~

原文章由 chunwai_315 於 07-12-20 16:30 發表

梗係知啦! 佢哋仲上深圳做"聯招"tim, 報紙都有賣, 之前我舅母叫我個仔第時讀呢間, 我梗係話唔制啦!

係邊間?! 我pm你啦......雖然我知你一定唔會讀呢間 ...

大宅

原文章由 angelhon 於 07-12-20 16:30 發表
我都覺得貴呀....保易既學費只係啟思既三分一咋~~:-|

但唔同ga, 兩間學校真係"一個南極, 一個北極"

啟思 ~ 係著重啟發小朋友, 開心, free啦, 少功課, 但英文根基會打得好, 因為成日唱遊ma!

保易 ~ 屯門"打pung頭"學校之一, 真係好多人報, 各方面平均, 學費又平, 我都有同個仔報, 但被rejected. 如果你真係好想讀呢間, 遲d我再pm你, 我上次interview完之後的感想同埋心得, 等你成功機會大d ma!:mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

我都是住大興花園, 也是在職媽媽, 我好明白你的想法

今天剛剛幫BB交了來年N1留位費, 我仲係對孖b, 雖然啟思和保良我都有去open day, 前者確實有好多玩具, 也近屋企, 不過啓思我都無揀, 我心儀的是保良, 但要到09年的k1, 所以我選擇了另一間, 暫時讀著n1, 因為我的朋友在這間教n1和k1, 而且她有18年的經驗, k1先至再轉保良

所以看看你自己想比什麼給小朋友:lol::lol::lol::lol::lol:

原文章由 angelhon 於 07-12-20 13:02 發表
我囡囡係06年11月出世架~~
家住大興花園, 我係在職媽媽, 平日由婆婆湊(兆畦果頭), 每晚就自己湊返~~
宜家開始傷腦筋唔知讀唔讀N1好....因為我地都希望揀就腳既學校為先, 如果讀N1, 近自己既就只有啟思有N1, 近婆婆既 ...

翡翠宮

原文章由 chunwai_315 於 07-12-20 16:30 發表

係邊間?! 我pm你啦......雖然我知你一定唔會讀呢間 ...

收到PM, THANK YOU.
你又知我唔会讀呢間.....
咁又係, 我地大家都唔係第一次傾計.

大宅

哎呀....好呀....好呀....唔該晒你~~
有你既經驗指點就好喇~~

原文章由 chunwai_315 於 07-12-20 16:40 發表

但唔同ga, 兩間學校真係"一個南極, 一個北極"

啟思 ~ 係著重啟發小朋友, 開心, free啦, 少功課, 但英文根基會打得好, 因為成日唱遊ma!

保易 ~ 屯門"打pung頭"學校之一, 真係好多人報, 各方面平均, 學費又平 ...

大宅

nlyl99,

你孖b都係06年bb黎?! 宜家已經要交留位費架喇咩 ....要咁快架咩
咁點解你係啟思同保易之中揀左保易既?! 我想參考下你意見呀~~
咁你N1結果揀左朋友果間....唔知你介唔介意透露下係邊間(or pm to me), 我想對其他選擇多作了解~~
Thx~~

原文章由 nlyl99 於 07-12-20 16:56 發表
我都是住大興花園, 也是在職媽媽, 我好明白你的想法

今天剛剛幫BB交了來年N1留位費, 我仲係對孖b, 雖然啟思和保良我都有去open day, 前者確實有好多玩具, 也近屋企, 不過啓思我都 ...

大宅

我有睇過呢兩間, 但係兩間我都唔會捒:tongue: 聖公會d miss都幾nice, but學校環境麻麻, 另外東華三院d miss 好無耐性, 語氣同態度都唔好....

原文章由 chunwai_315 於 07-12-20 15:29 發表
近兆畦, 好似有兩間幼兒園, 但我自己就覺得ma ma, 因為得罪d講句始終係屋邨學校=d阿媽唔想睇仔/攞綜緩咪"det"d小朋友去返2歳班, 我見有d小朋友都ok "le fei"........e.g. 有行"鼻涕"都冇抺 (I saw it in LR, not ins ...

大宅

我本身都係全職mami,但仔仔下年8月我都俾佢返n1喇,之前我都同你一樣好煩,但睇住個小朋友大漸漸發覺佢群體生活好差,唔識同人相處,而家都十九個月仲好怕陌生人,加上唔係好肯講嘢,所以我唸倒不如俾佢返n1去學下嘢,不過我選學校第一唔可太遠,同埋返半日,要搭車返學個小朋友好辛苦又要早少少起身,至於返半日係我唔想佢返全日太辛苦,可能你會覺得返全日會學多啲嘢,但我始終覺得親子時間少咗,不過你預咗返半日嗰啲著重讀書多啲,自理方面就真係要靠自己辛苦啲喇

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 angelhon 於 07-12-20 14:51 發表
Doraemon,
我緊係記得你啦....我認得你架....點左你相添架
多謝你既意見~~
啟思我就同晴晴去過....保易就未, 因為兩間既開放日咁啱我都唔得閒, 啟思就早兩星期自己中入去....所以都唔好意思周圍走黎睇, 只係學校 ...

咁梗係我個樣夠衰相, 你先咁易認到我......
唔怪之得你0個日咁快就搵到我啦!:mrgreen: :mrgreen:
咁你其實想佢入邊間先? 如果一心諗住入保易的話, 咁就唔好讀啟思幾個月後,再轉校啦! 我怕佢從新適應會好辛苦的. 倒不如俾佢讀下playgroup仲好啦!
但如果你諗住係啟思, 咁就早d入啦!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 chunwai_315 於 07-12-20 16:21 發表
兆畦咪喺田景隔離, 即係喺良景過dd

仲有非常得罪咁講, 唔知你哋知唔知, 响附近有KG一齊"甲"一架校車接深圳d小朋友返嚟hk上KG.

所以我阿媽都好反對比阿仔喺附近讀KG.:tongue:

學校O既立場冇問題, 因為要顧住學校同 ...

又唔好講得咁咩先得.....

講真呢個現實社會咩人都人, 其實容納一齊上課, 其實都有d 好處架!
小朋友可以自小培養佢有愛心, 有耐性, 有體諒及憐憫之心. 有時仲可以學多個方言, 如果係d 你地話好好既學校...... 無錯, 的而且確會少左呢d 人, 但小朋友就會無機會學到呢d 野.

講真, 學業真係重要過品德? 真係好睇父母想點咯!

而且, 我做阿媽, 我都好想小朋友入以下學校:
1) 所有教職員 細心 有禮 好耐性, 識得關心及體諒
2) 學校環境光猛闊大
3) 學費平而全日上課
4) 課堂包埋課外活動及其費用
5) 能派到好小學
6) 無雜費
7) 學校食物豐富有有營養

但講真, 以上講既條件, 有邊一間可以全部做到, 實有部份做到而有部份做唔到的.
咁唯有自己諗下咯!

複式洋房

angelhon,

煩請check pm

原文章由 angelhon 於 07-12-21 11:04 發表
nlyl99,

你孖b都係06年bb黎?! 宜家已經要交留位費架喇咩 ....要咁快架咩
咁點解你係啟思同保易之中揀左保易既?! 我想參考下你意見呀~~
咁你N1結果揀左朋友果間....唔知你介唔介意透露下係邊間(or pm to me), ...

大宅

原文章由 Doraemon_ng 於 07-12-21 13:00 發表

又唔好講得咁咩先得.....

講真呢個現實社會咩人都人, 其實容納一齊上課, 其實都有d 好處架!
小朋友可以自小培養佢有愛心, 有耐性, 有體諒及憐憫之心. 有時仲可以學多個方言, 如果係d 你地話好好既學校...... 無錯, ...

Doraemon_ng,

Hi! 其實我個人都覺得學校咁做係冇問題, 因為出生率比以前低, 但幼稚園又多, 學校咁做, 總比"執笠"好! 但大家起碼得個知字, 有得選擇ma!

好同唔好都把尺都係喺大家自己心入面, 只要大家都找到一間合適自己小朋友的kg咪ok law!

之前一番言論絶無岐視成份

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 chunwai_315 於 07-12-27 07:50 發表

Hi! 其實我個人都覺得學校咁做係冇問題, 因為出生率比以前低, 但幼稚園又多, 學校咁做, 總比"執笠"好! 但大家起碼得個知字, 有得選擇ma!

好同唔好都把尺都係喺大家自己心入面, 只要大家都找到一間 ...

傻啦! 大家都係坦白講之麻! 我本身都唔係你地講0個 d 人, 亦好憎呢d 成日欺騙綜緩同無公德心既人.之不過, 呢個真係現實社會,

若果太保護小朋友的話, 佢地好難會成長. 而家報紙不時都講某小朋友自殺等新聞. 其實好多時都係家長太保護, 令佢地承受不到少少挫折而導致的.

我只係想講是每間學校都有好與唔好. 真係好睇家長點決定架!而我自己真係去親身睇過好多學校. 亦睇到每間學校的好與唔好. 至於學校課程. 如果是攞學券制的. 課程一定會好淺. 因為有規定; 而非學券制的, 課程會稍為深d .

以上, 都係我四圍八下, 得返來的.

大宅

哈哈! 好明顯你絶對唔係"嗰種人"

我都會成日問自己會唔會好保護小朋友, 唯有盡量咩都比佢試, 比佢玩吓law! 我都佢visit過好多學校, 好彩都比我找到一間合心水的學校.
但今年沒有返n1, 留待明年才讀k1

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 chunwai_315 於 07-12-27 10:09 發表

哈哈! 好明顯你絶對唔係"嗰種人"

我都會成日問自己會唔會好保護小朋友, 唯有盡量咩都比佢試, 比佢玩吓law! 我都佢visit過好多學校, 好彩都比我找到一間合心水的學校.
但今年沒有返n1, 留待 ...

哈哈哈, 你好似好清楚我喎?~
講笑咋~:loveliness: :loveliness:

伯爵府

hello hello,

我都係煩梗呢樣野呀!!!!!!!!!!!!!
我個工人08/08到期, 我唔想再用佢, 而且又唔想再請工人, 我諗住比我個女菲菲讀下書先, 放左學就比隔離屋個太太湊住, 直至我番黎, 但係有一個問題, 我而家讀梗書, 到10/08先讀完, 仲要一個星期番足5日, 而家搞到我頭都大哂, 如果真係唔用姐姐, 咁就應該有2個月真空期, 而且仲要冇人幫我湊夜晚同埋佢地冇飯食, 我又唔想比我99掂個女, 咁點算好呀??????????

有邊d學校可以早d比囡囡讀n1架.....

btw, 我個女都係0611出世架.

angelhon/suki,

hello, 其實我心儀嘅學校都係保易同siu lun果間st.peter架, st.peter就喺正我阿媽留下添, 超方便, 不過冇n1, 得青山果間先有n1咋.

大宅

原文章由 菲比108 於 07-12-27 15:30 發表
hello hello,

我都係煩梗呢樣野呀!!!!!!!!!!!!!
我個工人08/08到期, 我唔想再用佢, 而且又唔想再請工人, 我諗住比我個女菲菲讀下書先, 放左學就比隔離屋個太太湊住, 直至我番黎, 但係有一個問題, 我而家讀梗書, 到1 ...

如果返n1, 一定要足兩歳, 好難有得再早ga la woo, 不如你考慮吓育嬰院, 好似友愛嗰間, 好多人都話好好! 到時"真空期"咪叫隔離屋太太幫手湊bb放學 + 買埋餸 (如果你仲有精力煮 ), 再唔係叫隔離屋太太幫手煮埋晚飯比bb食, 過咗"真空期"就唔駛咁煩.

首頁

尾頁

跳至