母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我暫時喂緊全人奶,有埋身同泵出來喂,bb大概9日大。
我係buy按時喂的,所以按需喂派媽咪不喜請勿插,謝謝
想問如果本來3小時喂一次,如11pm,2am,5am,8am,11am,2pm,5pm,8pm,晚上想戒埋夜奶吾喊吾喂,結果佢3am喊,此時應該點做?結果我當時喂了,甘下一餐又應該幾點喂吖?
請指教,謝謝!

別墅

回覆:按時餵奶訓練問題

如果你日後打算8am是第一餐,最后一餐如果是8 or11pm, 甘每天8am準时叫醒,而晚上食完最後一餐就开始吾叫起床,bb叫先比他食

別墅

以你bb的月龄 建议退晒黄先开始半夜吾叫起床

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

引用:我暫時喂緊全人奶,有埋身同泵出來喂,bb大

原帖由 vinivala 於 14-08-03 發表
我暫時喂緊全人奶,有埋身同泵出來喂,bb大概9日大。
我係buy按時喂的,所以按需喂派媽咪不喜請勿插,謝謝
...
初生9日大就想三個鐘同戒夜奶太急啦。
滿月前日最好頭隔2-2.5個鐘餵就一次,半夜可以隔4-5個鐘(bb唔會喊食為前提),等佢滿咗月又退晒黃,日頭先拉長到3個鐘,只要日頭食夠就容易&快戒夜奶。

伯爵府

9日太細喇吧?邊有甘早戒架!
起碼滿月架!

伯爵府

未滿月醫生都建議日頭每兩小時餵一次喎。。

大宅

頭一個月按需要餵,once in two hours normally. 滿左月先慢慢train

大宅

OK,明白,thanks all

大宅

回覆:sabrina_chan 的帖子

謝謝妳,會留意黃的問題
請問訓練戒夜奶時,如半夜3am叫食,喂了,早上7點又叫,是否還是一定要等到8點才再俾呢?

別墅

引用:謝謝妳,會留意黃的問題請問訓練戒夜奶時,

原帖由 vinivala 於 14-08-03 發表
謝謝妳,會留意黃的問題
請問訓練戒夜奶時,如半夜3am叫食,喂了,早上7點又叫,是否還是一定要等到8點才再 ...
7时叫的话可以试下拖延
真是顶吾顺可以730喂
下餐就试下拖到1045
再下餐就去番1400

大宅

回覆:sabrina_chan 的帖子

謝謝妳吖!妳都係按時喂母乳的嗎?

別墅

點解9日大得8餐咁少嘅?我頭一個月校鬧鐘2個鐘餵一次,第二個月開始bb夜晚自然4-5個鐘喊食,要慢慢黎,起碼滿月先按時

大宅

回覆:smallhau 的帖子

2個鐘一次,每次喂幾耐呢?一邊定兩邊吖?bb大概幾重呢?

男爵府

阿B未滿月,我大概兩至三個鐘餵佢食一次,有時太懶訓唔叫,我都會叫醒佢食。夜晚就四至五個鐘一次,如果佢唔叫的話

我都贊成按時餵奶,對媽咪同BB都好。但滿月真係太細,有時佢一個鐘扭食我都會俾架,因為佢重細嘛,慢慢嚟啦

男爵府

引用:2個鐘一次,每次喂幾耐呢?一邊定兩邊吖?b

原帖由 vinivala 於 14-08-04 發表
2個鐘一次,每次喂幾耐呢?一邊定兩邊吖?bb大概幾重呢?
我B每次食一邊,大概10分鐘左右。我泵奶一邊10分鐘大概有80-100mL

我係餵完一邊,另一邊就下一餐。有時谷或者BB食左Pump奶,隔太耐無餵就泵,都算多奶,BB可以日日人奶沖涼。一日泵兩至三次

大宅

回覆:CS_HON 的帖子

你的bb幾大吖?如泵出來我個10日人仔(4kg)要食100ml左右,我感覺喂兩邊佢會飽肚d,左右、右左甘輪流喂

別墅

我是按时喂哺的。满月前已开始确定每天第一餐时间,个时大概2-3小时一餐。我因为每次喂两邊,每次喂大概30-45分钟,所以多数可以三小时一次。有时她无睡,如早叫喊,我会2·5小时就喂。因为我有大仔,所以我要尽量按时喂,甘样我会较好安排照顾两个孩子的时间

別墅

我今胎bb好早无黄(12日),好快戒埋夜奶,所以定時喂,我順便定时pump,储埋奶。满月後就可以间中同个仔出去玩下。

我两胎喂人奶的經验:如果bb食的姿势对,自己又明明已有奶出(上奶),她密密食时,你就喂啦,bb追紧你奶,催谷紧你的奶量,吾好補奶粉。我今胎快退黄快戒夜奶的一个大因素是我好快追到我个bb的食量,我記得我生左第二日,当时我仍在医院,个日上午我个b大概2-3小时食一次,但晚上8时後几本上就差吾多两个小时一次,去到零晨打後,基本放低一会又哭,我个时心知自己有奶,但奶量未够bb食,所以我个晚狂喂,bb餓,狂啜,最后去到清晨我顶吾顺要睡,但个时bb都睡了,我过左呢晚後,基本上已喂得好顺。所以越早回应bb追奶,越早全人奶,喂奶路也越好走。(我第一胎私院生,出院後補过一餐奶粉,之后全人奶,个时吾識,以为要下下要按时喂,三小时一次,bb早上提早哭都陪月都拖住先,差吾多时间先比我,因为奶量未够,有时陪月要抱bb先睡到,陪月走左,个bb哭到七彩,个时都吾知发生甚么事,以为bb肚风等。现在回想是早上未够饱,晚上追我奶,所以他成日啜極不离口,我比他食,一抱就几个小时,如是者几次後就够bb食)

別墅

所以要定时喂哺 要确保已有差吾多足够顶到bb隔三小时的奶量,再存在一定弹性

大宅

我支持按時餵養。我囡囡只出院起就四小時一餐。兩,三個星期大已經自然戒奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊