自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

老板每年都話遲d加, 遲左3年都未加, 你話係咪應該要走呢?

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

me too, 我唔只3年添, 差唔多成8年冇加過, 我都諗住走, 其實話走話走, 都話左3年.... 唉....:cry: :cry: :cry:

原文章由 cocomummy 於 07-12-20 17:08 發表
老板每年都話遲d加, 遲左3年都未加, 你話係咪應該要走呢?

大宅

如果純粹只係無人工加,但工作環境ok , 同事相處開心我就唔會走囉 ,相反做得唔開心但人工高都無用,你都係會頂唔順走.

大宅

我10年都無加過啦(我公司好細架咋),不過無諗住走喎..(too lazy)但有雙糧,如果公司有盈利仲有bonus(無盈利就梗係無啦,),咁我覺得ok囉

原文章由 lestat 於 07-12-20 17:12 發表
me too, 我唔只3年添, 差唔多成8年冇加過, 我都諗住走, 其實話走話走, 都話左3年.... 唉....:cry: :cry: :cry:

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有無同boss傾過.

近年公司人事變動, 我1個人take左3個post, boss話幫手做住先, 年頭果時講, 若果到年底都唔可以拎返d job出o黍, 就會加我人工.

呢件事, 我最近已向我boss反映, 他說會做野, 且看4月時個result.

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 asgar714 於 07-12-20 17:14 發表
如果純粹只係無人工加,但工作環境ok , 同事相處開心我就唔會走囉 ,相反做得唔開心但人工高都無用,你都係會頂唔順走.

me too!!!!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我7年冇加過人工喇... 不過早幾年人人話減人工時, 都冇減...
今年年中見喺公司做咗10年, 就膽粗粗, 自己開口返影下, 但都係得個講字, 冇嚟動作...
我都知因公司係non-profit making org, 所以係咁囉, 佢仲覺得我已經好高人工添...都係冇希望lu...
但佢又近屋企, 又易話圍, 仲好free添, 所以我冇諗住走呀...好彩前幾年不停要佢加福利, 咁都唔錯...

原文章由 cocomummy 於 07-12-20 17:08 發表

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實如果同行大家都冇人工加, ok囉, 但我做緊果行, 出面既人工起碼最少多50%, 重要週圍缺人, 只不過公司經營不善, 加唔度俾我, 可以揾錢的時間其實唔係咁多, 想儲番多d錢俾個女第日讀書都好丫, 所以先諗轉工.

原文章由 紅色小露寶 於 07-12-20 17:18 發表
我10年都無加過啦(我公司好細架咋),不過無諗住走喎..(too lazy)但有雙糧,如果公司有盈利仲有bonus(無盈利就梗係無啦,),咁我覺得ok囉

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

如果同行出面咁好景, 一於出去啦, 多50%喎
我有個friend今年轉咗兩次工, 第一份比原先多成$3000, 之後三個月再轉, 又多成千蚊呀, 佢依家人工多過我lu....

原文章由 lestat 於 07-12-20 17:28 發表
其實如果同行大家都冇人工加, ok囉, 但我做緊果行, 出面既人工起碼最少多50%, 重要週圍缺人, 只不過公司經營不善, 加唔度俾我, 可以揾錢的時間其實唔係咁多, 想儲番多d錢俾個女第日讀書都好丫, 所以先諗轉工.

...

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 07-12-20 17:57 編輯 ]

水晶宮

唔係剩係睇你老板有無加人工比你,最緊要係你出到去,有無叫價能力,同埋會唔會好辛苦.
如果轉工係有叫價能力(50%喎!),工作大致差唔好,就梗係走啦.
如果只係好少少,或可能好少少,而且依家公司福利唔差既話,就做生不如做熟啦.

侯爵府

其實之前已經靜靜雞揾過工, 人地仲出埋offer, 福利同假期都好過而家, 人工更加唔使講, 我連信都遞埋, 但最後我都係留番晌度(其實已經試過幾次), 仲要人工不變, 俾c6同d朋友鬧我, 話我老闆蝦我心軟, 用番一樣的人工, 佢根本冇可能請倒人, 所以我決定, 如果今年都冇得加, 一定走, 希望唔好又衰心軟.:cry:

原文章由 高齡產婦 於 07-12-20 17:54 發表
如果同行出面咁好景, 一於出去啦, 多50%喎
我有個friend今年轉咗兩次工, 第一份比原先多成$3000, 之後三個月再轉, 又多成千蚊呀, 佢依家人工多過我lu....

...

男爵府

好DEPENDS出面係唔係真係咁好景囉!!!

如果出面市價係好過而家好多, 咁就緊係見下工啦

禁止訪問

水晶宮

唔好意思,睇到呢到,我真係無話可說.
你無需問人意見啦,我相信你身邊最親既人同好朋友都比左唔少意見比你,係你自己唔肯聽.咁又何必再問呢?
人工好,福利好,假期好,加加埋埋,都唔夠你同你老闆關係好?

原文章由 lestat 於 07-12-20 18:14 發表
其實之前已經靜靜雞揾過工, 人地仲出埋offer, 福利同假期都好過而家, 人工更加唔使講, 我連信都遞埋, 但最後我都係留番晌度(其實已經試過幾次), 仲要人工不變, 俾c6同d朋友鬧我, 話我老闆蝦我心軟, 用番一樣的人工, ...

侯爵府

原文章由 高齡產婦 於 07-12-20 17:21 發表
我7年冇加過人工喇... 不過早幾年人人話減人工時, 都冇減...
今年年中見喺公司做咗10年, 就膽粗粗, 自己開口返影下, 但都係得個講字, 冇嚟動作...
我都知因公司係non-profit making org, 所以係咁囉, 佢仲覺得我已經 ...

你係咪係果間可以同員工連家屬買十幾萬保險嘅機構做工呀

侯爵府

原文章由 方方媽媽 於 07-12-20 19:19 發表
你無需問人意見啦,我相信你身邊最親既人同好朋友都比左唔少意見比你,係你自己唔肯聽.咁又何必再問呢?

...

咪係囉, 你自己都知答案啦!

侯爵府

其實你係講中哂, 我一畢業就晌呢間公司做, 老闆同我除左上司同下屬關係, 我地關係就好似師徒咁, 如果唔係佢成日噙我, 我諗我未必完成度考試, 亦都因為我PASS度個試, 我先至可以晌出面D公司有更好的機會, 每次一講起轉工問題, 我都好忟自己, 出來打工, 都係為錢啫, right?

原文章由 方方媽媽 於 07-12-20 19:19 發表

...

伯爵府

原文章由 lestat 於 07-12-21 00:29 發表
其實你係講中哂, 我一畢業就晌呢間公司做, 老闆同我除左上司同下屬關係, 我地關係就好似師徒咁, 如果唔係佢成日噙我, 我諗我未必完成度考試, 亦都因為我PASS度個試, 我先至可以晌出面D公司有更好的機會, 每次一講起 ...

直 頭 拉
講 真﹐ 你 同 你 老 細 講 心﹐ 但 好 明 顯 距 同 你 講 緊 金 lor
如 果 距 都 仲 有 D 心 ﹐ 距 都 會 加 下 你 人 工 拉﹐ 就 算 無 出 面 加 甘 多﹐ 無 50% 都 要 20% 拉 下 嘛。 好 明 顯 距 系 搵 緊 你 笨。

男爵府

唔一定會走, 仲要睇o下份工有無前途, 同事關係好唔好, 同埋做得開唔開心添.

首頁

尾頁

跳至