自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教各位.孕婦/bb 是不是不可跟化療病人同住生活 和接觸?
因朋友患癌定期往醫生處打針(詳細治療情況不太清楚,只知"她"正做化療)由於兄弟家近醫院便搬往同住亦方便照顧.但朋友兄長的媳婦懷孕.快將生產,近日該兄長的兒子不歡迎朋友繼續居住.表示朋友做化療幅射影響太太同出生後的bb 要朋友搬走..... 朋友亦不想兄長為難遂即日"遷出"回自己家.....知道情況後想起她一個人,而親人這樣就覺得.....:cry: 所以想請問大家,她兄長兒子所說的是不是真的. 化療病人真的身上帶有幅射會影響bb ????

[ 本文章最後由 level1 於 07-12-20 20:06 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

我唔知化療係米會有幅射
但我知如係接受過放射治療的人,
半年內係唔可以接近孕婦及bb的
因係會有幅射影響到佢地架
因我老公之前都接受過放射治療
(佢都係係d癌病人仕覆診的部門做的)
醫院好明確講過及有張單張說明的,
所以當時我地都要推遲生bb計劃

男爵府

幅射就唔係囉!真係病人本身體質差架.其實最主要係怕病人本身打完化療針之後排出d毒素啫,最好唔好同用一廁所,食飯時一定要用共筷囉~其他野都無咩架啦.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

我淨係覺得...有時人自私起上黎...乜野膚淺野都諗得出...如果好似佢咁講...化療既人係咪要隔離...唔好比佢接觸任何人?? 唔好比佢出街?? 佢地化療完身體會有幅射周圍射?? ?-(

複式洋房

原文章由 貝貝 於 07-12-20 20:17 發表
我淨係覺得...有時人自私起上黎...乜野膚淺野都諗得出...如果好似佢咁講...化療既人係咪要隔離...唔好比佢接觸任何人?? 唔好比佢出街?? 佢地化療完身體會有幅射周圍射?? ?-( ...

我聽到消息都唔明.又唔知呢d理據係咪真+嚴重 ......

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 心滿意足 於 07-12-20 20:29 發表
我唔知化療係米會有幅射
醫院好明確講過及有張單張說明的 ...

原來係咁...但係...樓主朋友既家人...都唔應該咁對個病人囉...希望佢地搵到個更好既方法啦...

男爵府

好媽媽勳章

其實我估唔係一齊訓,坐遠d,應該都無乜問題啦
電視機同電腦都有幅射啦

複式洋房

原文章由 心滿意足 於 07-12-20 20:29 發表
我唔知化療係米會有幅射
醫院好明確講過及有張單張說明的 ...

佢地都一齊同住一屋生活左幾個月,雖聽講無乜接觸(因為那孕婦成日關係自己房唔出黎) 但房間接近有無問題呢 ? 朋友的兄長一家人都迷信萬一有咩事都唔知會唔會遷怒朋友... .

珍珠宮

原文章由 level1 於 07-12-20 20:41 發表

佢地都一齊同住一屋生活左幾個月,雖聽講無乜接觸(因為那孕婦成日關係自己房唔出黎) 但房間接近有無問題呢 ? 朋友的兄長一家人都迷信萬一有咩事都唔知會唔會遷怒朋友... . ...

如果係咁o既, 早早搬好過lor。
得罪講句, 即使你呢位朋友冇做化療, 但唔覺意做左d乜野, 而個準媽媽(touch wood)有d乜野大事小事, 都好大機會會被呢家人遷怒囉

男爵府

好媽媽勳章

我老公早兩個月去醫院覆診,醫生本身都叫佢做多次放射治療,
(我唔知呢隻放射治療同唔同化療果D成份啦)老公同醫生講我有左BB,醫生就話咁唔好喇,日日食藥算啦
我老公既大哥係有癌症的,佢已過左身,果時我帶大女去探佢,佢都叫我帶個女行遠DD,係米真係會影響就唔知喇
其實如真係化療會影響孕婦及BB,你位朋友都應該會知啦,醫院會講架嘛,叫佢去覆診時再問下囉
有癌症真係好慘,佢可唔可以要求醫院用救護車接佢去化療呢?
果時老公阿哥又係住好遠,佢又行動不便,都係醫院派車黎接佢架

[ 本文章最後由 心滿意足 於 07-12-20 20:59 編輯 ]

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果我係你朋友, 我會搬走, 雖則身體唔好, 但一齊住都唔會開心.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 cy101 於 07-12-20 21:06 發表
如果我係你朋友, 我會搬走, 雖則身體唔好, 但一齊住都唔會開心.

我都係咁話...同住仲會更加影響個病...

大宅

化療病人 只係將一d藥物打入身體 跟本唔會影響其他人 只是病者身體有變化 例如掉頭髮,嘔等等 做咗化療 身體會變差 係要好小心去照顧
自己妹妹已經要面對咁大嘅難關 都要咁對佢
真係好過份
努力考到UMPIRE

侯爵府

原文章由 cy101 於 07-12-20 21:06 發表

我都認同...

我上次生完細女,食左d''碘水'',雖然只要小心,避免接觸bb3日唔怕,但始於有幅射,我都避開搬離d bb 2 weeks la!

子爵府

如果係無問題,醫生唔會有咁嘅提議!
我明白病人會覺得自己好慘,你勸下佢,陪多啲佢law, 體諒人下哥哥~
或者一係叫佢阿哥唔好要個bb囉

大宅

我是在腫瘤科病房做護士的. 相信可以答一下這條問題:

化療病人身上絕無危害孕婦及bb的幅射, 不能同住的說法是無稽的

我們病房化療和電療的病人都有, 但常有同事懷孕, 通常只是避免要他們開及給化療藥, 但一般的護理接觸全無問題。其實cancer病人已很慘, 最需要家人的支持,你朋友的大哥大嫂這樣對他, 我覺得很過份。他們是否教育程度不高, 只是道聽途說的一群?

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

呢個問題我最有資格答

兩樣都試過,化療和放射治療。
化療會令病人身體很弱,
所以出外要戴口罩,
怕被人傳染,但唔會有病毒傳染給其他人。

至於放射治療醫生有提過唔好接觸BB,有影響。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 07-12-20 23:37 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至