母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB差唔多2個月半月大,大半個月開始識得同人笑同埋同人玩(啊啊聲的應人)...但係唔知點解,BB同爸爸玩得好開心,同我阿媽又玩得好開心,同菲傭就玩得最開心...次次同佢"傾偈"就啊啊聲的應佢,仲成日笑到卡卡聲....但係我一同佢玩就望住我冇咩反應咁(雖然佢都俾我抱...) o即都唔笑下...我現在仲未返工,一日都黑都對住阿仔,又餵人奶,應該最親o個個係我...點解會咁...??? 最奇怪係同事來探我,佢同人地三唔識七都一樣玩得開心.....雖然我看見仔仔同人玩得開心....自己都開心...不過同時又有些不是味兒的感覺.....有冇人都係咁呀...???:cry:

民房

我bb差唔多3個月, 我一個人湊佢
2個月時已經識ee ar ar, 同笑
佢好鍾意嫲嫲, 因為嫲嫲好鍾意抱佢, 同佢玩親都眼look look, 笑晒口
62就只係食晚食時見下, 同佢講野都會笑, 有時會 ar ar 叫答佢
bb最鍾意係電視機, 有無開電視都好, 佢都會對住電視係咁講野同笑
但佢對住我就眼甘甘咁唔係好笑同講野, 好似成日望住我好多野諗咁,不過我相信佢最鍾意都係媽咪, 因為就算邊個同佢玩緊都好, 只要我經過或講野, 佢就會望住我,眼定定
有次我去飲無帶佢, 比我老公睇住, 佢就成晚喊要搵媽咪
雖然佢唔同我講野, 但我都知佢最愛係我

大宅

我最初都會有咁既感覺,尤其係返工後,覺得好似bb同其他人笑多d開心d,不過而家bb大個左(而家10個半月)就痴我多好多,會伸哂成個身埋來要我抱.bb大個左自然會痴mami多d, 唔駛擔心!自己開心d, bb對住你都會開心d. 一齊繼續喂人奶落去啦!同bb關係會更加close :mrgreen:
原文章由 mama530 於 07-12-21 00:09 發表
我BB差唔多2個月半月大,大半個月開始識得同人笑同埋同人玩(啊啊聲的應人)...但係唔知點解,BB同爸爸玩得好開心,同我阿媽又玩得好開心,同菲傭就玩得最開心...次次同佢"傾偈"就啊啊聲的應佢,仲成日笑到卡卡聲....但係我 ...

男爵府

樓主,
唔洗驚!你可以試下多d同佢玩下,但要玩d低b白痴野喎!bb好鍾意的!
而且,到bb識得怕生補時,就會痴實你,我估你會開始嫌佢太痴你!

複式洋房

mama530,

我個情況同你都差不多. bb遠遠望到工人就已經好開心咁笑定, 而見到我就扭計或四圍望.

起初都有點擔心. 不過我看過書, 話有d BB會將一些唔好的記憶同mama連繫左, 因為每次佢肚餓, 要尿濕要換片時, 或哭緊時都會見到mama. 睇到呢段, 我估是這個原因.

不過我都會堅持每晚放工後, 爭取時間同bb玩, only BB and me (爸爸未放工, 工人去清潔), 希望玩多d , bb會將玩和開心跟母親聯繫到.

不要太擔心!

別墅

don't think too much la, bb love you much gar, you breastfeed him/her ma. The most closer feeling only between your baby and you, baby whole day with you ma can't keep happy mood all the time, try to play more with him/her la, don't get jealous.

大宅

你不如觀察吓爸爸同工人同bb玩o既遊戲, 有時因為工人對得bb多知道bb鍾意玩o既玩意, 同點樣可以令bb開心笑;

只要你開心啲笑同bb玩, 呢樣bb會感受到, 努力呀!

原文章由 mama530 於 07-12-21 00:09 發表
我BB差唔多2個月半月大,大半個月開始識得同人笑同埋同人玩(啊啊聲的應人)...但係唔知點解,BB同爸爸玩得好開心,同我阿媽又玩得好開心,同菲傭就玩得最開心...次次同佢"傾偈"就啊啊聲的應佢,仲成日笑到卡卡聲....但係我 ...

民房

其實我都有呢個問題。每當bb喊的時候,想抱起佢安撫吓佢啦,點知越喊越厲害:-( 左擰右擰咁揾野食。但其他人抱呢,就好快收聲﹝尤其係個陪月同個印印抱﹞。講真,真係好唔開心架。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊