興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我拎左二百幾張去晒相鋪晒4R...返黎好多都cut左個半頭頂....cut半左對鞋......:-( :-( 去過第二間都係咁....
有乜辦法可以避免呢個情況發生呢???

複式洋房

好媽媽勳章

換機or 自己裁.

原文章由 awshan0610 於 07-12-21 13:18 發表
我拎左二百幾張去晒相鋪晒4R...返黎好多都cut左個半頭頂....cut半左對鞋......:-( :-( 去過第二間都係咁....
.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 awshan0610 於 07-12-21 13:18 發表

妳部機可不可以 set 以 3:2 比例去影 ?
因為 4R 係 3:2, 如果相機setting 係唔同, 晒4R係會cut 左位

可以用software 之後crop 返 3:2 之比例出來, save 之後才拎去晒

2R (3吋闊) 3.3x2.2
3R (5吋闊) 5x3.5
4R (6吋闊) 6x4
5R (7吋闊) 7x5
6R (8吋闊) 8x6
8R (10吋闊) 10x8
12R (12吋闊) 12X8

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 awshan0610 於 07-12-21 01:18 PM 發表

唔知有無記錯, 有錯請指正
係咪dc既相呀, 有無試過fotomax 晒4D(4:3)
4R係(3:2), 佢通常會crop左d邊邊.
或者你同晒相鋪講"全景出"佢會幫你晒晒個影像, 但可能景像同相比例唔同就會留有白邊, 你自己返屋企cut law.

別墅

唔該晒大家既解答~原來係咁既~~
我個部係舊款既DC黎架炸...相片尺寸得2560 2048 1600 1280 640...唔知較唔較到呢?
用咩software可以整到 3:2呀??
thxthx~

版主

原文章由 KnN 於 07-12-21 22:44 發表

唔知有無記錯, 有錯請指正
係咪dc既相呀, 有無試過fotomax 晒4D(4:3)
4R係(3:2), 佢通常會crop左d邊邊.
或者你同晒相鋪講"全景出"佢會幫你晒晒個影像, 但可能景像同相比例唔同就會留有白邊, 你自己返屋企cut law. ...

無錯, 多數dc 仔之ccd size 正是 1:1.333, 晒 3R 就啱d
晒 4R, 因為比例唔同, 一定要裁位去就返

版主

原文章由 awshan0610 於 07-12-21 22:57 發表
唔該晒大家既解答~原來係咁既~~
我個部係舊款既DC黎架炸...相片尺寸得2560 2048 1600 1280 640...唔知較唔較到呢?
用咩software可以整到 3:2呀??
thxthx~

你呢部, 個 ccd size 係 1:1.25, 比而家d 1:1.333 重細
晒 4R, cut 位重多

可以用neo-imaging, photocap 去crop 返3:2 size

大宅

photocap

別墅

唔該晒~各位!~明白知道!~

首頁

尾頁

跳至