論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔而家2.5yrs, 個工人用左8個月, 我地兩公婆都返工, 所以阿仔 日常起居都係工人照顧.
近來個仔非常 chi 姐姐... 係屋企, 如果佢同姐姐係度玩, 我行埋去, 佢竟然叫我走開... 我一方面都知遁佢成日對住姐姐, 一定同佢感情好 d, 但一方面又覺得好唔開心... 我成日同自己講, 多d陪佢啦. 一放假就同佢玩, 但佢連去街 都不停叫住, 姐姐,姐姐 咁..
你地會點呢 ??:-( :-(

大宅

咁你放工返去同佢玩多D,叫工人做野囉,我女而家七個半月,我工人一日湊到黑,但係佢見我放工就痴住我架啦,工人姐姐本身對佢都吾錯同埋又同佢瞓。我估小朋友本身FEEL到邊個同佢玩開心D同鍚佢多D掛。

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好煩啦, 請到有愛心工人仲想點, 人地果 d 驚佢虐待 bb 添.
花多 d 時間心思同佢玩 d 有趣親子遊戲, 自然會跟返你.

大宅

JHY:

唯有先想想. 工人對小朋友好好. 起碼妳唔會擔心咁多先.

我的BB在頭3個月時. 我坐月只係無掂幾日, BB已勁痴工人, 唔痴我, 抱佢仲推開我. 當時都好傷心. 但係真係要比時間, 我返工後. 放工就不停霸番來湊. 咁工人都要煮飯, 洗碗同埋沖涼. 我就晚晚都勁快食完飯. 就不停同BB玩. 晚晚如是. 星期六, 日就全日湊住. 咁樣都要用左1至2個月既時間, BB先痴番我咋.

妳放工後要親子. 真係要最快時間食完飯. 就不停親子. 假日多D同佢出街. 雖然妳小朋友大個我BB, 但我相信妳既努力唔會白費既. 妳的小朋友好快會痴番媽媽妳的:loveliness:

我之前仲喊左好多次. 好唔開心. 但努力後都叫做有點成果. 努力呀

大宅

同意, 放工就一定要霸番來湊, 同工人講唔洗佢理, 我同工人講, 如果我要佢幫手會叫佢, 因為有d工人會係咁同bb玩, 就算先生太太係度都會咁,同埋同bb出街如非必要唔會帶工人出去, 咁就可以隔離下個工人同bb, 亦可以親子多d, 俾bb知道工人係daddy mommmy 返工先痴住姐姐, 如果媽咪係度就要痴住媽咪..

原文章由 kantanjin 於 07-12-21 23:20 發表
JHY:

唯有先想想. 工人對小朋友好好. 起碼妳唔會擔心咁多先.

我的BB在頭3個月時. 我坐月只係無掂幾日, BB已勁痴工人, 唔痴我, 抱佢仲推開我. 當時都好傷心. 但係真係要比時間, 我返工後. 放工就不停霸番來湊. 咁工 ...

伯爵府

我工人照顧左囡囡4年幾, 一出世到而家, 係歲幾有段時間囡囡真係好痴姐姐 (我都好唔開心), 我教女時, 工人又唔識做, 走過來眼望望, 個女以為有人幫佢, 可以甩身, 我工人姐姐講叫佢我教女時佢行開, 下次再唔識 do, 請佢落街避避....另久唔久同囡囡講姐姐只是照顧我地一家人, 佢家庭係印尼, 自已同老公當然一放工就陪佢玩, 親子遊戲都好有幫助, 如捉祺.....有d遊戲姐姐唔識玩, 佢一定要等我同老公同佢玩, 假期自已湊, 有時帶佢買佢中意食物, 玩具, 波波池, 姐姐係唔會同佢咁做, 小朋友好醒目知道有甜頭,一定會痴返父母.....而家我放工返到屋企一d私人時間都無, 有時要向囡囡請幾分鐘假上 bk.:lol :lol
慢慢來啦, 加油.........

珍珠宮

小朋友好叻的, 邊到好玩有趣有薯數就會痴邊個, 可能你地玩得比較悶又話他等, 唯有比些好處他, 嬴了比糖朱古力, 或買有趣的圖書, 可思考又玩得的工作紙, 放假唔係行商場, 係去他鍾意的戶外地方玩, 係工人比唔到和滿足他的, 亦都唔好同工人一齊去, 只得父母與囝囝, 晚上同他一起講故事, 唱歌, 好快就會鍾意同你地一齊, 努力吧.

大宅

完全唔洗擔心, 這證明個姐姐對妳個仔好好...

我之前個仔好跟個工人, 但後來, 越大越唔跟, 我就知佢一定唔錫我亞仔及唔同佢玩...:tongue:
所以我唔同個工人續約, 在完contract前4個月我炒咗佢...

原文章由 JHY 於 07-12-21 15:24 發表
我個仔而家2.5yrs, 個工人用左8個月, 我地兩公婆都返工, 所以阿仔 日常起居都係工人照顧.
近來個仔非常 chi 姐姐... 係屋企, 如果佢同姐姐係度玩, 我行埋去, 佢竟然叫我走開... 我一方面都知遁佢成日對住姐姐, 一定 ...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

複式洋房

真係好多謝你地的分享, 同鼓勵 !!
我之前真係因為咁唔開心左好耐. :-(
我會繼續努力架啦... :lol:

首頁

尾頁

跳至