跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日再去私家照結構, 醫生話亞B個腎有D腫,要觀察, 好擔心呀!!
我上星期先係贊育做完結構都話無事.. 點解今日會咁嫁!!!!!!!

大宅

landlandhuimama,

係呢, 醫生有無話幾耐再返去 check?

複式洋房

醫生又無叫我快d返去, 都係叫我4星期check一次jar

大宅

既然醫生無叫你早d返去 check,
咁我諗你都唔好太擔心.
努力懷一個積極樂觀既心, 叫bb同媽咪一齊努力加油, 希望bb健健康康!
我明白講就容易, 做係好難, 不過既然都係等待, 咁試吓努力開開心心丫, 咁樣先係對你同bb最好丫嘛~ 加油呀!

複式洋房

多謝你, 我會努力嫁!

複式洋房

landlandhuimama,

最重要係樂觀積極咁去面對問題, 唔好咁易棄餒啊!!! 大家都會支持你的, 加油 !!!

希望下次檢查時, 你亞B個腎會消腫啦 !!! :)

大宅

你下次檢查完再同我地講吓? 我諗應該冇事架!我覺得如果有事,應該連政府醫院都睇倒.加油呀!

複式洋房

我覺得我個醫生唔係咁好...
我問左好多人.. 包括生左既朋友, 同朋友睇緊既醫生...
佢地都話原來好多bb都有呢個問題... 只不過好多醫生都會覺得好common而唔會特別同媽咪講...
不過我個醫生就講到好似好大件事咁.. 又話唐bb, 又話一個腎會壞死.. 真係驚驚!
依家問左咁多人, 我個心都定d, 起碼無之前咁驚....
依家約左另一個醫生, 下星期一睇! 如果睇得好既, 應該都會轉醫生... 不過就唔可以係仁安生... 要去浸會!!!!!

大宅

係呀,我都同意你去搵多個醫生睇睇,如果好咪直情轉埋佢囉..至於生嗰陣,我諗都係都嗰幾日,唔會好大分別,反而產前就應該搵個好D,令自己安心D嘛,講真,大肚婆情緒好易波動,若搵著個小題大做,真係好影響心情呢!

大宅

禽日Dr.同我講我ar bebe都有一邊腎脹脹地,好 worry, 唯有下次(4wks)再review一次睇下有冇縮返.

原文章由 landlandhuimama 於 07-12-28 23:32 發表
我覺得我個醫生唔係咁好...
我問左好多人.. 包括生左既朋友, 同朋友睇緊既醫生...
佢地都話原來好多bb都有呢個問題... 只不過好多醫生都會覺得好common而唔會特別同媽咪講...
不過我個醫生就講到好似好大件事咁.. 又 ...

複式洋房

landlandhuimama & kitmeit,

My baby has the same problem too. But my dr. explained that this case is very common as the kidney size will be affected by mami's hormone. The size will be adjusted to normal standard as the baby grows up.

Also, do you know the size of your baby's kidney? My baby's kidneys size in the marginal case. You may check whether the report stated that.

My doctor also said that the kidney's size really will affect the risk of 唐bb. It depends on the ratio of your Oscar result. Moreover, did you see the 鼻⻣ of your baby? If you see that, you no need to worry about the risk of 唐bb.

My doctor also asked me to take follow up 4 wks later , let our babys work hard with us. Add oil!

大宅

Same explaination. Thanks :)

We have to wait for next checking..

原文章由 BunnyBaby 於 08-1-2 09:50 發表
landlandhuimama & kitmeit,

My baby has the same problem too. But my dr. explained that this case is very common as the kidney size will be affected by mami's hormone. The size will be adjusted to ...

複式洋房

我去左睇另一個經驗老d既醫生
佢解釋左比我聽, 即刻無咁擔心!
醫生話個腎腫最驚係bb既尿流唔到落個膀胱, 如果流得到既話, 多數都係因為流得唔夠快, 所以先會腫, 絕對唔係大問題!
好多時出世前都會消腫, 所以唔洗咁擔心!
而我亞b個腎真係無十日前咁腫, 由之前0.68cm 縮到依家0.6cm! 醫生話唔過0.7 cm唔洗特別follow! 腫到大過1cm先可以算係個腎有事!!!所以叫我唔洗緊張!!
你地都係呀, 我地既亞b一定無事既!!!!!

大宅

咁咪放心d囉, 我相信你地個個的bb都會健健康康呢!

首頁

尾頁

跳至