在職全職

跳至

首頁
34567...78

尾頁

洋房

curry123:
覆診no way? Then, better take sick leave. Actually, it's the same...coz of illness. Right?
黑面? Let her black. No eye see.:mrgreen: :mrgreen:

I think nowadays, teacher is no more a stable and respectful career. Hope as the economic atmosphere better, the people live happier and blame us lesser.
Tonight I can't use the Chinese typing and don't know why.?-(
原文章由 curry123 於 08-1-9 20:45 發表
我老細好"芝心"啦,仔女都大哂,已經忘記了要照顧小朋友的日子。我老細話只有紅、白事假,為學生嘛,其他都是次要。
如要覆診早退,一樣黑面,我覺得男老細好像好些,有冇人有同感?
leesasa, your boss is so considerate.

...

男爵府

原文章由 於 08-1-9 19:23 發表
我都貢獻左自己俾教育界10幾年啦,當時真係做到忘我,而家回想都唔會話太後悔,似終當時後生,有心有力 而家有自己小朋友,真係要對自己公平些,過返d平衡既生活,心力要平均分配呀!
好在我老闆都有個健康家庭,咁我地d同 ...

令人羨慕

男爵府

原文章由 余魚媽 於 08-1-9 19:48 發表
我有諗過下轉行,但諗黎諗去,都唔知自己可以做邊行。
而且各行有各行的困難,我地呢行衰衰地都叫人工高,受專重!

我並唔覺被尊重,尤其係d"文虱"家長

子爵府

畀面勳章

yes, totally agree.

原文章由 minamina 於 08-1-10 00:31 發表

我並唔覺被尊重,尤其係d"文虱"家長

靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

大宅

IF both boss d "consumer"(some people think they are) don't respect us, 真係腹背受敵!
原文章由 maisyraymond 於 08-1-10 07:40 發表
yes, totally agree.

男爵府

你老細真係有d...
我老細係單身, 不過佢做野無咁搏, 正在享受人生
我阿仔學校好多親子活動, 但係我成日都參加唔到:-(搞到阿仔好唔開心
阿仔之前有病入院... 我同老細講下, 佢見我下午無堂會比我早走..算係咁啦
阿仔考小一, 佢唔放我走..唯有叫hb去
輪到阿仔2nd in, 我好衰咁請左日病假去.. 交返張醫生紙, 佢都奈我唔何..

做教師比人尊重??我諗呢個年代已經唔係啦
莫講話家長..有時連學生都唔尊重你呀..
d學生真大膽.. 連副校長都咁鬧... 真係無眼睇
小事化大. 大事化得更大.. 唉

原文章由 curry123 於 08-1-9 16:12 發表
我老細話全部私事都不及學生重要,小朋友家長日、畢業禮,
even 有病入院,都要以學生及學校為重。小朋友校內親子活動,唔駛旨意去, weekend有時要陪人親子。我時常覺得做老師好似賣身,如果時光倒流,我未必會入行。:cry:

就 ...

男爵府

而家呢個年代,根本大部分人只講權利,不講義務,好多人都唔識專重人,但相對黎講我覺得教師已比較受專重(可能我好彩吧!?)。當然,比起我地自己做人學生既年代梗係差得遠!

大宅

講開因小朋友int.小學而請假的問題,我都要sung 下!
我地冇請"病假"去小學,閒日的只是由奶奶帶仔去,我地想:做校長的都不會放自己老師去int.啦!應也不要求教師子女有父母親自陪int.卦!仲有我地好驚撞倒d多口的同事
講真,都驚影響阿仔ga,好在target school OK左,2nd int.在SAT.
原文章由 aloymom 於 08-1-10 15:26 發表
你老細真係有d...
我老細係單身, 不過佢做野無咁搏, 正在享受人生
我阿仔學校好多親子活動, 但係我成日都參加唔到:-(搞到阿仔好唔開心
阿仔之前有病入院... 我同老細講下, 佢見我下午無堂會比我早走..算係咁啦
阿 ...

大宅

這裡有一些老師媽媽可以share一下, 真好。
我的學校很少人生bb。我在這間學校教了11年, 只有一個女同事大過肚, 我係第二個。想搵人share一下做媽咪的經驗就只有一些年紀好大的同事可以傾。
我的bb快5個月了, 主要吃母乳, 由上星期開始每日吃一餐奶粉。初時bb唔肯食奶粉, 但我泵得越來越少, 我都唔知點算。試了4隻奶粉, 終於肯食了。我的壓力亦隨之減少。其實又工作又泵奶真係好辛苦。我的空堂不多, 每日要泵兩次。於是我在搭車時備課, 改功課改卷就回家做, 仲要係半夜個仔瞓咗才可以做。
我打算逐漸幫bb戒人奶, 餵到6個月大。

男爵府

我都餵人奶,亞b現在6wks,平均2-3hrs食一次。
請問開工後怎可泵夠亞b食?你在那裏泵/儲存?
6:45am出門,7:00pm返到家,我的計劃不知是否可行:
我6:00am埋身餵
泵奶時間:
10:00小息
1:30 lunch
5:00放學

原文章由 MamaQueen 於 08-1-11 09:37 發表
這裡有一些老師媽媽可以share一下, 真好。
我的學校很少人生bb。我在這間學校教了11年, 只有一個女同事大過肚, 我係第二個。想搵人share一下做媽咪的經驗就只有一些年紀好大的同事可以傾。
我的bb快5個月了, 主要吃 ...

大宅

我現在的schedule是 :
6am 埋身餵
約10:30am 泵
約2:30pm 泵
放學我即走, 回到家5pm, 洗個澡約6pm埋身餵
9:30pm埋身餵

但我星期四, 五下午沒有空堂, 唯有
9:30am 泵
12:45pm泵

另外, 有時assembly, reading periods 都係搵人頂住。開會又要靜靜雞走出去。

男爵府

老細決定考試後直到新年假前,學生返半日學,老師下午改卷同開會,感覺輕鬆了
希望大家都工作愉快!

男爵府

原文章由 MamaQueen 於 08-1-11 11:49 發表
6am 埋身餵

另外, 有時assembly, reading period ...

可以餵人奶既在職媽媽真係好叻,加油呀!

大宅

雲:
WA...咁好的boss, 邊度搵呀?如果請我,出少幾k糧都值得呀!
原文章由 於 08-1-11 11:51 發表
老細決定考試後直到新年假前,學生返半日學,老師下午改卷同開會,感覺輕鬆了
希望大家都工作愉快!

男爵府

很好的lucy!
原文章由 於 08-1-11 11:51 發表
希望大家都工作愉快!

男爵府

咁好?
放學可即走?
可以搵人頂堂?
原文章由 MamaQueen 於 08-1-11 11:49 發表
6am 埋身餵

另外, 有時assembly, reading period ...

別墅

好媽媽勳章

這年頭仲有咁好老細,好羨慕。我都是把作文 worksheet帶回家,但sorry 人覺得我懶,但自問我做到足,冇偷懶!:tongue:
唔通連自己的小朋友都不理,我無咁偉大。

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-11 13:43 發表
雲:
WA...咁好的boss, 邊度搵呀?如果請我,出少幾k糧都值得呀!

男爵府

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-11 13:43 發表
雲:

坦白講,你講中左我啦,我就係跳糟過黎為左生活健康,真係無左好多個K ,因我之前係舊校做中層,真係多多唔得佢死!
而家覺得好值得到!有$無命一樣唔掂!

男爵府

原文章由 curry123 於 08-1-11 18:45 發表
這年頭仲有咁好老細,好羨慕。我都是把作文 worksheet帶回家,但sorry 人覺得我懶,但自問我做到足,冇偷懶!:tongue:
唔通連自己的小朋友都不理,我無咁偉大。

...

唔係偉唔偉大,只係將自己既工作地點轉移吧,都唔理得D後生(同事)講乜啦,佢到我地呢個階段自然會領悟到架啦,只要盡自己本份,便可以啦,我都學左成兩年,先學懂係教學上凡事豁出去,唔理得別人咁多啦!

男爵府

雲 ,

你個老細真係好... 我地要照常上課:-(
考完試仲例牌多會要開
不過我成日都覺得返半日, 時間好唔夠用, 放學一定要補課
如果有一日無啦啦返夏令時間, 我會選擇調堂..
唔想蝕左d時間去
(以中七tripple lessons黎計..上夏令就會比冬令時間少了45分鐘..相差好遠架!)

"有$無命一樣唔掂!" 你呢句好精警, 正是我所想的.哈哈
你學校需唔需要人手教地理/LS/綜合人文. 我想跳槽..(講笑)
我期待緊中五中七Term ends.. 中七一走. 上少九堂
中五走埋, 再上少五堂.. 仲要逢Day 1無堂上, 真開心!

[ 本文章最後由 aloymom 於 08-1-11 22:29 編輯 ]

首頁
34567...78

尾頁

跳至