跳至

首頁

尾頁

複式洋房

將會在 C+ 醫院生BB或曾經在 C+ 醫院生過BB的媽媽們:

你o地會選擇 join 定唔 join package ?
邊樣會抵 d ?
我打算31/12 去交 deposit, 到時駛唔駛決定的 ?
有 d 咩要注意呢 ? 請指教 !!!

大宅

原文章由 dorothywtc 於 07-12-23 14:37 發表
將會在 C+ 醫院生BB或曾經在 C+ 醫院生過BB的媽媽們:

邊樣會抵 d ?
我打算31/12 去交 deposit, 到時駛唔駛決定的 ?
有 d 咩要注意呢 ? 請指教 !!! ...

妳可以問吓妳個醫生架.我俾deposits前(我去浸會呀),都問咗醫生邊樣抵.佢話浸會就join package抵d,法國就唔join 好d.不過,我係產前產後見d媽媽話,有d醫院可以喺出院至決定.妳諗住邊間呀?

禁止訪問

大宅

it depends on your doctor. some doctors will use everything in the packaga provided but some just use a part of them. so you better ask your doctor.

last time my doctor asked me not to join. when i arrived hospital, the nurse also said "oh, dr wong, no need to join package" as they knew his comsumption.

複式洋房

原文章由 mrs.hamster 於 07-12-23 22:29 發表
dorothy & smileynemo

我都係去浸會我個醫生話唔join package抵d(因為我想順產),佢話其實差不多,package price係比人有預算並非平d。但唔join package的話就到時進展得好就可以住少日院,如果join package就浪費咗一日 ...

mrs.hamster & smileynemo,

我都會去浸會生, 而且都想順產, dr. poon 話我子宮頸夠闊, 順產無問題, 等我問下睇開個醫生邊樣會抵 d 先o 如果唔 join package 的話, 醫院會唔會幫 BB 打 package 內包的防疫針呢 ? 仲有無 BB 禮品送o架 ?

[ 本文章最後由 dorothywtc 於 07-12-25 15:32 編輯 ]

大宅

我會開刀嘅,唔知係咪咁,所以join package會抵d呢.不過,大家可睇吓下面條link.

http://www.hkbh.org.hk/b5/330_obst_gynae.htm

大宅

mrs.hamster

我同你預產期原來只差一天 , 我都係想順產同去 BH .. 星期日已交按金 , 但浸會真係勁多人 , 想睇下房都唔得 , 你會住幾多人房呀 ? 聽人講 , HK 同 大6 會分房.. 我會星期五檢查問下醫生先

禁止訪問

大宅

mrs.hamster

我係 5 月 14 , 好似住單人房係可以比 bb 同房 , 順產單人房 package 29,580 同所有其他 cost 都會貴好多 .. 我就想住 3 人房, 我有個同事曾經住 3 人房 , 最後只有兩個人住 , 所以都係到時先決定 .. 我已經照左結構 , 所以交 deposit lor.

原文章由 mrs.hamster 於 07-12-25 18:02 發表
wantan

你係遲一日定早日呀?其實健康院計過話係12 May,不過差一日無分別咁我就跟我個c+計囉。我都聽講會分開唔駛同大陸人一齊但話唔埋囉,我估醫院都唔敢confirm,睇下到時好唔好彩。
我重未決定住咩房呀,如果BB有得room-in ...

禁止訪問

大宅

mrs.hamster

我反而唔希望 bb 同房 , 因為生完真係應該休息下 , 仲有 bb 唔係 bb 房 , 其他人探自己時又可能抱佢 , 反而好似唔係太好 , 好多人話出左院你想有得訓都幾難 , 你自己考慮下啦

禁止訪問

大宅

mrs.hamster

Confirm 左醫生 , 港人大 6 人係分房 , 醫生就 suggest 我 join package , 佢話除非我 family 好多人 support 湊 b , 如果唔係用個幾日學湊 b , 因為佢話唔學下真係到時會亂晒龍 wor

原文章由 mrs.hamster 於 07-12-28 10:45 發表
wantan

多謝你提醒:D 我問過醫生佢話我想休息時可以叫姑娘送返佢去BB房,因都會照收BB住房錢的。我就唔係好怕d人去探BB,好似政府醫院都係要媽咪自己湊重同好多人同房,d BB都未必會易d病,況且BB頭6個月重留有媽媽抗體無咁 ...

禁止訪問

大宅

Happy New Year, mrs.hamster

我想順產 , 因為可以快 d 落床湊 b 同做修身運動 , 不過睇最後醫生決定.. :lol:

我已經請兩個月既陪月 , 到時一切交比陪月攪掂 , 事關我 99 年紀大同好嘈 , 佢上黎幫手我肯定唔可訓到 , 不過我唔請工人喇 , 自己餵夜奶應該辛苦 d lor

原文章由 mrs.hamster 於 07-12-30 10:17 發表
wantan

早晨呀!
係呀,好多醫院都分開大陸同本地,我尋日都去st.paul探完BB,個媽媽住三人房,因為開刀生傷口痛到重未可以落床去廁所、餵人奶。你打算開刀定順產呀?我想順產。

我好彩住近我媽同家姐佢地好有經驗應該會幫我BB ...

禁止訪問

大宅

mrs.hamster

你好幸福呀 , 有媽咪咁 take care 你 , 我好羨慕你呀

以前有個同事生完 bb , 雖然阿媽話肯幫手 , 但佢最後都係請陪月 , 因為有時叫阿媽做野或心情唔好發下皮氣 , 都係唔多好

原文章由 mrs.hamster 於 08-1-1 10:04 發表
wantan

Happy New Year!
我都覺得可以請耐d陪月,BB大個d易湊d陪月始終好過外傭,佢地邊識咁多坐月野。BB未滿月我都唔會比個工人抱住,一來佢係新的重未返工,二來無照顧初生經驗。我長時間係屋企抱住BB餵人奶(希望餵到啦), ...

禁止訪問

男爵府

原文章由 dorothywtc 於 07-12-23 14:37 發表

邊樣會抵 d ?
有 d 咩要注意呢 ? 請指教 !!! ...

04年在法國醫院生囡囡時就 JOIN PACKAGE, 之前姑娘都叫我不要 JOIN 架, 因為不低 WO, 但朦盛盛老公幫我辦入院時就 JOIN PACKAGE, 出院時 OVER HKD6xx.00, 都不知係 mug 費, 老公就話係我食飯款, 我心想邊有食咁多呀!

今次生囝囝,我決定不 JOIN, 睇吓條數又點計先.

大宅

mrs.hamster

咁你有冇報浸會個產前講座 ? 我今朝報左喇 , $1000 per couple . 由 2 月尾上到 4 月尾

原文章由 mrs.hamster 於 08-1-2 15:21 發表
wantan
我媽住係我家姐度幫手睇女,佢朝早會帶BB去公園玩咪順便送早餐囉。我得閑都會過去幫佢睇BB咁佢就可以做自己野,互相幫忙啦。今日咁凍BB無去玩我就要自己煮果早餐啦。
我阿媽都發脾氣不過我EQ都OK,多數佢都係 ...

首頁

尾頁

跳至