少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 是否小小電視也不能看?

大宅

回覆:是否小小電視也不能看?

我屋企係完全唔開電視,不過去到酒樓有電視又唔會唔比佢睇

珍珠宮

我仔細個,我最多係比Baby TV佢睇,D畫面好慢,變化好少。但嚴格來講,最好一d都唔睇

大宅

回覆 babyjfsy 的帖子

唔俾孩子睇電視,無用架,倒不如給孩子看一些美好的畫面,記錄片,高清拍攝的動物片,風景片,名畫欣賞,音樂欣賞‥要真實的影片,間中看一次,養眼。强烈不鼓勵太細個的孩子看卡通片。

maylaw1988  agree!   發表於 14-10-14 17:21

大宅

回覆:babyjfsy 的帖子

我完全禁止3电,5俾bb接觸电视、电腦和电话,这对bb发展非常好的!!
直至2岁我才會解放

男爵府

回覆 9830didididi 的帖子

值得一讚atv國際台, 你講d節目容易搵倒. 我錄影起, bb要睇 幾次先理解得倒, 我唔愁無source, 不過我係控制時間上, 做得唔夠好, bb歲半后, weekday 可以睇半個 鍾, 星期六 or 日, 我老公係樹就可能1-1.5 hr. 可幸我bb都會追住要睇書, 無影響佢對書本興趣.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

別墅

我都好想,奈何阿婆每晚都要抱住睇至少1.5hrs, 我有出过聱,但阿媽都係話極听
可以點做

水晶宮

可以唔睇就盡量唔好睇,如果真係無計,我覺得睇一陣又唔會有好大問題,全日開住就梗系唔好啦。

我小朋友一歲前無睇過,一歲後好偶然先會睇一陣bb dvd。宜家兩歲幾,一星期都未必睇一次,每次30分鐘。佢又ok, 唔會lur住要睇。

有時我地睇一陣大人節目(新聞,真人show, 劇集),佢就無咩興趣,自己玩玩具。

大宅

其實不論电视、电话、电腦对发育中bb的眼、腦部、專注力……都有影响。
在健康院和许多育兒專家都有提及,或建議2岁后才让bb接觸的~

大宅

我個人覺得唔使話完全唔接觸咁極端,我小朋友剛兩歲,我們家中多人住,很難要求家人唔開電視,但我小朋友每晚在有電視開住下,從來無對電視有特別喜好,但他對youtube的兒歌可以很沈迷(只是間中爸爸開俾佢睇),之後就試過一起身話睇YouTube, 我自己不喜歡這樣,唔開一排讓佢忘記,但爸爸就覺得仔仔在youtube兒歌引起好多學習興趣,例如英文字母,數字,形狀,顏色, 全部呢d人們認為好學術既野,爸爸認為仔仔都是因為youtube兒歌吸引而愛上,因為爸爸陪佢睇,之後爸爸會成日唱,而家連仔仔自己唱既都係youtube既歌,而我雖然亦曾經不喜歡仔仔接觸YouTube, 但的確也不否定爸爸所講!
當然youtube只佔仔仔生活上好好好少部分,更多的是圖書,我每天花不下一小時和仔仔伴讀,他現在亦會自動在書架攞書睇,所以有時真不用太執著,如果少少都唔俾bb接觸,到大了佢地更易被這些東西吸引!

yankaka  講得好! 中庸之道嘛!  發表於 14-10-7 10:50
yin-ting  good  發表於 14-8-26 02:52
cocochoo  十分同意  發表於 14-8-14 02:52

大宅

但我深信甘多育兒專家、心理学家和家長感想,自小不接觸电子、电视產品百利而无一害。
当然身教重于言教,每個妈妈育兒观都不一样,我都无可否認~
但我可有小小分享,我bb現在一岁,在我培养下冇接觸3电任何產品;每日都有bb按摩、去公園、曬太陽和有我伴读2o本绘本……
我发現她在pg表現与其他bb一起,她都很穩定、集中、活躍、开朗、羣体。

子爵府

回覆:babyjfsy 的帖子

bb一歲前屋企都好少開電視,更加唔會俾bb睇,就算有時開下,都只會開5-10分鐘。

20個月之後間中有播兒歌DVD或bb的生活片段, 10-15分鐘左右,一日只播一兩次。

兩歲後有時星期六日都有開電視,bb唔會坐定定睇,只係間中望下,通常睇新聞台,有時佢問起就會順便同佢解釋下新聞講咩。電話只間中用來看video, 只是出街冇野做時看幾分鐘(如等車,坐港鐵時),不會用來玩。

bb 歲半開始會想有自主權,有些東西越禁止越就越好奇,間中俾bb接觸下也不是壞事。我女現在2歲2個月,雖然有看電視但不會每天看,她有很多喜歡玩的東西,也喜歡看書,興趣很廣泛。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我大仔4歲前係冇得睇電視. 之後有少少, 係我老公俾佢睇, 如果佢對住我時到而家6歲係零電視.

佢學校有用大螢幕去教書, 佢又成日"裝" 我地用電腦, 乜都睇夠.

大宅

其實bb性格除了气质外,亦很受照顧者感染。
沒錯人有好奇心、反叛期、自主期;但做家長不是每每用愛心、耐心感化/循循善诱吗?
坚持2岁才开始俾bb接觸电子產品,都不是很極權,但益处卻長遠。
但很多家長认为从0~2时都间中接觸冇问题,都沒法子了

複式洋房

回覆 Potato001 的帖子

控制不了

公爵府

我同老公返工,只係食飯及晚飯後不睇電視,由bb到現在大仔9歲細仔4歲都比睇卡通,BB1歲左右最多早午各30-60分鐘,大大吓都冇限,youtube兒歌/卡通都比,限時就得。大仔鍾意tv亦鍾意睇書,成績不差,操行A+, 所有嘢只要適可而止,先定規則,唔需要太抗拒。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

我留言只是有感親子时间无价、宝贵;反而电子產品不是bb的必需品。反而好多家長本末倒置非常可惜。
我相信父母就是bb最好的玩伴,必需品和最愛。珍惜相处好时光,胜过所有电子產品。

子爵府

引用:我留言只是有感親子时间无价、宝贵;反而电

原帖由 陳太2013 於 14-08-09 發表
我留言只是有感親子时间无价、宝贵;反而电子產品不是bb的必需品。反而好多家長本末倒置非常可惜。
我相信父 ...
一齊睇電視都可以係親子活動,不過始終電子產品對眼睛不好,也會影響專注力,小朋友大一點才接觸較好。個人認為有時因為各種原因,唔係所有野都可以帶小朋友親身經歷,睇電視都係一個教育嘅方法,但要家長陪伴,唔係長開電視俾小朋友自己睇。所以我唔鍾意果啲俾小朋友睇DVD學英文嘅教材,話播俾小朋友睇就會學到野,其實只是洗腦,小朋友學懂發音但未必明白意思。

大宅

回覆:Potato001 的帖子

同意

大宅

甘当然如果每日都可与bb去公園、按摩、曬太陽、伴读更好

首頁

尾頁

跳至