夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 little_kiki 於 07-12-25 20:56 發表

有跟他直接說明,不開心原因是被人忽略的感受.
對男人說話一定要直話直說,否則他一世都唔明白女人喜愛說的叫:反話.:mrgreen:

複式洋房

原文章由 onon1022 於 07-12-25 21:48 發表
其實唔好唔開心...好多男人都係咁...其實你送禮物比佢...你都係想佢開心...你見到佢開心拆禮物...就即係佢送比你既禮物...起碼佢都有關心你...問你做咩唔開心... ...

哈,你這樣說又是真的,阿Q地想,起碼他還有關心我.總好過反發脾氣鬧我.

複式洋房

原文章由 bb鼠 於 07-12-25 21:57 發表
因為尋日係我生日呀 好耐無收過lu..記憶中係未嫁比佢果陣收過(家下結左婚4年了) 佢淨係週圍去睇禮物比女女:-|

由拍拖到結婚生bb,唯有收過的花就是結婚當日的花球.
連生bb時,開口對他說唯一想要的禮物是一扎花,最終都不了了之.

複式洋房

原文章由 baby5 於 07-12-25 22:27 發表
無錯呀
同男人講野要直, 如果唔係佢get 唔到妳meaning
所以今年我的聖誕禮物
佢係照單執架

就算直話直說又如何呢,要他對我說的話上心才有用.不上心,說完 = 沒說.

別墅

.

伯爵府

好媽媽勳章

講起生bb....
係手術室1出黎見到佢想佢應該會偷偷地去買,點知見到房咩都無:-|
想佢第2日黎會買啦...點知都係無 到佢家姐黎,我聽到佢家姐鬧佢做咩唔送花比老婆,佢話太緊張忙了...到了住了5日出院都係無
輪到我亞嫂生了,我問佢送唔送花比佢好呢 佢就話:花等人地老公送嫁麻,幾時輪到你送 咁我問佢點解無送比我 佢重大聲夾惡咁話我:咩無呀,你自己唔記得咋嘛 我恨了幾天的花會忙記嗎:-(
原文章由 little_kiki 於 07-12-25 22:39 發表

由拍拖到結婚生bb,唯有收過的花就是結婚當日的花球.
連生bb時,開口對他說唯一想要的禮物是一扎花,最終都不了了之.

複式洋房

原文章由 bb鼠 於 07-12-25 23:07 發表
講起生bb....
係手術室1出黎見到佢想佢應該會偷偷地去買,點知見到房咩都無:-|
想佢第2日黎會買啦...點知都係無 到佢家姐黎,我聽到佢家姐鬧佢做咩唔送花比老婆,佢話太緊張忙了...到了住了5日出院都係無
輪 ...

你還好,老公思覺失調地覺得自己已經送了給你.總好比我的,不了了之不提當無事. 討厭
最嬲的是他阿嫂比我早幾個月生bb,哥哥還叫我們一起幫他選一扎靚靚的花送給老婆.而我開了口也沒有,討厭討厭討厭.
所以,時時我也會去花墟買一大扎靚靚的花回家,幾十蚊買一個開心總好等他,真的,真的應該是我死後出殯先會有花收.

民房

hi, little_Kiki

甘又唔好甘灰..其實我同你差唔多..不過我試過好唔開心好唔開心鬧左佢一次..話佢知我唔係要咩貴禮物..最重要係心意..之後如果我想要咩我就會係節日前通知佢儲定錢去買禮物俾我...月頭個陣我地結婚週年我同佢講我好耐無收過花啦..佢都係淨係識得儲錢..唔識得去買..激死..到食飯個日先諗住帶我去買..點知想買既花店無左..最後去到屈人氏買左隻大公仔俾我,所以或者今次佢知衰..下次會做好的呢.

原文章由 little_kiki 於 07-12-25 23:25 發表

你還好,老公思覺失調地覺得自己已經送了給你.總好比我的,不了了之不提當無事. 討厭
最嬲的是他阿嫂比我早幾個月生bb,哥哥還叫我們一起幫他選一扎靚靚的花送給老婆.而我開了口也沒有 ...

伯爵府

好媽媽勳章

哈哈,我剛同佢講明天boxing date我無禮物拆,佢話:你想要咩呀 係咪想要牛仔褲 我話:咪即係又係自己送比自己
我有時會話佢,佢咪話:都唔知你做咩成日記住d唔開心野?-(
呢2星期佢返夜班,我唔會打比佢嫁,佢掛住我咪打比我囉,尋晚我打比佢佢都唔係好"so"我
原文章由 little_kiki 於 07-12-25 23:25 發表

最嬲的是他阿嫂比我早幾個月生bb,哥哥還叫我們一起幫他選一扎靚靚的花送給老婆.而我開了口也沒有 ...

伯爵府

好媽媽勳章

點解老公唔可以有d心思,樣樣都要帶埋老婆去買?-(
原文章由 黃貓小姐 於 07-12-25 23:53 發表
hi, little_Kiki

甘又唔好甘灰..其實我同你差唔多..不過我試過好唔開心好唔開心鬧左佢一次..話佢知我唔係要咩貴禮物..最重要係心意..之後如果我想要咩我就會係節日前通知佢儲定錢去買禮物俾我...月頭個陣我地結婚週 ...

複式洋房

原文章由 bb鼠 於 07-12-25 23:57 發表

對呀,禮物跟本不是主菜,親身去選一份禮物的心意才是我們想要的禮物.

不過,黃貓小姐的老公還有得救,最少他會行動.慢慢調教,總有一日你會有份最貼心的禮物.

[ 本文章最後由 little_kiki 於 07-12-26 00:07 編輯 ]

民房

我以前都會係甘諗.點解要樣樣同我去買..唔可以買埋番黎..但係調番轉頭去諗..我地放工就會即刻約埋一齊番屋企..中間佢又唔會有時間去買..所以後來我無再介意

再加上..如果佢有時真係會突然準備一的小禮物..自己反而會特別開心..不過個的通常都唔會係節日..或者我係一個現實既人吧..我會覺得同一樣野..節日買同唔係節日買..價錢都唔一樣..不一定要節日送吧..

以前我真係會為左佢無準備禮物俾我而嬲好耐..但係耐左..覺得你唔開心咪激親自己..佢係無心干都無辦法架..老公自己揀無得後悔(因為好多年前我已後悔過一次啦)係我心目中男人都是一樣的..我亦曾經遇過每個節日都送禮物的..但原來禮物並不重要..重要的是你等於他的全部..所以後來我選擇了現在的..已覺得這些都不重要了..因為我真的是他的全部

哈.哈..唔好意思..離哂題添..不過今日聖誕節..大家都開心點吧..

原文章由 bb鼠 於 07-12-25 23:57 發表

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

唉!
鬼叫大多數女人都心思細密;
男人就粗枝大葉, 無心思﹑無禮物.....
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

大宅

我老公都係超級冇情趣嘅男人, 又冇禮物, 又冇送花, 我生日前放哂聲話生日想收花, 點知佢答我乜都可以除左送花, 我當堂........事原我12月中生日, 12月頭佢喺街打比我, 佢話xbox有隻game出左, 問我想唔想買黎玩, 我話想, 佢話隻game當係我生日禮物, 我以為佢講笑, 於是答好, 跟住當日佢就買左比我......到我生日前幾日, 佢問我不如帶埋個女同我一齊慶祝, 我話好呀. 生日當日同埋個女一齊食飯慶祝, 我以為佢會送花, 點知真係冇, 連禮物都冇....食完飯返到屋企, 我同佢講, "你都搵苯, 又話帶個女同我食飯慶祝, 點知又係要我照顧佢, 又唔送禮物比我!!!" 佢竟然答我"又係你話帶個女出去食飯?! 同埋隻game咪係你生日禮物囉, 你話好嘅!!!" 我當堂嬲到震, 佢知我嬲, 佢竟然嬲番轉頭, 我真係頂佢!!! 生日/情人節我最唔開心, 所以我唔係好鍾意呢啲節日!!!

別墅

.

子爵府

我c6又係因為冇情趣, 永遠唔會氹我,除非佢做錯事,激嬲我,要我話一定要佢做d野,咁佢先會死死氣去買d野比我.(以前我會認為出到口要求的禮物唔洗恨,但由於長年饑渴,所以已經降格左,出聲問佢攞禮物咁cheap都做)

好啦,到佢買左,又係 火都黎,明知我帶鍊訓唔到覺(從來唔鍾意帶頸鍊,帶親都係為左親衫,但都係好少帶)佢就買項鍊送比我.我自己買黎襯衫就話啫. 好,算佢唔明.

聖誔前, 話係求其送下野比我,咁我睇下啦, 原來係我睇左好幾次想買比佢的袋. 我重諗住今個聖誔送比佢,佢知我睇,知我鍾意,就買比我啦,但其實我係想送比佢呀! 結果依家真係佢自己攞左黎用,重要話比我知,好好用!

跟住,結婚十幾週年,冇禮物喎, 佢話之前個袋當係,咁但係我話左係我送比佢的聖誕禮物麻, 點當?? 之後我表示不滿, 有乜理由結婚十幾年都唔配有份禮物,我想要禮物!

跟住,佢補飛啦,趕份禮物比我啦! 我一睇,
佢竟然送鞋比我,重要係converse.會唔會太攪笑?????
唉,真係
結婚週年喎,我想浪漫d呀~
鞋鞋聲,貪好聽咩?!
:D 我鍾意converse.
點同人講呢? 人地o個d好冧架麻.實比人笑啦.
:evil: 重要係次貨,第日重要自己拎去換呀.咁o岩我第一超忙呀!
點解唔可以完美d??

我想收到一份令我覺得佢了解我,關心我,有留意我的禮物!

我想收到一份沒有特別意義, 只係因為愛我,想氹下我開心的小禮物,好似一個盤栽,一本靚的薄.....諸如此類,

唔好因為道歉先買禮物好唔好???

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

哈哈~你唔好嬲啦~你已經好好架喇! 起碼都有野送嘛!
我生日叫之佢買個6吋小蛋糕「乙水」下我, 最後都係話太夜收工無買到......
:-|

原文章由 cherrylemon 於 07-12-29 01:02 發表
我c6又係因為冇情趣, 永遠唔會氹我,除非佢做錯事,激嬲我,要我話一定要佢做d野,咁佢先會死死氣去買d野比我.(以前我會認為出到口要求的禮物唔洗恨,但由於長年饑渴,所以已經降格左,出聲問佢攞禮物咁cheap都做)

好啦, ...
Childhood is journey, not a race.

子爵府

是是但但,

其實我冇嬲佢架,雖然我唔鍾意D禮物,但佢都重肯為我去買,我都好珍惜,雖然係攪笑,但係都係好得意的回憶,雖然依家我覺得唔夠完美.但我相信會係好難忘囉.

只係個心入面重係好羡慕人地,男朋友/老公都好花心思咁張羅佢地份禮物(for X'MAS)原因咪因為佢地希望自己老婆/女朋友開心,呢D咪係愛的表現囉.所以我好羡慕同渴望自己都可以受到呢D待遇.

我一直都等緊......依家重等緊.......

原文章由 是是但但 於 07-12-29 01:11 發表
哈哈~你唔好嬲啦~你已經好好架喇! 起碼都有野送嘛!
我生日叫之佢買個6吋小蛋糕「乙水」下我, 最後都係話太夜收工無買到......
:-|

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

男人都是這樣的!

我生日, 個c6都冇送野俾我架, 反而佢生日就會同我講想要乜野, 不過我又唔係好介意, 其實邊有人完美架, 當佢唔送野俾你時, 你覺得唔開心係好正常, 但係佢0係其他地方做得好已經扺番啦, 雖然咁樣諗好阿q, 但係記住知足常樂呀.

如果當佢做左樣野令你唔開心, 你試下即刻諗下佢有冇野做得好, 如果一數就數到幾樣出黎, 咁佢都值得原諒啦.

首頁

尾頁

跳至