論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

工人要求出外過夜,因為要半夜送機同接機,我話冇insurance,佢話會小心,我可以點?我知冇可能唔比佢去,我屋企冇長老照顧小朋友,真係比個工人食住我,錢又要我長借長有,可以點,炒又炒唔到

水晶宮

你工人一晚之內要送機同接機? 送邊個接邊個? 接完機送果個人去邊?

<錢又要我長借長有>
淨係呢一點, 你都要考慮換工人.

男爵府

引用:你工人一晚之內要送機同接機

原帖由 birdbird 於 14-08-07 發表
你工人一晚之內要送機同接機? 送邊個接邊個? 接完機送果個人去邊?
佢要1日接1日送個妹,借錢真係好煩,唔借佢又唔知會點對我d 仔女,炒佢咩錢都收唔番,唔借又驚佢一個嚮屋企時攪攪震

公爵府

回覆:diedsee 的帖子

你咁都唔係辦法,換工人啦,再唔係,如果金錢上支持到,請多個,等舊工人冇得玩野。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你太善良了,又借,又俾佢出外過夜,你俾佢食住,日後只會要求更多

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你太善良了,又借,又俾佢出外過夜,你俾佢食住,日後只會要求更多

GraceMami  agree  發表於 14-8-8 08:05

男爵府

回覆:evalau825 的帖子

已經食住啦,我想換,但佢欠我的錢一炒就冇,其實我可唔可以叫佢簽紙,將借我的錢當長期服務金,咁條數可以叫清左,因為跟據而家個還錢schedule,佢一定做到over 5年,而我亦同佢續左第3份contract

大宅

咁既資數你都同佢續咁多約呀?吾怪得比佢食住你囉,外宿犯法兼有意外保險吾包,樓主你要三思呀…

男爵府

diedsee 發表於 14-8-8 08:42
已經食住啦,我想換,但佢欠我的錢一炒就冇,其實我可唔可以叫佢簽紙,將借我的錢當長期服務金,咁條數可以 ...
宜家開始,每個月要工人還$500-1000得唔得?到真係要炒時,樓主都無甘傷。

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

已經食住啦,我想換,但佢欠我的錢一炒就冇,其實我可唔可以叫佢簽紙,將借我的錢當長期服務金,咁條數可以 ...
你應該在當佢問你借錢時就要佢簽張借據, 而家即刻要佢自己簽返張借據話欠你哋幾錢先啦. 如果有呢張借據, 你就可以用呢條數去抵消長服架啦, 不過, 最緊要 :-
1. 佢簽咗借據俾你先, 你先好有任何其他動作, 否則, 佢唔肯簽.
2. 如果之後用呢條數去抵消長服, 到時要佢簽返已經收咗長服.

我家姐之前個工人都係咁, 做咗1x年, 借完又還, 還完又借, 借到條數好大, 又成日還唔到, 因要寄錢回家, 最後欠家姐過萬重要借財務, 追到上門, 我姐夫頂唔順叫佢走, 佢走嗰時一毫子長服都冇晒, 因為之前借晒.

所以, 樓主, 如果你工人長期咁借, 始終有日佢會去借財仔架咋, 你唔好再借俾佢啦, 咁樣, 只會係害咗佢架咋, 如果你覺得佢值得留嘅, 不如就幫吓佢學吓點樣理財啦, 或者問吓佢有乜財政困難, 否則, 你不如早早換人好過啦.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

唔可以.
長期服務金無得預支.

咁樣的工人你仲諗住同佢續第三個約?!

真係講句 god bless 都無用

大宅

不如你call immigration and labor department to ask for help
我個工人對我女同狗好衰
Called immigration and labor department
They told me to go to police for help
警察好好會幫

大宅

佢地有千個理由要出外過夜!!! 我同你差不多, 日間無人睇局依賴工人, 又無多餘錢又炒又請! 初頭諗住無咩所謂, 比佢出去一晚! 點知後來變左老逄咁, 仲會第二朝遲返! 又試過兩日紅日, 第一晚SENT 個MSG 比我話因為咩咩咩所以果晚唔返!!!!!!!!!!!!!

而家我狠狠地唔淮佢出去過夜, 我話因為而家政府好嚴格, 我會犯法比人拉! 如果佢堅持, 請賠一個月糧比我 and resign, 因為佢無法履行佢既工作!

chan803    發表於 14-8-8 13:40

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以從來唔鼓勵僱主借錢俾工人, 工人要借錢, 咪由得佢出去借囉, 十個工人, 九個都借錢, 財仔有辦法追工人數, 但僱主呢? 何必將自己擺喺下風? 錢一借俾工人, 僱主就輸九成, 任工人魚肉, 對工人嘅放肆, 一係啞忍, 一係炒佢但追唔返啲錢, 損失都係僱主。

樓主而家最好叫工人寫返借據, 一日仲做緊, 一日都唔好當哩啲錢係預支長服, 一樣要佢每個月還錢, 到真係炒佢, 都要俾長服的了(僱主炒工人要俾長服, 除非工人干犯嚴重過失), 到時先計佢應得幾多長服, 再清清楚楚off set條數。 咁就從來冇預支過長服吧!

男爵府

引用:Quote:diedsee 發表於 14-8-8 08:42 已經食

原帖由 AK47AK47 於 14-08-08 發表
你應該在當佢問你借錢時就要佢簽張借據, 而家即刻要佢自己簽返張借據話欠你哋幾錢先啦. 如果有呢張借據, 你 ...
我個situation 同你家姐好似,我工人又係還下借下,我知佢還比我又會再借過,所我我打算當長期服務金預支左先,咁我即使扣糧都唔洗呢頭扣,轉頭借

講真,除左借錢同蠢,我工人唔算差,所以我續約,而且揾個新的agent fee + 佢還唔到的錢,仲多過長期服務金,所以迫住續呢張約

男爵府

引用:Quote:diedsee 發表於 14-8-8 08:42 已經食

原帖由 chan803 於 14-08-08 發表
唔可以.
長期服務金無得預支.
請新的我又冇人睇同教,為左佢還錢,要續啦

男爵府

引用:佢地有千個理由要出外過夜!!! 我同你差不多

原帖由 megwong1 於 14-08-08 發表
佢地有千個理由要出外過夜!!! 我同你差不多, 日間無人睇局依賴工人, 又無多餘錢又炒又請! 初頭諗住無咩所謂 ...
請問講完佢會唔會變差博炒?

男爵府

引用:所以從來唔鼓勵僱主借錢俾工人, 工人要借

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-08-08 發表
所以從來唔鼓勵僱主借錢俾工人, 工人要借錢, 咪由得佢出去借囉, 十個工人, 九個都借錢, 財仔有辦法追 ...
佢其實每期還2千,不過轉頭又借1500,我決定冇下次,但唔借佢成日喊苦喊忽

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:Quote:原帖由+chan803+於+14-08-08+發表唔

原帖由 diedsee 於 14-08-08 發表
請新的我又冇人睇同教,為左佢還錢,要續啦
咁你等佢博炒都得啦
到時借咗的錢又唔使還,又可以攞埋長服走。

男爵府

引用:Quote:原帖由 diedsee 於 14-08-08 發表請

原帖由 chan803 於 14-08-08 發表
咁你等佢博炒都得啦
到時借咗的錢又唔使還,又可以攞埋長服走。

...
唔明。。。

佢唔會博炒,因為佢好需要錢。呢個工人係我親戚用開,本應佢唔嚟我到做,因為佢可以退休,於是我親戚比bonus 求佢去我到做,因為我屋企人話佢好,點知做左年幾佢死老公,之後佢就成日財困。。。

首頁

尾頁

跳至