少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝成日話訓唔倒覺, 就算打完波, 做完GYM , 都係訓唔倒, 佢又叫我帶佢去睇心理醫生.

佢話佢一達落床就好多野諗, 也野都諗.

請問應該食D也野可以有幫助, 還是真的要帶他睇心理醫生

子爵府

回覆:smallmui 的帖子

不如去睇下中医

公爵府

回覆:smallmui 的帖子

幾多歲?

水晶宮

睇中醫或者加埋針灸調理下看看有沒有好轉先

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

Vivis 發表於 14-8-8 14:58
幾多歲?

21 歲

大宅

smallmui 發表於 14-8-8 11:26
我囝囝成日話訓唔倒覺, 就算打完波, 做完GYM , 都係訓唔倒, 佢又叫我帶佢去睇心理醫生.

佢話佢一達落床就 ...

吾知呢個方法幫吾幫到你, 我每次瞓得差都會買10元龍眼肉+杞子煲水飲, 煲半小時已可以, 一日飲3次, 就會好瞓D, 係中醫教, 我都係甘煲俾個仔飲, 會好瞓D架, 你試下用D自然方法啦!

我讀大學時仲有一個方法好work, 就係諗下邊個教授講書最悶, 一諗就好想瞓! 對我work , 吾知你個仔得吾得架

如果你個仔多野諗, 試下臨瞓前聽音樂, 輕鬆下, 不要多想煩惱事, 配合呼吸收緊張手, 吸氣時收收緊張手, 呼應時放鬆, 集中做此動作約20次, 會發覺沒其他雜念, 會慢慢想睡

希望呢D方法幫到你個仔!

禁止訪問

大宅

回覆:後生仔長期失眠, 食也野好

失眠原因好多,環境都係一大因素,有可能太光太吵或太多電子東西在附近干擾。生理問題就要睇醫生,要知你個仔咩體質先,唔係亂食野架。

大宅

多謝各位JM 建議, 我諗住帶佢去睇下中醫, 請問有冇介紹, 最好係荃灣區

男爵府

smallmui 發表於 14-8-8 11:26

佢話佢一達落床就 ...
不過訓唔到覺確實係一個常見的情緒病的病徵......
除咗訓唔到之外, 佢仲有冇會想喊、突然發脾氣又或者幻聽等等的情況

侯爵府

kid 發表於 14-8-8 14:52
不如去睇下中医
我老公都試過有一排失眠, 睇中醫冇效. 中醫只係俾合歡皮, 茯神之類俾病人食, 食住嗰日就瞓到, 冇藥食就瞓唔到, 同西醫食安眠藥基本上冇分別. 後來佢食少肉 (近乎全素), 再一星期三至四日, 每次一個至個半小時帶氧運動, 之後冇事.

侯爵府

AJIM 發表於 14-8-11 15:52
不過訓唔到覺確實係一個常見的情緒病的病徵......
除咗訓唔到之外, 佢仲有冇會想喊、突然發脾氣又或者幻聽 ...
冇錯, 我老公同囡都有GAD (經常焦慮症), 佢哋都係經常失眠, 要做好多運動先瞓得好. 所以我囡考試嗰排係唔温書, 去跑步, 游水...

侯爵府

做YOGA 都可以改善失眠

別墅

回覆 YolandaTam 的帖子

請問做什麼運動?

侯爵府

引用:回覆 YolandaTam 的帖子請問做什麼運動

原帖由 candy123456789 於 14-08-14 發表
回覆 YolandaTam 的帖子

請問做什麼運動?
20分鐘划艇機,太空漫步機同crossramp各30分鐘。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆:後生仔長期失眠, 食也野好

🙊

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

要KEEP住做運動 (但臨睡前幾個鐘唔好做), 拉下筋或做YOGA都有用, 如果本身唔係燥底, 試下隔幾日焗D紅組桂圓杞子茶飲下, 平時你煲湯就加D遲實蓮子准山落去。跟住, 最好戒左臨瞓睇電視/上網同玩電話, 要個人靜落黎。可以的話, 間唔中臨瞓前搵小小熱水浸下對腳。

我由小學開始失眠,大大下好番, 勁有經驗.....只係宜家大肚又開始失過.....

希望幫到你個仔。

.........................................

男爵府

回覆 lovestarry001 的帖子

你小學失眠是很難入睡or 早醒? 失眠有原因嗎? 是否讀書壓力大?

首頁

尾頁

跳至