基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

hkgma 發表於 15-8-4 14:35
今年retake 升左幾分 應該入到hku 但無番教會成年 點睇?
你"點睇"你的人生?單單以分數、學業、事業來量度的嗎?若用這些成就來衡量,我們比得上做王的嗎?但以色列列王的時候,有多少王威風一時,打敗強敵,卻被評為行耶和華眼中看為惡的事。

你認為天父的兒女,應該關心人"點睇"?還是關心神"點睇"?

努力讀書是學生的本份,參與屬靈的群體、親近神是天父兒女的本份,這兩者其實並不沖突,有很多基督徒都可以把兩個本份同時處理得好,你能夠成為一個大學生,相信必能取得好的平衡。願主祝福你。

雷家老二

侯爵府

今年retake 升左幾分 應該入到hku 但無番教會成年 點睇?
要得到一個比較好嘅睇法, 首先想問以下問題:
1) 你 RETAKE 呢年, 學習態度同上年有何分別?
2) 你結果係自修還是喺學校重讀?
3) 你有讀補習班嗎?
4) 你今次考試有 "非勝不可"嘅決心嗎?
5) 你今次選科策略同上年有分別嗎?

侯爵府

年青人, 距離上次回應你已一年, 你沒有返教會, 但有看聖經嗎?

這一年, 我多返了教會, 但醫生最近懷疑家父患上末期癌症! 如果你係我, 你點睇?

我睇到嘅係天父嘅恩典實在多, 本來我因各樣緣故已對教會心灰意冷, 但有一日聖靈感動我, 在教會FB寫信給天父, 弟兄姊妹嘅回應, 返教會大家一齊禱告, 仲有醫護人員嘅用心照顧, 令我明白何為"萬事互相效力"! 我哋傾向將成功歸功於自己, 用失敗嚟怨上帝, 咁公平嗎?

送你一首詩歌:
神未曾應許
詩集:青年聖歌III,153首

神未曾應許,天色常藍,人生的路途,花香常漫,
神未曾應許,常晴無雨,常樂無痛苦,常安無虞。

神未曾應許,我們不遇苦難和試探,懊惱憂慮,
神未曾應許,我們不負許多的重擔,許多事務。

神未曾應許,前途順利,平坦的大路,任意驅馳,
沒有大山阻,青雲直上,沒有深水隔,一路通暢。

副歌:神卻曾應許,生活有力,行路有亮光,作工得息,
   試煉得恩助,危難有賴,無限的體諒,不朽的愛。

https://www.youtube.com/watch?v=Gfh5pCQkbyg

大宅

引用:我個frd 低分過我入city 無interview過 我

原帖由 hkgma 於 14-08-08 發表
我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer
我小學以前成績唔差,但中學因搬家要誇區讀band 5,讀書行左好多路,見多好多野,信仰最重要是同神的關係

男爵府

回覆 hkgma 的帖子

人就是賺得全世界,賠上自己的生命,有什麼益處呢﹖

大宅

好媽媽勳章

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係\"全能全善\"

神會為你安排最好,你另一方面想可能今天入唔到,成就你的將來。只管相信

大宅

好媽媽勳章

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係\"全能全善\"

神會為你安排最好,你另一方面想可能今天入唔到,成就你的將來。只管相信

公爵府

神給人自由意志
為要得人的“自願”和“真心”
\'返不返教會, 肯不肯順服,
願不願意讓神成為你生命的主,
神讓你自己選擇,
從來冇迫人!

但你在這post再問, 莫非你有疑問?
不肯定不返教會的決定是否正確?

「你們祈求,就給你們;尋找,就尋見;叩門,就給你們開門。

(聖經.和合本, 馬太福音 7:7)

神永遠都在, 加油!

大宅

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係"全能全善"

傻瓜

大宅

十幾年前我遇過你的待遇,十幾年後我只能說是命運,留下的問號依然很多(請不要遷怒我,我丞認我信心不夠,正努力改善中)希望主角不要像我迷失十幾年

大宅

睇番page8, 原來係上年的文章

大宅

世界就係咁

男爵府

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係"全能全善"

我有相同遭遇
當年A-level 我成績並唔差,比我差的有人收佢讀degree or high dip, 而我只得cert course 收(中五5科合格已可以讀)
我最後選擇原校repeat, 受盡冷眼,價值也有很大改變
最後我入左城大BBA
不經不覺已畢業15年
我宜家事業好過當年成績比我差但又入到u的同學
有時,神安排左一條崎嶇嘅路比我地
走過之後,可能就是另一康莊大道
要對神有信心!
祝福你

大宅

熱血金章

與人相比是最愚蠢,比上還有更上。

數算一下您已經在手的,懷著感恩的心。

再苦再難,也要經歷,常保守自己的心,不可效法這世道的變化,當以天國永恆

水晶宮

God has different plans for everybody.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個frd+低分過我入city+無interview過+我

原帖由 hkgma 於 14-08-08 發表
我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer
從古以來,人未曾聽見、未曾耳聞、未曾眼見在你以外有甚麼神為等候他的人行事。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 hkgma 的帖子

神智慧比你大, 佢的安排你吾會估到, 況且, 你事奉神係有私心, 不是真心, 神是不喜悅的.

複式洋房

幾年前
我dse 都衰過
當時以為神無幫助我
其實佢只係安排了更好既路比我
以我能力 我最多只可以係dse入到bu
但神比左另一條路
令我入到更好既學校

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

好神奇, 原來新一代的新人類的想法是條件公式化的.

讀好書, 成績好, 一定入理想的大學

識個女仔, 拍下拖就一定結婚

聖經講過, "神未曾應許天色常藍"

可否換個角度, 那個大學學位, 另一位可能比你更需要或合適呢.

在末世, 人更難見到神.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

不明白樓主的文章, 中英夾雜, 不中不西, 現在面試及考試不是要中英文良好?

聽過大學面試的評審說, 他說傾向不接受中美夾雜的面試學生.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至