嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我bb 12 個月大, 約2個月前起開始 有鼻敏感, 常常流鼻水, 鼻塞, 因鼻水倒流至喉嚨, 而常常咳, 尢其是晚上睡覺, 咳至一晚醒三四次. 鼻塞令他睡得不好, 見到他這樣很心痛, 一家人也無覺好瞓 . :-( :-(

看過兩位兒科都說她有鼻敏感. 吃過藥後都係治標不治本. 一個月總要看兩,三次醫生. 也吃過 保嬰單,喉棗末, 也不見功效. :-( :-(

現請各位媽媽 指教, 各種良方, 湯水, 補健食品, 及介紹 好的 中, 西醫 生. (其實想知中醫多d,怕西藥吃得多好"散")

在此先感謝各媽媽的幫忙.
萬二分感謝.

複式洋房

如果你願意睇中醫..我有一個很好的中醫可以介紹給你..因為我自己2個小朋友,同埋已知既幾個小朋友(因為呢個中醫都係阿囝同學媽咪介紹給我),都說這個中醫的療效很好..我諗佢應該可以幫到你..

大宅

畀面勳章

原文章由 candy_chan 於 07-12-27 11:16 PM 發表
如果你願意睇中醫..我有一個很好的中醫可以介紹給你..因為我自己2個小朋友,同埋已知既幾個小朋友(因為呢個中醫都係阿囝同學媽咪介紹給我),都說這個中醫的療效很好..我諗佢應該可以幫到你.. ...

candy_chan,

請問可以PM這中醫的資料我嗎? 非常感謝!!!!

大宅

回覆 2# candy_chan 的文章

唔好意思, 可否pm我醫鼻敏感中醫既資料我呀,因為我小朋友晚晚鼻塞瞓唔到,又咳左幾個月, 謝謝!

複式洋房

原帖由 motakmo 於 07-12-27 15:28 發表
我bb 12 個月大, 約2個月前起開始 有鼻敏感, 常常流鼻水, 鼻塞, 因鼻水倒流至喉嚨, 而常常咳, 尢其是晚上睡覺, 咳至一晚醒三四次. 鼻塞令他睡得不好, 見到他這樣很心痛, 一家人也無覺好瞓 . :-( :-(

看過兩位 ...

首先我要講明我唔係想帮人做宣傳。同你一樣我的小朋友都有敏感同咳的問題。我都試中西醫冇數。食葯食到阿女驚。最後冇辨法先去睇咗由歐洲引入的自然療法。佢除咗帮阿囡除去身上的病菌從而舒緩佢的不適之外,仲帮囡囡測試過敏源,脱敏同提升佢的免疫力。呢仲方法在歐洲及亚洲都好普遍。其中仲有個國家用在公立醫帮人脫敏咗好多年。好似星加波都有好多間。我帯囡囡去睇咗先知呢個就係舊年我們去星加坡老公順便戒煙的自然療法。佢哋的戒煙療法連英國BBC都報道。
我介紹俾有需要的媽媽係希望可以帮到小朋友唔使食咁多葯咁辛苦。囡囡做緊冶療時又輕松又冇負作用。當我决定去試果日,我係諗返正睇唔同醫生都係試又唔一得,點解唔可以試新的方法?橫點又冇負作用。如果你想知多D可pm我俾個電話你自己打去問冶療師了解下。

大宅

可否pm比我...因為我個仔同老公都有鼻敏感...thanks!!!

大宅

可否pm比我....thanks!!!

男爵府

可以pm比我嗎 ? thx a lot~

伯爵府

可否pm比我呢, 我囝囝都有鼻敏感, 謝謝!

大宅

Pls pm me the details , Thanks!

民房

我們在台灣是都吃ㄧ種乳酸菌 益生菌
樂亦康(LP33) 可以google一下
效果不錯

在台灣是衛生署認證的健康食品 可以俯這調整過敏體質

複式洋房

哮喘+鼻敏感得唔得架, pls pm me, thx!!

別墅

你好,我都有呢個問題丫,每轉氣下雨,必定中,請pm我啦唔該OR Mail我啦,thx.

大宅

hi咁多位媽咪,

如果你bb有鼻敏感,不防試下我呢個方法.
其實我係之前都有開過post,有講到發燒發炎鼻敏感都好返的情況.其實起初都係一位bk媽媽介紹比我,我本住一試心態,結果真係好得,後來都有媽媽比佢地既小朋友用,真係好見效.

bk媽咪介紹既係蘆薈汁同opc-3,都係天然健康食品,而且通過香港衛生處檢定為健康食品.opc-3係由3種物質提鍊而成,包括葡萄籽,松樹皮同紅酒萃取物當中的原花色素.原花色素係所有有顏色既食物中都有的一種元素,佢能對抗人體自由基..減少體內細胞被破壞.從而令人體健康.所以opc-3並唔係只針對鼻敏感咁簡單,仲可以增強身體免疫力.減少病菌入侵.加上未來流感咁勁,更加要幫bb增強身體抵抗力.

我見而家咁多媽咪頭痛bb鼻敏感問題..真係希望幫到大家.因我本身係治療師,同時修讀營養學,希望自己經驗加知識,可以幫到大家媽咪.

大宅

原帖由 rebecfung 於 10-1-11 16:51 發表
hi咁多位媽咪,

其實我係之前都有開過post,有講到發燒發炎鼻敏感都好返的情況.其實起初都係一位bk媽媽介紹比我,我本住一試心態,結果真係好得,後來都有媽媽比佢地既小朋友用,真 ...

rebecfung pls pm me the details , Thanks

大宅

原帖由 BONNIETHAN 於 10-1-14 11:41 發表

rebecfung pls pm me the details , Thanks

PLS CHECK

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

hi rebecfung,

could you pls pm me the information, as my son also got the same problem. Thanks!

原帖由 rebecfung 於 10-1-11 16:51 發表
hi咁多位媽咪,

其實我係之前都有開過post,有講到發燒發炎鼻敏感都好返的情況.其實起初都係一位bk媽媽介紹比我,我本住一試心態,結果真係好得,後來都有媽媽比佢地既小朋友用,真 ...

大宅

原帖由 debby1328 於 10-1-14 22:10 發表

could you pls pm me the information, as my son also got the same problem. Thanks!

HI PLS CHECK PM

民房

原帖由 debby1328 於 10-1-14 22:10 發表

1.先去驗IgE 這是過敏體質的檢驗,確認有過敏再去作過敏原檢驗,確認是對什麼過敏

我曾經遇到一個病人 他門家是種大蒜的,但他卻對大蒜過敏,每年採收季節 家裡堆滿大蒜,他就起疹子 流鼻水
所以如果過敏持續發作,就表示過敏原一直在身邊

2.治療過敏首先必須先找到過敏專科醫師討論治療計畫

大宅

BK Milk勳章

HI,

Pls pm me details

THX
hi咁多位媽咪,

首頁

尾頁

跳至