樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如經地產代理買樓, 雙方已傾好價錢-
係應該落訂先, 定係要先去CHECK左個單位(查冊)先落訂呀?
如要落訂先, 咁CHECK到個單位有問題有無得退訂?

複式洋房

請教買樓程序, THX

原文章由 Sharon_1304 於 07-12-27 22:49 發表
如經地產代理買樓, 雙方已傾好價錢-
係應該落訂先, 定係要先去CHECK左個單位(查冊)先落訂呀?
如要落訂先, 咁CHECK到個單位有問題有無得退訂?

The property agent should be able to perform the land search for you before the deposit payment.

禁止訪問

別墅

原文章由 Henrymama 於 07-12-27 23:20 發表
正常來講, 個盤落到地產度, agent就會查冊, 所以agent叫你落訂時, 佢會show張查冊紙比你睇, 而你就跟上面列出的業主名開票.
1.
0岩睇樓叫經紀傾下價錢

2.
自己去埴土廳因為地產都試整假資料, (雖然少)

3.
跟住去幾間大銀行估價(因為有問題0既樓係估吾到價)

4.
如果業主係負資產張cheque寫律師事務所名

5.
Check
去水, 門窗有無漏, 仲有自己感覺ok

6.
去管理處問樓上樓下有無漏水問處理緊

先至簽合約, 咩都係簽約前Check, 如果吾係一切都遲ka la

男爵府

想問到正式簽約到成交大約要等幾耐? 而成交時, 是否經律師比埋尾數同收鎖匙? 如想將成交日提前, 又有咩辦法?

別墅

原文章由 MavisNg 於 07-12-28 11:46 發表
想問到正式簽約到成交大約要等幾耐? 而成交時, 是否經律師比埋尾數同收鎖匙? 如想將成交日提前, 又有咩辦法?
係地產簽0既係林約, 之後14日係律師事務所簽係正式合約, 即係必買必賣, 交吉期起碼由林約起都要1個半月, 不過我試過2個半, 因為業主要求減多一萬想住多一個月, 因為我都Like佢個單位, 所算啦, 提前成交, 兩方肯, 律師事務所文件又ok, 甘咪得la, 以上我個人0既意見

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

我想問. 因為個agent 話, 可以傾個大訂為5% ,我地未賣層樓無咁多現金周轉.
我想知agent 講既岩唔岩.
佢話, 你開頭比 2%訂先, 之後響十四日內比埋個3% ..
再之後等你賣左層樓補返 5% 或者係做按揭比晒餘數. 係唔係咁都ok架呢 ? 定係一定要 14日內比足 10%大訂呢.

民房

原帖由 MavisNg 於 07-12-28 11:46 發表

正常成交期係上律師樓簽正式買賣合約後30日,尾數經律師樓比,鎖匙如無特別指定都會由律師樓交收。

為保障買家業權利益,唔建議買家將成交期提前到由簽臨時買賣合約起計30日內。

如真係想提早成交,可對賣方相討,並向律師查詢業權無問題後雙方再作更改。

民房

原帖由 豆豆B媽 於 10-3-31 16:30 發表
我想問. 因為個agent 話, 可以傾個大訂為5% ,我地未賣層樓無咁多現金周轉.
我想知agent 講既岩唔岩.
佢話, 你開頭比 2%訂先, 之後響十四日內比埋個3% ..
再之後等你賣左層樓補返 5% 或者係做按揭比晒餘數. 係唔係 ...

只要雙方同意,訂金是可以另訂。
但如果訂金太少而物業成交前有問題出現而要撻訂,咁係賠償時可能會出現爭議。

首頁

尾頁

跳至