3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

牛油果 - BB增磅恩物 !

兒科專家威廉·西爾斯博士建議 BB 食牛油果因為佢哋對 BB 腦部成長好有幫助。

佢有豐富蛋白質,纖維,尼克酸,硫胺素,核黃素,葉酸,鋅,歐米加3脂肪酸,單不飽和脂肪(又名“好”脂肪)有大量營養物質,例子不勝枚舉。 牛油果同時喺脂肪同高熱量水果,所以佢亦喺BB增磅恩物 !

材料: 外皮深綠近黑色(代表熟透會林 D)嘅牛油果半隻 (剩下o個半留返粒核包住佢,減少氧化)

年齡: 6個月/ 以上

方法:

1. 牛油果打直插把刀入去直至 dim 到粒種子
2. 圍繞種子切一圈
3. 好以扭樽蓋咁扭一兩下就可以輕易咁將牛油果分開兩半
4. 用個 BB spoon 逐少刮 D 肉俾BB食

純分享供參考:
http://greenerfrog.blogspot.hk/2012/06/2-mins-bb.html?m=1

催熟未切開的牛油果

方法 1:

把生牛油果放入一個牛皮紙袋裡(e.g. McDonald紙袋),把口袋密封放置於室溫,避免陽光直射,等2 - 5日即成。如想加快,可於紙袋中再放入一根香蕉,或一個蘋果,或一個番茄,等1 - 3日就可以催熟。在紙袋裡面裝些麵粉也可以達到催熟的效果。

方法 2:

在切開的牛油果上灑上檸檬或青檸檬汁,可以防止牛油果切面變成褐色並變稀。然後用保鮮紙包裹。把兩半牛油果合在一起,再用保鮮紙把它們包在一起,放進冰箱。

生牛油果 vs 熟牛油果:

1.
生牛油果看起來是綠色的,之後會變成帶紫色和黑色,成熟時會呈現深褐綠色,幾乎是紫黑色。如果你不管它6天,它也會成熟。

2.
未切開的生牛油果不要放雪櫃,因為在低溫下不會熟。如果你不管它,通常6日後會熟。切開/切碎或者搗碎的牛油果,則需要用檸檬汁、青檸檬汁、甚至橙汁(新鮮的就行)來保存。

3.
當牛油果果皮可以輕易剝開時,牛油果就熟了;捏一捏看是否變軟,有時候通過顏色很難判斷是否成熟。

供參考:

http://zh.wikihow.com/%E5%82%AC%E7%86%9F%E7%89%9B%E6%B2%B9%E6%9E%9C

別墅

回覆:lawlawsanhk 的帖子

就咁食得喇

翡翠宮

睇嚟真係要整多D俾小朋友食先得,之前就係唔識揀,多謝你嘅分享

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

但係我仔仔唔鐘意食牛油果既…

別墅

要熟透先比較好食

男爵府

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

如果開咗先發覺比較硬同唔淋,我會將佢切片,然後蒸佢幾分鐘,純分享。

波蘿包1  Thx  發表於 14-8-20 19:29

子爵府

回覆:牛油果 - BB增磅恩物 ! 

可以日日食嗎?

水晶宮

牛油果非常有益,小朋友成長需要健康脂肪,牛油果就係其中一個選擇 我都經常買比小朋友食,佢勁鍾意。可以就咁食,可以塗麵包,可以加埋三文魚或者洋蔥雞肉撈落飯,全部都好好味

公爵府

牛油果真系好有營養,不過我既BB都系唔鐘意食

大宅

回覆:eTTe 的帖子

我撈落飯,ok

大宅

好黏口我個囡唔食

公爵府

叻叻勳章

唔係人人鐘意...算喇..

禁止訪問

男爵府

我B成日食但都冇咩點重

大宅

回覆 lawlawsanhk 的帖子

撈落飯?可以試下喎!但日日食唔知會唔會難消化呢?又會唔會話濕熱呀?

水晶宮

引用:回覆 lawlawsanhk 的帖子撈落飯?可以試下

原帖由 Aomuimui 於 14-08-12 發表
回覆 lawlawsanhk 的帖子

撈落飯?可以試下喎!但日日食唔知會唔會難消化呢?又會唔會話濕熱呀? ...
我覺得幾有益都唔洗日日食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我個仔都唔鐘意, 吐返出來

子爵府

可以撈蛋黃

珍珠宮

牛油果真系可以増磅?我都要俾BB試試先。

大宅

回覆 bluetulip 的帖子

因為超市好衰,一個賣$9,兩個賣$13.9,好多時兩個一齊熟,逼住一周內日日食,因為有營養,阿仔都算鐘意食

首頁

尾頁

跳至