懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得香港早十年前,是真的很歧視內地人的,尤其是97之前,香港人是覺得自己高高在上的。但過了這麼多年,香港經歷了很多事,而內地也有很大的變化,我覺得身邊的人對內地及內地人的觀感已經有很大的改變,當然是向好的方面。但文化的差異始終存在,對不合理的事,還是有反應的。但這是歧視嗎?:idea:

自從我就快做人爸爸後,這個月我一有時間就上來看留言,當看到有關對內地人不滿的言論時,通常我不回應的,因為我覺得只是火上加油,對孕婦來說是不好的。但妳的留言不同,我覺得妳是真的不明白妳人品好好的朋友為什麼不可以用香港的福利。希望現在妳已經想通了,問題是由政策引起的,政策是包括內地的及香港的。政策的問題不容易改變,反而要求香港政府增加對婦產科的資源會比較容易,因為現在真的不夠用呀。

我不認為這兒的媽媽是歧視,而且是很同情內地媽媽的,因為所有媽媽也希望bb在優良的環境健康出生。如果所有內地媽媽也有妳朋友的高質素的話,相信這兒的留言大部份只會針對婦產科資源不足的問題,而不是對內地媽媽不文明行為的不滿。:-|

我一心打算讓我的打令在政府醫院生bb的,因我相信政府的醫生。但當了解到有可能會睡走廊時,立即打消念頭,第一次私家產檢就在法國醫院留位。當然問題的原因是來自於大量內地人來港生產,但我一點也沒有生內地人的氣,可能因為我接觸的內地人也是文明的,而且我覺得現實就是這樣,生氣也沒有用。也可能因為我是男人,又不用我生,但當想到要我打令在醫院睡走廊,真的覺得不可接受。:cry:

我長篇大論的,希望大家不要見怪。當然人是有情緒的,但我真的希望這裡可以和諧 d,因為這裡是偉大的媽媽爸爸們輕鬆交流的好地方。記得之前有人留言話這裡只有不懂電腦的c9,但不是的,我正是一名讀電腦寫program的死佬。:lol:

[ 本文章最後由 iamkit 於 07-12-30 00:54 編輯 ]
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

littlexstar
我條褲正唔正先~? 著夠要比下一個喇

我又諗緊開唔開個盤黎賭, 你估下我想賭咩?:loveliness: 不過我講左咁多野, 都係賭唔過
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

別墅

原文章由 朝日太太 於 07-12-30 00:37 發表

littlexstar, 你睇下

唔計你呢句無私顯見私既說話喇, 你呢頭07-12-28 16:25 話或者到時我都會面對呢D比人爭資源爭福利既情況但你07-12-28 20:49 又話我自己都比人爭緊呢D應有既福利喇, 幾個鐘咋bor, 變得咁快 ...

朝日太太,

呢方面, 真係唔夠你細心! 小女子真係佩服! 甘拜下風!

有d你睇到既野, 我都睇到!
不過有樣野, 我真係唔係唔明!
就係佢話係私家生, 唔明出面醫院資源既緊張情況,
不過佢又話係聯合做產檢, 我覺得無理由見唔到個情況啦!

朝日太太, 我有一個題外問題,
你預約醫院既時候, 係你自己約定係你老公幫你約?!

別墅

原文章由 朝日太太 於 07-12-30 00:44 發表
littlexstar
我條褲正唔正先~? 著夠要比下一個喇

我又諗緊開唔開個盤黎賭, 你估下我想賭咩?:loveliness: 不過我講左咁多野, 都係賭唔過

朝日太太,
你條褲緊係正到脾啦! 唔捨得除呀!
你又想開盤賭幾多分鐘xx?! hehe!
唔好啦! 宜家咁多人留意你係產前產後講既野!
檢點d好! :lol

[ 本文章最後由 LittleXStar 於 07-12-30 02:10 編輯 ]

大宅

原文章由 朝日太太 於 07-12-30 00:23 發表

你既答案令我好失望, 係咪係囉, 點解要扮o即?

第一, 我唔係問你係咪香港人, 我係問你係咪大陸落黎, 或者你黎左7年, 當左自己係香港人

第二, 如果我無同你傾過, 我唔明點解你會記得我或者留意我
你咁留意我, 咁你 ...

第三, 香港人唔會用
"系埋"->係咪
"大肚妻"->大肚(既)老婆
"距"->佢
"甘"->咁/噤
"者"->o即/遮/je/姐
"于"->於
"念"->諗
"底"->抵

你教曉佢咁多我地D用語,遲D佢又改個名又黎同你死過....

別墅

其實我真係覺得d香港mama好慘,
俾d大陸人迫到d資源越黎越少,
留院生仔, 見你冇咩野, 居然2日1夜就踢你走!
產檢越黎越少! 我真係覺得好恐怖!
有錢去私家生又未必有位!

仲有d人成日覺得...如果嫁左香港人都要俾39,000, 好唔抵!
你一日未拎到香港身份證, 一日都未係香港人,
唔係香港人就係要咁ga啦! 冇得講ga喎!
想唔俾39,000, 咪拎左身份證先囉!

大宅

littlexstar

我自己約架

係呀, 你仲細心, 我睇到一舊舊, 睇唔到樓主話去聯合產檢, 不過真係唔明, 又話唔出街, 又話約好哂去私家生, 唔明有幾資源緊張,
去診所都見到啦(嘈到拆天咁, 又要排鬼死咁耐), 更何況如果係去聯合產檢, 至少去過10次8次啦, 會睇唔到???-(

又話到時會比人爭資源, 又話而家比人爭緊, 究竟點呀?

我係想開個盤話究竟邊個係咪xx人囉

我媽媽之前生亞妹, n年前, c-section要住6日定7日架, 而家得4日(係咪?), 我已經好"震驚" , 大佬, 開咁大刀o係個肚度, 都係住4日? 順產就得2日?:-( 不過好多mama話太多大陸人, 又或者同一間房, 會寧願早d出院...

stella789,
我想show多d証據丫ma 真係無理由令我唔懷疑囉

幫返自己人講說話唔出奇, 又或者係事實既, 咪出少句聲囉,
即係如果我o係外國forum, 見到外國人話"香港人去travel時好鬼嘈", 咁我知道丫, 又係事實, 我自己唔係咪算囉, 而我同佢地點解釋都作用不太架啦 唔通我一把口講下就work咩, 所以我叫過x兜mama出少句聲, 佢又唔明

點都好, 如果樓主你唔介意而且又解釋到我既疑團,我非常願意向你道歉

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

複式洋房

你地鐘意點講就點講喇,我又吾想解釋太多也,我之前系大陸做過也,如果你地覺得我講也系同香港人一D都吾似既,你地都可以當我系個大陸人,我無念到我只不過系度講幾句也你地就甘大意見,尤其系朝日太太,我睇你既職業就好似系系度專捉大陸人,你亦都可以認為我比大陸人同化左,我覺得每樣也都一一同你解釋好無必要,你亦都係呢度既大紅人,既然你系都要逼到人無聲出既甘就吾好意思,我吾再反駁你。

複式洋房

朝日太太你系呢個版既大紅人,尤其系講大陸孕婦既話題時系你講也最多,或者你既文化多D咯,識得講也,我就吾明我系其他地方無意中既留言你都可以睇到。就算我曾經系大陸人又或者甚至我既屋企人以前係我都吾怕承認,因為事實上香港既大部分人就系大陸落來既,我已經係個香港人喇,如果你地甘都要排斥我我就真係無話可說。

禁止訪問

大宅

唔係下ma, 試下去學下去睇人地既history啦
點可能無意中睇到你d 留言咁勁呀, 係特登搵架

學左之後, 去睇下我有幾多reply o係產前產後既大陸孕婦topic啦

得閒數比你知我260幾分入面, reply左幾多產前產後既大陸孕婦topic

[ 本文章最後由 朝日太太 於 07-12-30 15:27 編輯 ]

大宅

vvnpo,

我而家好紅架, 比人點哂相啦, 點夠薑仲開賭喎, 費時一出門口有差佬埋伏拉我啦

講真丫, 唔係我認得你係老相好(雖然認錯少少 ), 同你都唔知要講過幾多次野, 我先可以對你會有印象呀
傾都要傾幾次先可以有印象, 未傾過我直情唔會記得?-(

原文章由 vvnpo 於 07-12-30 15:12 發表
其實,從2人的用字語氣,我都覺得係同1個人。

朝日太太,
今次個盤買晒大,一定中!

禁止訪問

別墅

原文章由 朝日太太 於 07-12-30 11:43 發表
littlexstar

我自己約架

係呀, 你仲細心, 我睇到一舊舊, 睇唔到樓主話去聯合產檢, 不過真係唔明, 又話唔出街, 又話約好哂去私家生, 唔明有幾資源緊張,
去診所都見到啦(嘈到拆天咁, 又要排鬼死咁耐), 更 ...

你自己約ga....ic!
好多本地mama都係自己約! (u know my meaning?!)

係聯合都睇唔到緊張, 真係唔信!

其實我都係睇到題目就入黎望望!
呢個"系埋"實在太奇特!

我個朋友仲淒涼, 早幾個月開刀,
2日俾人踢左出黎, 係開刀, 唔係順產!

[ 本文章最後由 LittleXStar 於 07-12-30 17:41 編輯 ]

別墅

原文章由 朝日太太 於 07-12-30 15:24 發表
vvnpo,

我而家好紅架, 比人點哂相啦, 點夠薑仲開賭喎, 費時一出門口有差佬埋伏拉我啦

講真丫, 唔係我認得你係老相好(雖然認錯少少 ), 同你都唔知要講過幾多次野, 我先可以對你會有印象呀:wth ...

hahaha....vvnpo & 朝日太太,
唔係我同你地賭褲, 我都唔認得你地!

複式洋房

就算你地認定我係大陸人都無所謂,我係香港出世攞香港身份證我就係香港人,即使我既屋企人系大陸落來,同埋我係大陸做過也。有時D也問心無愧就得喇,我入來呢度都係想同你地分享下就來做媽媽既心情,希望你地都會接受我,如果接受吾到甘我就吾出聲,或者吾再講呢D話題囖。

別墅

其實呀樓主...你入黎bk呢度分享做媽媽既野,
同係呢度拎多d info預備做媽媽係冇問題!
真係完全冇問題! 無任歡迎tim!

不過你開個"內地大肚妻"topic先係問題,
你開topic就預左人討論,
轉個頭又講到人地唔接受你, 所以你唔講!
你都幾搞笑! 其實係呢度蒲開, 都知呢個話題比較sensitive!
咁不如唔好開topic啦! 既然你講到自己係香港人, 問心無愧!

複式洋房

好啦,我明白喇,吾好意思啊。。
多謝你講我知

別墅

唔駛客氣!
記住同你個"朋友"灌輸番正確既知識,
要生仔既女人, 冇香港身份證, 無論個老公係唔係香港人,
要黎香港生仔, 呢3萬9就駛硬, 無得話抵唔抵!

複式洋房

又係既又係既。。。。

首頁

尾頁

跳至