嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇人知對醫生開錯藥可以係邊度投訴?定係報警好?
星期五同囡囡去睇醫生,一隻藥冇提供藥名,又有一隻藥上網查竟然話係俾動物用,又有一隻藥講明唔適合兩歲以下用,我個囡囡得六個月,搞到我而家好驚,驚到瞓唔著,唔知點算好!!

大宅

MommyPanel勳章

回覆:Su-san-san 的帖子

私家醫生?

Su-san-san  係呀,私家醫生   發表於 14-8-17 23:26

複式洋房

回覆:係邊度可以投訴醫生

醫務委員會

大宅

引用:請問有冇人知對醫生開錯藥可以係邊度投訴?

原帖由 Su-san-san 於 14-08-10 發表
星期五同囡囡去睇醫生,一隻藥冇提供藥名,又有一 ...
邊度既醫生?乜薬比動物?

Su-san-san  美孚胡X嫦醫生  發表於 14-8-17 23:27

大宅

點解醫生開錯藥都會考慮到要報警呢?好似係2樣野黎囉

Su-san-san  因為個女食咗幾次藥,   發表於 14-8-17 23:28

大宅

同埋唔好意思,請問你驚乜?如果你信唔過呢個醫生,你可以帶埋而家既藥去搵另一個醫生睇下點情況,前提係你比左d藥個女食,如果冇比下次咪唔幫襯囉,個女先6個月,幾時驚到佢大呀?

男爵府

引用:請問有冇人知對醫生開錯藥可以係邊度投訴?

原帖由 Su-san-san 於 14-08-10 發表
星期五同囡囡去睇醫生,一隻藥冇提供藥名,又有一 ...
但其好多動物藥其實同人藥一樣,係dosage唔同

你會唔會試下去番診所問番清楚每一種藥名先?因為即使要投訴,你了解多小小,就可以俾多小小資料人地去調查

複式洋房

回覆:Yakultcat 的帖子

唔好意思,忙咗幾日而家得閒覆大家,事情係咁ge: 我個女俾人傳染咗水痘,去美孚睇胡X嫦醫生,佢開咗啲藥俾我個女食,食咗幾次覺得個女有啲唔妥,咪到處問其他醫生,其他醫生叫我唔好再俾胡麗X醫生啲藥俾個女食,如果個女繼續食分分鐘搞出人命,一時間好嬲,好想報警!!

停咗藥之後,個女慢慢好返,冇咩事,老公話最緊要個女冇事,所以放過個醫生。

不過諗返轉頭,點解會有醫生咁冇良?

珍珠宮

我知動物係用小朋友的藥,跟磅數好似人bb咁用藥。其他不清楚

大宅

咁如果會出人命就大件事d,你可以去醫管局投訴,請問你個女冇打水豆針嗎?

複式洋房

回覆:candy973hk 的帖子

老公話算vor, 佢話最緊要囡囡冇事,囡囡六個月。

複式洋房

引用:咁如果會出人命就大件事d,你可以去醫管局投

原帖由 candy973hk 於 14-08-18 發表
咁如果會出人命就大件事d,你可以去醫管局投訴,請問你個女冇打水豆針嗎?

...
囡囡六個月大未打得水痘針

大宅

而家好返未?記住出入要洗手同消毒,我個女7個月時玫瑰疹都擔心死我

複式洋房

引用:而家好返未?記住出入要洗手同消毒,我個女

原帖由 candy973hk 於 14-08-18 發表
而家好返未?記住出入要洗手同消毒,我個女7個月時玫瑰疹都擔心死我
多謝你關心,差不多好返晒,係呀,做媽媽嘅真係好擔心。

首頁

尾頁

跳至