自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡今朝燒到102度 , 帶佢睇左醫生話佢感冒菌入左腸:-( , 開左幾支藥水同塞pat pat既退燒藥 , 但係返到屋企餵佢食藥佢係咁掙扎 , 喊到湯豬咁 , 見到佢咁都心痛死.....

珊瑚宮

原文章由 芷晴b* 於 07-12-28 15:32 發表
囡囡今朝燒到102度 , 帶佢睇左醫生話佢感冒菌入左腸:-( , 開左幾支藥水同塞pat pat既退燒藥 , 但係返到屋企餵佢食藥佢係咁掙扎 , 喊到湯豬咁 , 見到佢咁都心痛死..... ...

要恨心D呀,因為佢唔食就唔好,最緊要佢唔好喊到嘔,就算佢喊你都要比佢食曬D藥呀

大宅

放左入口後'鏈'住個鼻,佢就自然會吞,真係要恨心D,係會心痛,但吾食又吾會好,佢咪仲辛苦?!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

佢肯唔肯食奶呀?放落奶到埋得唔得。我仔細個都係咁 咗都唔知 :lol

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

阿女好抗拒用針筒唧藥水入口,所以,我通常會撈落d奶,或者粥仔之類度,餵比佢食.
又試過用麵包索d藥水餵比佢食.
一般來講,小兒藥水都係甜甜地,在味道方面,佢地唔太抗拒.
再唔係,將少少雪糕座暖,再撈藥水,一定食晒.

珍珠宮

阿仔細個餵佢食藥,就多數將d藥溝少許奶 or 葡萄糖水 or 薏米水,用奶樽飲

大左d到2歲半左右,明事理少少,我就試過扮到食藥好好味,佢就行埋我度,又話要食,慌C蝕底

原文章由 芷晴b* 於 07-12-28 15:32 發表
囡囡今朝燒到102度 , 帶佢睇左醫生話佢感冒菌入左腸:-( , 開左幾支藥水同塞pat pat既退燒藥 , 但係返到屋企餵佢食藥佢係咁掙扎 , 喊到湯豬咁 , 見到佢咁都心痛死..... ...

別墅

佢有4支藥水 , 撈哂落奶到d味唔會好怪
佢而家胃口少左 , 平時可以飲哂一支奶(9安) , 呢2日都飲淨2 - 3安.....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係呀, 醫院姑娘都係咁做架, 佢要o斗氣就自己要食架喇
o即入咀時, 唔會一夥o即落喉嚨, 易嘔wor, 要o即去牙肉位呀
原文章由 cy1203 於 07-12-28 03:41 PM 發表
放左入口後'鏈'住個鼻,佢就自然會吞,真係要恨心D,係會心痛,但吾食又吾會好,佢咪仲辛苦?!

珍珠宮

分兩次飲每俾2安半左右,每次溝兩隻藥,其實都係甜甜地,唔會好怪 :mrgreen:

原文章由 芷晴b* 於 07-12-28 16:11 發表
佢有4支藥水 , 撈哂落奶到d味唔會好怪
佢而家胃口少左 , 平時可以飲哂一支奶(9安) , 呢2日都飲淨2 - 3安.....

水晶宮

如果撈落第d野度餵藥水,要留意:
如果諗住小朋友可以飲5安奶,最多只用2,3安來撈藥水好啦.
如果唔係,佢胃口唔好,飲唔晒d奶,就會飲唔夠藥水架啦.

禁止訪問

別墅

原文章由 sillything 於 07-12-28 15:53 發表
佢肯唔肯食奶呀?放落奶到埋得唔得。我仔細個都係咁 咗都唔知 :lol

之前我都係咁比個仔飲因為果時佢只有一歲左右係都唔飲次次都一樣喊到好似湯豬仔呵呵..
後尾我醒起我阿哥講過佢都係將藥落佐D奶度比佢個仔飲佢話總之D藥有落到肚就得0架好過係度同個BB扯黎扯去.所以我就都係咁用呢個方法比BB食藥.病佐時胃口會差D0既所以你隻奶奶就唔好開咁多我都係先落藥-在落水-在落奶粉...
不過BB係咁0架大大0下就肯自己食藥啦我個仔兩歲之後就肯自己食藥啦...

[ 本文章最後由 vickto 於 07-12-28 18:27 編輯 ]

別墅

囡囡已經退左燒啦 , 而家仲肯乖乖飲藥 , 但係岩岩佢訓醒果陣發現佢成身都係紅點 , 唔知佢今次會唔會係出玫瑰疹(佢仲未出過)......

首頁

尾頁

跳至