家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然推介佢買人民幣既儲蓄人壽,每年供5萬,供4年吾洗供,我爸吾系貪心, 亦不是想買人壽,以為4年后可拎返本金加少少息,點知我返黎睇份建議書,4年后如想攞錢計埋紅利只可拎返10萬(即本金一半), 起碼要擺到第8年先可歸本(注意8年系可能歸本,分分鐘會蝕本金), 我爸都6x歲, 8年先歸本,大吉利是講句除時有錢無命享,我爸系有責任因佢無問清楚,但果sales有d良心都吾應該sale佢買呢个plan, 要鎖錢成8年,明天我就陪亞爸去cut單(未過一个月冷靜期),吾知條sales佬會吾會發難

侯爵府

回覆:gylbaby 的帖子

點會發難,大把尼d情況,見慣不怪。

我奶奶都一樣,最後她家人表示不要cut,當是後生送給老人家的心意。

禁止訪問

公爵府

引用:回覆+gylbaby+的帖子不會發難,+可以去CUT,+

原帖由 littlenovella 於 14-08-10 發表
回覆 gylbaby 的帖子

不會發難, 可以去CUT, 但其實想清楚也不是沒有好處.
有咩好處?

大宅

回覆:銀行保險sales害人不淺

D saving plan 一樣,最短10年8年先break even. 真係買唔過。

禁止訪問

引用:D saving plan 一樣,最短10年8年先break e

男爵府

引用:我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然

原帖由 gylbaby 於 14-08-10 發表
我爸走入中x銀行問人民幣定期,果sales竟然推介佢買人民幣既儲蓄人壽,每年供5萬,供4年吾洗供,我爸吾系貪 ...
未過冷靜期,唔使唸,cut左先。

記得之前有人問過類似問題,不過就過左冷靜期,好難搞。

wcpcelia  thx  發表於 14-8-10 18:52

大宅

ismandy 發表於 14-8-10 17:34
未過冷靜期,唔使唸,cut左先。

別墅

我亞爸既目標系人民幣+短期,4年對佢黎講系最長可以接受既年期,佢吾系要人壽(仔大女大吾洗供樓), 吾需要保障, 我覺得个sales系有誤導成份(同爸講4年可拎錢,又話拎淨一蚊都得),但又無解釋咁做會令現金價值下降,我爸又懞盛盛無睇4年后現金價值只得10萬(仲要計埋紅利喎,大家都知紅利吾保證,但我爸未買過保險吾知)

男爵府

cut咗佢唔好再等,買D收息股好過啦!自己可控制的東西最好

洋房

你爸爸也有債任理解清楚才簽所有文件,因為我也在此間銀行買過類似的計劃,我覺得當時職員解䆁得幾清楚,而且有好多份文件要簽㗎,唔係噤简单就做完㗎,凡事公道D好D既!

gorky  呃人有理  發表於 14-8-12 09:34
cheechi  你係sales ?  發表於 14-8-11 23:43

水晶宮

伯爵府

唉! 無論清唔清楚,買咗個心唔舒服,又未過冷靜期,便cut咗先算, 否則咁多年心掛掛,仲辛苦!

別墅

回覆:nicekittybaby 的帖子

我爸的確無問清楚四年后拎返几錢,系佢d老式人心中,以為呢份系定期,總之夠期拎錢(以為4年,因sales講供4年),一定保本之餘仲加少少息,但佢肯定sales無提過起碼要8年先歸本,請你都公道d, 你買單時你的\"sales\"解釋得清楚不代表大部分保險sales都會講得清楚,你好了解份單和好明白簽果d复雜都暈既文件內容系你叻,但我爸只系个讀書吾多既老人家,只系想將辛苦儲來的錢做份定期,入到銀行都系問定期!但sales叫佢買保險,用一堆數字來誤導我爸,我真系吾知邊个吾公道了

大宅

引用:Quote:原帖由 masunko 於 14-08-10 發表D s

原帖由 pearly199771 於 14-08-10 發表
其實依家都有d係5or6年breakeven,10年賺50%的
請不要捉字眼,我說的是普遍現象。你說的是個別的,你是否保險agent. 如果是的話,你D意見未必客觀。

大宅

引用:Quote:原帖由 masunko 於 14-08-10 發表D s

原帖由 pearly199771 於 14-08-10 發表
其實依家都有d係5or6年breakeven,10年賺50%的
如果10年有50%回報的話,每年的回報大約是4.138%。而且這個回報是包括了保證回報和非保證回報的。
回報不高之餘,仲要比佢困綁10或8年。为什麼呢?如果中期急用錢就大件事,提早terminate 一定損失不少。

aliensss2008  請問呢個叫咩app   發表於 14-8-12 01:07

男爵府

引用:Quote:原帖由+pearly199771+於+14-08-10+發

原帖由 masunko 於 14-08-11 發表
如果10年有50%回報的話,每年的回報大約是4.138%。而且這個回報是包括了保證回報和非保證回報的。
回報不高 ...

非常同意,所以儲蓄保險係唔抵買,唔好當係投資。

禁止訪問

DHA勳章 畀面勳章

禁止訪問

DHA勳章 畀面勳章

別墅

已cut單。
多謝各位公道的意見(除了有兩位很sales口吻的,真的不敢認同)
1. 保險公司吾會死錯人, 5-6年可歸本仲
有高達50%回報,一定講緊紅利在內,但到時又可跟你說本公司投資吾理想,紅利沒有預期咁多...咁我買定期或公共股收息仲化算
2. 簽一大堆保單時,我相信大部份sales都不會解釋合約條款,只會叫你簽名
我爸是做錯了,無睇和問清楚自己買左咩,搞到佢星期六日訓吾著心掛掛,今次當買个教訓。。。

gorky  問題係無辦法睇得清楚!   發表於 14-8-12 09:40

首頁
12345...7

尾頁

跳至