嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔由出世到而家4個月大都係食森永, 大便1-2日一次, 都OK軟身, 出世都有2.92KGS, 只是細碼B, 但到而家都只係得5.28KGS, 好輕:-( , 但身體都算幾健康, 只係好細粒, 上次去健康院比姑娘問係唔係唔足月, 今次去姑娘又係咁問......都唔知點好, 係唔係應該同佢試下轉過第二隻奶粉呢?? 但我都係想佢食返日本奶粉, 轉邊隻好呢, 但佢唔係日日有大便, 聽人講食森永大便己經係好好架啦, 但佢都唔係日日有, 究竟邊隻大便都OK呢, 和光堂, 日本雪印, 明治......?? 請各位媽咪比下意見, TKS.......

男爵府

好媽媽勳章

點解唔問吓醫生意見呀, 不過你個b真係輕咗d, 我個b出世2.76kg, 2個月時巳經5.5kg, 食美素力, 未滿月時曾經轉過雪印, 但醫生話食得好地地唔好轉, 於是食咗一罐雪印就食返美素力到宜家喇, 便便ok, 通常1日1次or2日1次軟身既, 你最好問吓醫生啦.

民房

聽講食日本明治會長肉d,香港奶粉就s26

複式洋房

我個女四個半月
出世頭兩個月食母乳
兩個月之後開始食森永
日日有便便
出世3.1kg
而家6.43我都覺得佢輕
我都想幫阿女轉
如果轉的話我會轉明治

子爵府

你個囝一餐食幾多安?我個囝依家11個月最多都係食到5安,一樣都係好輕,佢食得小就真係冇辨法,冇病冇痛就算嚕~

別墅

我個case同你地差不多!BB女出世只有2.68kg, 兩個月母乳, 吃森永,現在剛剛4個月, 用屋企電子磅, 連衫連尿片有14磅, 算輕!自從吃森永後, 兩天才一次便便, 很軟, 皮膚不白!曾經問過李乃器醫生, 他推薦思敏兒/米素佳兒....

想轉明治/雪印....但又怕BB不適應...轉來轉去.....老公又話食得OK, 唔好轉!!!唉!點好???

其實, 除左BB細碼同埋0吾白之外, BB都好精靈活潑...

4個月, 又話要食糊仔, 又唔知食邊隻好! 好煩!!!

伯爵府

糊仔 - nestle
奶粉 - 如果食得冇咩野, 就吾好轉喇, 我阿B就吾係, 因為有濕疹, 所以要食低敏, 其實都吾知有冇幫助架, 我都r緊頭

複式洋房

原文章由 bobo1314 於 07-12-29 23:33 發表
我個case同你地差不多!BB女出世只有2.68kg, 兩個月母乳, 吃森永,現在剛剛4個月, 用屋企電子磅, 連衫連尿片有14磅, 算輕!自從吃森永後, 兩天才一次便便, 很軟, 皮膚不白!曾經問過李乃器醫生, 他推薦思敏兒/米素佳兒.. ...

我個女日日都有便便呀
便便好軟,皮膚算白
但係d便便深綠色正常嗎

別墅

我個仔由12月頭開始到而家食得都唔算好少, 都食到有6-7oz, 不過有時都唔得, 只係會食4-5oz, 不過唔係成日食得咁少, 多數都食到6oz既, 每日食5-6餐, 但就係唔重, 糊仔健康院個D姑娘又話唔好食住, 要等佢6個月先比佢食......?-( 但聽人講s26去便便唔係咁好, 所以唔敢同佢轉, 個B3個月到個時都有問過e生, 但醫生話佢係細碼B即, 都OK, 精靈活潑就得啦喎, 所以無同佢轉, 但而家4個月啦, 佢又食得唔算少, 但都係唔重, 我老公有個朋友, 佢個仔細我個個3日, 人地仲要係唔足月架, 頭一個月己經重個我個B啦, 而家人地都係食4-4.5oz咋, 但都重成3-4磅, 佢係食明治既, 所以我就諗駛唔駛同佢轉食第二隻奶粉囉.......

大宅

原文章由 姬原巧合B 於 07-12-31 10:16 發表
我個仔由12月頭開始到而家食得都唔算好少, 都食到有6-7oz, 不過有時都唔得, 只係會食4-5oz, 不過唔係成日食得咁少, 多數都食到6oz既, 每日食5-6餐, 但就係唔重, 糊仔健康院個D姑娘又話唔好食住, 要等佢6個月先比佢食 ...

其實你 bb 食得都唔算少, 佢便便又 ok, 食0左無咩唔舒服, 只係唔係咁長肉....好似有媽咪咁講, 無咩唔妥就唔好轉奶粉啦, 轉0左奶粉 bb 可能會唔適應, 到時便便唔好/皮膚問題就唔係咁好....
可能係你 bb 本身唔係咁吸收, 我囝囝早0左3星期出世, 出世時得2.425kg(5.3磅), 係超細碼 b, 生長線最低果條都掂唔到, 食0左森永, 滿月時9磅幾, 1個月追到4磅幾, 醫生都話ok...4個幾月時有16磅, 變中碼 b......
我諗都好睇bb 本身吸唔吸收同父母遺傳, 醫生都講得好0岩, bb 健健康康就 ok, 唔洗刻意同其他 bb 比較0既, 畢竟個個 bb 都唔同0麻~~~

別墅

好多BK媽咪都係咁講, 無病無痛咁由得佢, 但你見到佢咁輕........好難唔擔心囉....最怕佢唔夠營養, 會影響佢發育:-(

大宅

我個女都係食森永, 出世有七磅架,不過之後重得好慢, 唔長肉, 但係食得都唔少架. 我都有唸過同佢轉奶粉, 不過醫生都話食得好地地就唔好轉喇. 咁阿女除左輕0的之外都算健康, 咁我都冇轉喇. 依家十一個月又食粥都好似重左好多喇.

原文章由 姬原巧合B 於 07-12-31 12:44 發表
好多BK媽咪都係咁講, 無病無痛咁由得佢, 但你見到佢咁輕........好難唔擔心囉....最怕佢唔夠營養, 會影響佢發育:-(

子爵府

健康就得啦, 肥唔肥仔係咪咁重要??-(

民房

我個仔轉左森永大仔後,都好似無重過,一歲都係18磅,又矮,宜家轉左明治,轉左兩個月,19個月大都22磅,但超矮,只有78cm高。

大宅

重唔重真係要睇遺傳的,我個大仔佢都係一直食森永的,4個月就去咗大碼,6個月更加係 over size 到要見醫生,醫生要佢控制飲食 tim,但係佢食奶一d都唔多,最高峰期都係6-7安食 5餐。因為佢似我,我食好少都會肥架:-(
原文章由 姬原巧合B 於 07-12-29 12:45 發表
仔仔由出世到而家4個月大都係食森永, 大便1-2日一次, 都OK軟身, 出世都有2.92KGS, 只是細碼B, 但到而家都只係得5.28KGS, 好輕:-( , 但身體都算幾健康, 只係好細粒, 上次去健康院比姑娘問係唔係唔足月, 今次去姑娘又 ...

[ 本文章最後由 candypoon 於 07-12-31 22:14 編輯 ]

複式洋房

我個B都係4個月...一直吃森永的
出世 2.9...現在 6.5...d便便都 ok
姑娘話佢好吸收

其實你是點開奶架?
如果d奶沖得太熱會影響營養

別墅

原文章由 ketchupfong 於 07-12-30 01:48 發表

我個女日日都有便便呀
便便好軟,皮膚算白
但係d便便深綠色正常嗎

墨綠色到好似灰色甘! 書本話正常, 如果灰白有血就有問題..

別墅

原文章由 姬原巧合B 於 07-12-31 10:16 發表
我個仔由12月頭開始到而家食得都唔算好少, 都食到有6-7oz, 不過有時都唔得, 只係會食4-5oz, 不過唔係成日食得咁少, 多數都食到6oz既, 每日食5-6餐, 但就係唔重, 糊仔健康院個D姑娘又話唔好食住, 要等佢6個月先比佢食 ...

我個B食得仲少個你個b, 一日四餐, 6安奶...仲經常食剩
10-50ml....同其他同月齡BB比較, 我個B一定係細碼....我都好明白你的心情, 我跟你一樣, 個心15/16, 我依家開了最後一罐森永..都唔知訂唔訂一箱好!我三號去健康院, 磅了後再決定..如果姑娘話達標50%中位數, 就唔轉.......如果25%就轉雪印.....

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雪印咪仲唔長肉, 因為我幾個朋友既小朋友食雪印, 都係細碼 b

雖然我仔未食過日本雪印, 只試過香港既雪印1號, 由4個半月食到9個月都重唔到1 kg

如果真係要轉... 試試明治 或 和光堂, 我仔仔之前食森永大仔, so far 覺得長肉過香港雪印, 而和光堂就長肉過森永..... 未試過明治, 所以 no comment (老實講, 日本奶粉無香港奶粉谷得咁肥 wo!!! 我仔食 S26 及 A+時, 就重得好快, 不過皮膚差才轉香港雪印, 皮膚好返, 不過唔長重....之後, 就日本奶粉)

唔怕啦!! 你 b 到5個幾月後, 可以開始比佢食下固體食物就好好多

你 bb 活唔活潑呀? 只係成日企係你大脾上跳跳跳.... 如果好活潑既 bb, 係消耗多 d

別墅

回覆 #18 bobo1314 的文章

我個仔都活潑呀, 4個月人仔好鐘意企係我大脾度, 就笑得好開心, 我屋企人又叫我唔好同佢轉住, 不如睇下佢食左糊仔會唔會好D, 但健康院個D姑娘又話叫我6個月先比糊仔佢食, 都唔知點.......?-(

首頁

尾頁

跳至