嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

下星期就要入院開刀,好緊張,有冇人可以分享下

大宅

回覆 babiesbabies 的帖子

我係廣華開刀,由推入手術室到離開手術室大約1個鐘,首先推你入去手術室門口,護士問一輪野,跟住入手術室過手術床,姑娘插血壓等等既機, 我係半身麻醉, 醫生要我側瞓盡量好似蝦咁縮埋, 佢會在腰骨打麻醉針(呢個有少少痛),跟住過一兩分鐘,醫生會噴野在你的腳及手來分別麻醉是否有效(麻醉了噴腳會無感覺,但噴手會覺得好涼),麻醉用左大約15分鐘,跟住2個醫生界開我個肚,感覺到佢地推我個肚但唔會痛,好快第1個BB就出左黎了,姑娘接住BB清潔寫時間,跟住1分鐘後第2個BB都出左黎,姑娘會先帶BB比兒科醫生檢查,而我繼續留在床上,醫生幫我逢針,大約15分鐘已經攪掂,期間姑娘抱BB過來比我睇,會問下我呢個仔定女呀,跟住推出手術室休息一陣,無咩就推番上房

Q4  你幾多WEEKS開刀?  發表於 14-8-14 13:56
Q4  謝謝開心分享~~   發表於 14-8-14 13:56

洋房

回覆:csc1150 的帖子

咁要住幾耐醫院?

大宅

開完刀住左3日出院,第二日會叫你落床傷口會好痛,行下無問題會比番1個b你照顧

洋房

回覆:csc1150 的帖子

咁孖b係咪一出世就由頭到尾交比你自己攪?夜晚可唔可以比姑娘餵奶粉?

洋房

回覆:開刀分享

大家個肚有冇紋?

大宅

我個肚已43寸, 大過上次生得嗰時, 太懶無搽啲去紋野. 仲未有紋. 上胎都無.

但我開刀位有條超級大疤, despite 醫生手勢一流.

所以跟本係體質問題, 各安天命啦.

大宅

我有一個要住加護病房, 所以開完刀第二日就比番1個B我照顧, 如果兩個B都無事, 姑娘會幫你照顧1個, 你自己照顧1個, 如果你無事無幹, 夜晚都要自己照顧BB, 姑娘唔會幫你

P.S. 我孖B依家1歲, 回顧由陀B到依家既生活, BB出左世先係辛苦既開始, 好懷念BB响肚入面踢踢既日子

洋房

我宜家35周多啲,36周生,越來越多紋,個肚成46寸

Q4  35周就46寸  發表於 14-8-18 16:57

洋房

我重諗住bb出世後會舒服啲⋯

大宅

嘩46寸!

我本身都大件,可能個torso有位比bb,不過醫生話子宮已生到頂,再遲啲個肚就會向外,我都31週幾了

洋房

因為太大了,所以越來越多紋,好灰

大宅

有啲野係生仔的必然附帶條件!最緊要bb足磅 健康

我問醫生生完啲皮究竟收唔收得返,佢好敏感咁望吓我老公反應,不過都話要啲時間,始終會鬆啲

洋房

都唔理得咁多,最緊要bbs健康

大宅

引用:回覆+babiesbabies+的帖子我有一個要住加護

原帖由 csc1150 於 14-08-18 發表

好認同,我孖仔今個月尾22個月啦,真係好辛苦,現在仲攪到腰骨痛!晚上無得好瞓,所以我唔會再生,湊到怕怕

大宅

回覆 vincelo29 的帖子

你自己湊嗎? 我媽媽+印傭湊, 經濟唔許可我做FTM, 多左兩個BB使費好大, 不過請工人又製做出其他問題, 總之就係好辛苦啦, 老公又幫唔到手, 現在只希望佢地快快兩歲送佢地去讀書, 但又怕無學校收, 我都係周身骨痛, 做孖B媽媽真係好辛苦, 只有都係孖B媽媽先會明白

複式洋房

引用:回覆 babiesbabies 的帖子我有一個要住加護

原帖由 csc1150 於 14-08-18 發表

讚成\"BBs出世後先係辛苦的開始\"
我孖囝現21個月, 回想陀住囝囝時幾咁自由, 幾咁方便, 起碼晚晚有覺好訓

複式洋房

引用:Quote:原帖由 csc1150 於 14-08-18 發表本

原帖由 vincelo29 於 14-08-19 發表
好認同,我孖仔今個月尾22個月啦,真係好辛苦,現在仲攪到腰骨痛!晚上無得好瞓,所以我唔會再生,湊到怕怕 ...
唉Vince乜你都係無覺好訓咩? 我都係, 我老公仲要有時返夜, 我又盡量唔想工人幫, 長夜流流一對二好大壓力, 第二朝返工要做仔細的核對工作。

複式洋房

引用:回覆 vincelo29 的帖子你自己湊嗎

原帖由 csc1150 於 14-08-20 發表
回覆 vincelo29 的帖子

你自己湊嗎? 我媽媽+印傭湊, 經濟唔許可我做FTM, 多左兩個BB使費好大, 不過請工人 ...
只有孖媽先明白, 好有同感, 我有單B的朋友叫我: 好心你多啲帶孖囝出街玩啦, 佢地唔會明, 帶孖囝出街比佢多幾多限制!

洋房

我都唔敢想像之後的孖b生活係點,明天就入醫院,希望bb順利出生,健健康康

首頁

尾頁

跳至