網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:ms.kalam 的帖子

我有興趣呀,請問幾錢?

子爵府

畀面勳章

回覆:yeeyeey2k 的帖子

RMB238是1-9級共316本?

子爵府

畀面勳章

引用:RMB238是1-9級共316本? +

原帖由 心平如鏡 於 14-08-21 發表
RMB238是1-9級共316本?
Sorry 撹錯曬

1-9级360元的是牛津树的另外一套书,共40本,内容是精选世界各国家喻户晓的40个神话及民间流传故事

請問是否這套?

子爵府

引用:即係先由家長讀1,2次英文,再用中文解一次

即係先由家長讀1,2次英文,再用中文解一次,小朋友聽就OK?
定係我讀1,2次之後要小朋友讀返出來?

...
初期要家長讀1次,再1句1句教,小朋友跟讀,到熟讀頭廿本左右,就可你佢識既就由佢自己讀,自己教佢生字點讀,如果每次都全部大人讀完先到小朋友讀,佢哋唔會主動去認字。

子爵府

引用:Quote:原帖由 心平如鏡 於 14-08-21 發表RM

Sorry 撹錯曬

1-9级360元的是牛津树的另外一套书,共40本,内容是精选世界各国家喻户晓的40个神话及民间流 ...
你其實買邊套?我自己買果啲stage 1-2有84本,stage 3-9有180本,stage 10-11有36本書,共300本。

子爵府

引用:Quote:原帖由 心平如鏡 於 14-08-21 發表So

原帖由 yeeyeey2k 於 14-08-22 發表
你其實買邊套?我自己買果啲stage 1-2有84本,stage 3-9有180本,stage 10-11有36本書,共300本。

...
當初買stage1-2 ¥238, stage 3-11 ¥1196,包郵到香港。

大宅

yeeyeey2k 發表於 14-8-22 09:54
當初買stage1-2 ¥238, stage 3-11 ¥1196,包郵到香港。
路過, 我個囡囡8個月大, 入黎睇下有冇咩教材要預備下, 見到你好有心機咁解答, 同埋有好多好有用O既分享, 實在係太好喇! 我都想淘返套 除左呢套外, 你仲有冇用其他教材呀? 可唔可以分享下?

男爵府

回覆 jesswing 的帖子

店名是童英牛津英语树

jesswing  thx  發表於 14-8-22 11:29

子爵府

畀面勳章

回覆 yeeyeey2k 的帖子

咁我買住1-2先, 謝謝.

子爵府

畀面勳章

明白了, 謝謝呀

子爵府

引用:Quote:yeeyeey2k 發表於 14-8-22 09:54 當

原帖由 puipui_lui 於 14-08-22 發表
路過, 我個囡囡8個月大, 入黎睇下有冇咩教材要預備下, 見到你好有心機咁解答, 同埋有好多好有用O既分享, ...
英文除左ORT,我仲會去圖書館借唔同既繪本或科普書俾佢哋睇,有時間你去圖書館行一圈,實會有唔少收穫,初級推介sandcatle果套,由淺到深,都係好好既教材。到小朋友完成ORT 8時,可睇Usborne first reading系列,好多簡單版童話故事,佢哋好有共鳴。另外,大家唔好遺忘中文,良好既閱讀環境應中英同步進行。中文初學推薦基礎漢字500,由基本級一路教,完成5級25本,基本既繪本可自行閱讀7,8成。睇到第三級時可到圖書館借《我自己會讀》同《我會讀》系列,呢啲都係唔錯既教材。有時間,記住多睇唔同類型故事書,唔好局限某一類,應擴濶佢哋既知識。

子爵府

畀面勳章

你真係好有心呀多謝你既分享
請問基礎漢字500係點既樣?
一本書定字card?

子爵府

引用:回覆 yeeyeey2k 的帖子你真係好有心呀多謝

原帖由 心平如鏡 於 14-08-22 發表

你真係好有心呀多謝你既分享
基礎漢字500係書黎,每級有5本,全套5級,即共25本書,共學500個生字。圖書館都有ga,只係成日借唔齊,所以買算喇,宜家好似$270一級,買齊5級$1350,如果買趁商務/大眾/天地/三聯8折時先去買啦,抵啲。佢呢套書特色係每頁所出現既字必定係之前教過既,佢用教過既字組合成唔同既句子,小朋友響學新字既同時又溫習埋之前學過既字,真係好正。

子爵府

畀面勳章

回覆:yeeyeey2k 的帖子

謝謝你,等我留意下先

男爵府

引用:Quote:原帖由 心平如鏡 於 14-08-22 發表回

基礎漢字500係書黎,每級有5本,全套5級,即共25本書,共學500個生字。圖書館都有ga,只係成日借唔齊,所以 ...
我都好認同中文基礎好緊要

之前買咗 “單字咭” (無圖, 一張咭一個中文字)

阿囡 so far 都認到簡單字

等我都去搵搵你介紹果套先

子爵府

引用:Quote:原帖由 yeeyeey2k 於 14-08-22 發表

原帖由 temilyt 於 14-08-22 發表
我都好認同中文基礎好緊要

之前買咗 “單字咭” (無圖, 一張咭一個中文字)
字咭對我啲小朋友冇效,佢哋只適合用句式去學,單字咁學一來難記,二來難以應用出黎,要side多好多口水。大仔同二女均用4個月時間完成全套基礎漢字500,大仔9月升小一,已能自行閱讀純文字童話故事,甚至表哥小三教科書都能一字不錯讀出黎。二女9月升k2,現已能閱讀簡單繪本。呢啲都係套書既功勞,冇左套書,我估佢哋只能達到宜家既一半。所以教材都係好既,只要堅持有恆心去用就得。

大宅

引用:Quote:原帖由 temilyt 於 14-08-22 發表我

字咭對我啲小朋友冇效,佢哋只適合用句式去學,單字咁學一來難記,二來難以應用出黎,要side多好多口水。大 ...
請問可影張相給我嗎?我都好有興趣,這套基礎漢字500適合幾多歲開始使用?

大宅

引用:Quote:原帖由 心平如鏡 於 14-08-21 發表So

...
係咪句埋筆,如果只買stage1to2,包筆嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 yeeyeey2k 於 14-08-22 發表

邊間,可否share link

子爵府

原帖由 小丸子2012 於 14-08-22 發表
請問可影張相給我嗎?我都好有興趣,這套基礎漢字500適合幾多歲開始使用?

...

首頁

尾頁

跳至