親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

2014年7月尾,去了台中、清境、集集6日,全程自駕遊

今次台中之旅要多謝廉航的出現,讓我們有機會以超抵價$100買到來回台中的機票一家四口機票連稅二千元有找啊還有4張樂園門劵也是台灣觀光局免費贈送的

首先介紹行程:
Day 1 - 逢甲夜市
Day 2 - 大坑紙箱王 -> 921地震教育園區 -> 塔洛灣甕仔雞
Day 3 - 清境農場-> 埔里18C巧克力工房 -> 紙教堂 -> 車埕火車站
Day 4 - 武昌宮-> 小型賽車 -> 集集火車站 -> 軍史公園 -> 集集親水童年 -> 饗食天堂
Day 5 - 彰化扇形車庫 -> 天馬牧場 -> 麗寶樂園
Day 6 - 第四信用合作社

fionaleung43    發表於 15-4-19 22:49
Ching_Mammy  自駑容易嗎?  發表於 14-10-27 11:33
kenzo  Thanks for sharing  發表於 14-8-13 10:59

男爵府

今次搭快運時影左個menu給大家參考

男爵府

Day 1 - 台中機場->逢甲夜市我們坐6:35pm機,去到台中8:15pm,準時到達
過關加取行李半小時內完成,好快

過關後出來在左邊會見到有個counter可取地圖,再向前行就係中華電信,可出上網卡

過關後出來在右邊則有台灣銀行同ATM機

我就傻下傻下掛住取地圖,見唔到有另一邊....而阿女這晚狀態甚差,好似睡魔急call咁,要我C6揹住佢所以我地都冇時間出卡同搵ATM機(好彩我上次用剩一些台幣),直接搭的士去酒店先,的士收費NTD400,20分鐘已由機場到逢甲

因為阿女要,我又擔心佢唔知係咪作病,所以我都唔敢的埋佢一齊出去夜市,最後唯有放棄行夜市的機會只叫C6去夜市買野食回來咋....
右下那個朱古力吐司好好味

miranda0311  的士收費  發表於 14-10-15 10:59
miranda0311  機場出市中心是否睇錶  發表於 14-10-15 10:59

男爵府

我地第二日早上才開始租車,今次同艾維士IWS租車,原來佢有個服務,可以在酒店交收,慳返很多時間啊另外貪佢可以在機場還車,門市在機場對面,行2分鐘便到,非常方便

今次租了這架NISSAN TIIDA,租4日,NTD6700,佢交車給我們時已是滿油,還車時入返滿便可,我地全程都唔駛入油,只係最後那天還車時才去油站,油錢total用了NTD1400,計埋超時一小時NTD300,租車total用了NTD8400, 用了4日半,大約HKD500一日

karchoice1  可否PM我地址電話?感謝  發表於 14-8-15 14:08

水晶宮

Up

男爵府

Day 2 - 大坑紙箱王

官網 -> 大坑紙箱王

這天取車後,第一站便去了大坑紙箱王,入場費成人小童都係NTD200(100cm以下才免費),其中NTD100可用來抵消費....當日入場時,那個售票叔叔好好人,佢話阿仔高度過少少(佢都116cm),都可不用買票喎
我地早上11點幾到,行下影下相餵下魚,跟住食埋lunch,約下午兩點多離開

伯爵府

伯爵府

我想問廉航HK express, 平機票, 是否要常常上網看? 幾時有? 聖誕節, 復活節有無?
我下星期去台中, 坐中華, 2大1小, 機票5千7百幾左右

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:我想問廉航HK+express,+平機票,+是否要常常

原帖由 Lavender22 於 14-08-13 發表
我下星期都坐快運飛台中,一人出發淨機票都要$1500,果d超平機票真係要自己留意官網有特價先搶到

男爵府

引用:我想問廉航HK express, 平機票, 是否要常常

原帖由 Lavender22 於 14-08-13 發表
我想問廉航HK express, 平機票, 是否要常常上網看? 幾時有? 聖誕節, 復活節有無?
我下星期去台中, ...
其實我都唔係最快搶到嗰批人,我係上年聖誕做promo時買,當日只做一天promo, 我知道時已是下午,當時check暑假都係冇平機票,但夜晚11:5x無聊再check下,竟然搵到有暑假平飛,所以即刻行動囉

男爵府

回覆:Lavender22 的帖子

另外可以在hkexpress官網登記電郵,咁佢有promo會email給你
我就有時會睇下meethk,不過我都唔係日日睇,通常d優惠都係靠朋友同事講或send whatsapp,我先知咋

伯爵府

回覆 HippoHippo 的帖子

請問是否比了錢, 就唔可以改, 或者退?
因為買了機票, 都可以未向公司取到年假

karchoice1  咁平, of coz non refundable!  發表於 14-8-15 14:10

大宅

畀面勳章

回覆:分享~台中清境集集6日自駕遊~

伯爵府

回覆 HippoHippo 的帖子

是否見到台灣銀行櫃員機, 用HSBC 提款卡, 就可以用了

別墅

嚟緊10月我都會去台中4天, 好期待你的分享

別墅

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆:分享~台中清境集集6日自駕遊~

男爵府

Day 2 - 大坑紙箱王 -> 921地震教育園區

官網 -> 921地震教育園區

開放時間:星期二至日9am-5pm,逢星期一休息
入場費:成人NTD50,小童NTD30

我地在大坑紙箱王玩耐左,原先打算大約1:30pm前走,可以2-5pm在921,後尾攪到2:15pm左右才出車,2:45pm左右才到921,那兒5pm就關門,所以玩得有點趕
921地震教育園區總共有5個展館,買票後沿入口順序行便可行晒咁多個館,較為多野睇係3號-影像館,售票處有場次表,我地去921當日係星期日,3:15pm行到去都睇到3:30pm那場3D劇場,不用排隊

地震體驗劇場在3D影院旁邊,每場只限25人,我地3:15pm去到時已經話3:15pm及3:45pm兩場都full晒,場外已有10多人在排隊等4:15pm那場
要排一小時實在太誇張,所以我地都係睇左3:30pm那場3D劇場先再算.....睇15分鐘就完,一睇完即刻有工作人員話地震體驗劇場仍有8個位,好彩我地出得去快,趕得切去4:15pm那場地震體驗

上圖下方的兩張相就是那個體驗地震的房,有3張單人sofa及廿幾張坐墊給參加者坐低,一同睇段片,然後就感受下921當晚的地震強度,維持了40秒,旁邊的書櫃有很多書在地震時跌下.....全程只係5分鐘,個人覺得玩唔到也不是大損失,如要排一小時就不值得,但如'甲'到時間等一陣也可接受,讓小朋友去體驗一下,始終香港唔會有地震.....

我地最後唔夠時間行5號館呀,5pm準時關門。園區外有一個綠油油的大草地,有時間可以順便影下相

男爵府

Day 2 - 大坑紙箱王 -> 921地震教育園區 -> 塔洛灣甕仔雞

這晚我們約了朋友一起到清境住一晚,因民宿附近冇餐廳,所以都係相約一同晚餐後才去民宿。我們上網找了一間叫塔洛灣景觀餐廳,出名食甕仔雞,除位置較接近民宿外,亦因為這間餐廳的景觀不錯,可眺望碧湖,所以去試下....

我們有9大4小,叫了一個10人套餐,NTD4500,有甕仔雞同鱘龍魚等....
不過味道一般,感覺冇網上見人介紹咁好

男爵府

Day 3 - 清境農場
清境青青草原好多人都去過/介紹過,應該不用多講啦!

感恩當日很好天呀上年玩到一半就落大雨,所以今年再黎encore

我地睇9:30am那場羊咩show,當日都多人,我地睇左一陣咋,因上年睇過,我地望左兩眼就行開左,去左旁邊餵羊....完左羊咩show就放左d羊出黎可以餵佢地....

另外亦有得騎馬,單人騎馬 - NTD100; 雙人共乘 - NTD150

10:45am有一場馬術show,都係上年睇過,所以冇行過去,反而上年冇行上去綿羊城堡,今次就行去睇下同埋又再餵下羊

因天氣很好,我地在草地影相都影左好耐 冇時間再行去睇馬術show那邊,如第一次去就記得去埋嗰邊啦,風景很美,還有個大風車,都係影相位
去完農場行出去有好多攤檔,我地就買左D水果

Lavender22  馬術show近唔近綿羊show?  發表於 14-8-14 12:11

首頁
12345...7

尾頁

跳至