夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我生完2個坐月果陣夜晚都係自己湊B,日頭就係阿媽同工人凑,C6夜晚就訓到成隻豬甘,可能已經習慣左,所以就算家陣生第3個都會自跟到返工先停!

複式洋房

回覆:Emanuelb 的帖子

x2 我湊日頭。姐姐湊夜晚

大宅

回覆:BB出世十幾日,老公竟然。。。

你老公都係怕你辛苦。我係過來人,頭幾個月放產假冇工人,自己日夜搞掂,c6夜晚冇乜幫手,阿囡又唔係好訓覺,湊到快抑鬱。後來番工,有姐姐但堅持自己放工湊,份工壓力大到爆,個囡到依家成歲一晚仲可以醒十幾次,真係好好好好辛苦。其實唔係個個人頂到,如果可以的話,看開一點,同婆婆輪流湊妳會好過一點。

大宅

回覆:chuchu123_456 的帖子

唔好唔開心la,其實男人同女人真係唔一樣ga.
我地10月懷胎,一有左bb 就已經係媽媽,但老公唔一樣,佢地突然由老公同仔,變成一個爸爸,係需要時間去習慣。加上湊bb 真係好累好辛苦,一時間如果可以有人可幫就當然想輕鬆下。我老公都係咁,不過慢慢嚟佢習慣同學習,而加湊仔簡直一流!比d 時間妳老公la😊

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

唔好話你老公 我自己現在都唔係好頂得順 照顧初生bb真係好辛苦
同埋一個新生命既來臨大家都需要時間習慣 媽媽通常都會比爸爸快習慣 始終係自己個肚到住左10個月 爸爸就需要多少少既時間
我老公係我第一胎時都唔係即刻就習慣 亦都未識做人爸爸 無人天生識嫁 都係一路湊一路學
現在第二胎了 我老公比第一胎時進步 佢習慣快過我 所以照顧小朋友多數都係佢

大宅

引用:我老公本身好鐘意小朋友,我地生左個BB先得

原帖由 chuchu123_456 於 14-08-13 發表
我老公本身好鐘意小朋友,
我地生左個BB先得10幾日,
隔幾個鐘就要飲一次奶同換片,
啲男人係咁,少少嘢嫌辛苦,有時你呻一,兩句又話你預左啦,佢哋根本唔明,依家啲男人係無乜責任感,付出嗰少少以為好多,難為我哋做女人on call 24,佢哋仲有時間去玩去打機

大宅

原帖由 chuchu123_456 於 14-08-13 發表
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10152191928306671&id=618791670

大宅

我反而好開心我可以半夜起身
因為我全人奶
得我先可以半夜照顧bb
就算叫醒老公,佢都無野幫到手(佢無奶嘛)所以我都唔會叫醒佢,等佢休息好d
見到bb健康,我覺得自己好有成功感

大宅

女人係捱得苦過男人,,我坐月好多時夜晚自己餵奶泵奶洗嘢一腳踼

禁止訪問

男爵府

初生b初頭湊係好辛苦架

水晶宮

畀面勳章

男人通常都系…叫他幫,系丫…個人醒左…但完全唔知做緊乜…我真系多謝他

別墅

引用:其實依家好正常,好多人都咁做,包括我做媽

原帖由 deckite 於 14-08-13 發表
其實依家好正常,好多人都咁做,包括我做媽媽當然想bb係身邊,我開頭俾我奶奶湊過夜個陣,足足喊 ...
me2其實又邊會有媽媽想同自己bb要分開住,起初一個月我每晚都喊,但始終都要向現實低頭,好彩我媽咪真系好好同經驗足夠,令我放心好多。如果比奶奶湊我諗我會崩潰

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

不如咁諗,你捱到眼訓唔等如你老公頂得住,我坐月時都喺奶奶到,老公每日返黎食飯睇下bb,跟住自己返屋企訓,因為佢每日返工都要搬野,一唔夠精神甩手啲貨真係會跌死人,我都有唔開心,點解坐月老公唔喺身邊,唔係幫我手一齊湊,但當你諗到佢係一家之柱,休息重要啲嘅時候,你就會改變你呢個諗法!同埋我餵人奶,佢根本冇野幫到手

大宅

想生BB熱投

但其實真的好累好辛苦, 我和老公無人幫, 硬住咁捱

好好珍惜, 不想錯過你成長

禁止訪問

複式洋房

開頭係辛苦D架啦

侯爵府

乜都靠自己,我都係,唯有睇開D。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我要返工..凌晨12點 3點 6點都起身餵奶換片...

老婆負責奶脹時自己泵奶夠了

複式洋房

其實你老公有嘗試幫手湊已經係好好咖啦﹗男人同我地吾同,bb係我地個肚10個月,早期又怕佢冇心跳,中期又要怕佢器官生吾齊,晚期又怕自己冇力生,經過10個月洗禮,只要佢平安出世,我地媽媽真係幾辛苦都會學同做,吾會怨。男人吾同,真係要見到個bb個一刻先覺"我終於做左人老豆啦﹗"bb出世幾耐,爸爸哩個engine先啟動咁耐,一時要佢地適應真係需要多少少時間。吾好失望,多d同老公耐心傾下、交換想法,明白對方立場多一d,對你兩公婆同bb都會好d啦﹗加油呀﹗

首頁

尾頁

跳至