母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

窮媽一名。努力泵奶都唔夠阿仔食,要補1至2餐奶粉。近日阿仔比平時食少左小小奶,所以勉強可以全人奶,日日清,冇儲貨。

今日胃口好左食晒所有奶,剛剛為佢補奶粉,佢喊爆唔肯飲。而家婆婆餵(迫)緊佢食,我離場免得佢知我係度喊得仲勁!

好內疚唔夠奶比佢。我已經乜方法都試,但奶量都係咁上下,全日泵到18至22安。阿仔10周大!

複式洋房

回覆 C9Ma 的帖子

我都因為唔夠奶成日喊,個囡囡都唔太鐘意奶粉,我地大家一齊頂住呀!

大宅

引用:窮媽一名。努力泵奶都唔夠阿仔食,要補1至2

原帖由 C9Ma 於 14-08-14 發表
窮媽一名。努力泵奶都唔夠阿仔食,要補1至2餐奶粉。近日阿仔比平時食少左小小奶,所以勉強可以全人奶,日日 ...
你有無埋身比佢食?一係試下埋身食密少少, 10週大食緊幾多安奶??我阿b 7週大, 我有埋身有泵, 全日產量大約有24-28安, 都係夠佢食多少少咋, 但如果埋身佢會食密左,但埋身後再加泵都有1.5-2安泵到出黎, 雖然辛苦左,但計落多奶左

大宅

回覆:scytsin 的帖子

佢多數每3個鐘一餐4安。有時眼訓就食2至3安,又會有時5安。

未介夜奶,但可等到4個鐘至食。我日泵5次。之前6次,但發現泵5次既總奶量比6次多。

阿仔好懶埋身,啜5分鐘就收工,𨍭為含住同好細力啜。當初唔知細力啜係啜唔到,更加唔知之後要泵清。所以錯過左黃金時期,奶量又跌。

之前,補奶粉都食,冇諗過昨晚會喊爆!

今朝餵佢時,初頭唔肯食,我話試下啦媽媽奶來架,慢慢至食,食完仲要好滿足地笑。

今日開始番工了!雪櫃得5安奶,好唔開心!

我不奢望可以做一個富媽,只求阿仔有足夠媽媽奶食!

男爵府

我B而家快六個月大, 我weekdays都係泵到三次, (返工前: 9oz, lunch: 7oz, 放工前: 7oz, total: 22-23oz). weekdays daytime飲四樽奶(2支6安, 2支7安), 再加放工後會全埋身2次. 即係佢全日大概食三十幾安奶先夠.

我泵得23安, 但要入26安落樽, 秘訣在於weekend全埋身之餘都要泵. sat同sun朝早泵一/兩邊, 會有6-9安, 有時臨訓都會泵一轉, 有4安, 總之weekend taget要儲夠18安我就收手, 如果sat, sun兩朝都各泵到9安就逹標, 臨訓就唔洗泵 依18安係要黎for tuesday ge~而friday泵果d就會雪住for next monday. 冰箱就有4-5包冰奶(@4安)睇門口, 好少郁.

如果你好似我咁run應該ok的. 我唔係富媽, 成日要追奶但都堅持到全人奶五個半月冇補過粉, 你一樣得! 只係要plan好d~加油

大宅

回覆:C9Ma 的帖子

BB會隨著年幾而飲多或減少 ,有猛長期要追奶,你如果想餵人奶,應該加泵/埋身,身體會因應BB嘅需求調整奶量
個泵係協助泵奶,佢唔會知BB需要幾多,如果你明白依點,就可以全人奶

大宅

我都想埋身多D, 可惜...阿囝每次啜5分鐘架咋...

我而家每日泵5-6次...每次每邊約20至30分鐘...

另外, 見有JM話飲滴雞精有用...今日已經訂左來試了...

果D咩more milk plus, goat's rue, mother's milk tea bag, 全部都有試...

但冇好明顯既增多, 少少咁啦!

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我係埋身一邊的同時, 另一邊用泵, 因為淨泵一定唔會清, 有時佢食完一邊唔夠, 會俾埋另一邊佢食, 通常食完就夠啦. 而泵出來的就可以store起佢. 佢一邊啜, 另一邊泵, 噴奶反射效果會大D, D奶會出得快D. 仲要節省好多佢食完要泵清的時間. 當然佢食完後, 要再泵一陣同埋最後用手擠清.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊