親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

toysrus 係難波站..
akachan 係心齋橋..

冇話住邊間酒店近架!!
講交通方便..大阪第一,大阪新阪急

我比較鍾意住心齋橋多 d..因為夜晚有好多野食同會比較旺.

原文章由 stephenietam 於 08-1-2 10:13 發表
見個list有好多酒店揀.. 十五十六...

大阪第一係咪算方便架啦? 我見間間酒店都話近jr站, 其實有冇話近邊個jr站好d架呢?

我好鐘意行toysrus呀, akachan呀ma, 又有冇邊間酒店近佢地呢?

其他choice有..
大阪新阪急
...

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-2 19:26 編輯 ]

子爵府

RIVA 已經改左名做 cross ..我上年 4 月去就 riva ..
我再係 11 月去時已經改左做 cross ..
全新裝修...房都算叫做大架!!

我 4 月去既時候都有帶仔仔去清水寺睇櫻花..而家仔仔仲記得
好靚...反而我冇去環球..因為我朋友話我知仔仔 4,5 歲唔係太啱佢玩所以就冇入去 la !!
我帶左佢去海遊館..好正!!!
天皇寺動物園等等..

原文章由 KristyMum 於 08-1-3 10:31 發表

我舊年住Riva Shinsaibashi, 前身唔記得是holiday inn or metropolitan, 酒店經全新裝修, 都幾靚, 隔離就係道頓堀、心齋橋筋, 食野、行街好方便, 近地鐵站, 難波坐近鐵去奈良只需30分鐘.
有機場巴士來往機場, 但 ...

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-3 11:06 編輯 ]

子爵府

麵包超人係東京架!!大阪冇...

cross hotel 有機場巴士直接去機場..

Akachan 係心齋橋既盡頭..有幾層高架!!
可能亞仔已經 4, 5 歲發覺冇咩啱買..

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:06 發表

我仲想去杯麵博物館, 又想去麵包超人專門店..

仲有, 海遊館值得去嗎?

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-3 11:12 編輯 ]

子爵府

我見 Akachan 有麵包玩具買..
其餘係佰貨公司有..

我住 2 次都係搭 jr 去酒店..係回程先搭機場巴士..

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:10 發表

咁大阪冇麵包超人買? :-( :-( :-(

機場巴到cross大約幾耐倒呀?

子爵府

呢間係新開架!!我 11月去時啱啱開..不過冇咩行..都係東京多 d
因為之前大阪係冇 toysrus 架!!

akachan 有好多層架!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:22 發表

我之前去過一間akachan有成11層架(個次係跟團, 咩都唔識, 由心齋橋打的去o既), 知唔知係邊呀? 除左個間, 仲有冇其他akachan呢?

toysrus又係咪得一間(係難波)呢?

sorry, 好多問題, 因為啱啱開始plan, 所以... ...

子爵府

其實你想睇咩..你囡囡都咁大..

akachan 大部分都係 bb 野..

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:39 發表

咁如果行左akachan係咪唔多洗行toysrus呢? 因為印象中akachan超多野睇~

子爵府

你小心行李超重呀!!自由行唔同跟團呀!
我只係跟團先會買奶粉..自由行我未試過買呀!!

係地下嗰屋我見有衫仔買...

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:55 發表

我次次去日本都係掃公仔... 同埋akachan係咪都係衫仔?

我仲諗住買箱奶粉番黎~

子爵府

sorry!!我打曾..係地下嗰層呀!!

每人行李只限 20 kg..頂多比你超 5 kg 即係 25 kg 咋!!
尤其係 cx 呀!!捉得 kg 好緊架!!

因為跟團買可以放係旅遊巴唔洗自己拎餐 c..又可以團體 check-in
所以唔怕行李超重呀!!
但自由行唔可以下下要自己拎架!!
加上一箱奶粉都唔輕架!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:09 發表

反而跟團先買奶粉? c啦, 我仲諗住買2箱tim, 平成半.. :cry:

地下個屋係邊架?

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-3 12:14 編輯 ]

子爵府

小朋友我唔知呀!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:13 發表

小朋友係咪都有20kg呀?

子爵府

我見你囡囡係澳門出世..你係咪係澳門住架!!
如果係..咁你係咪係澳門機場出發定香港呀!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:13 發表

小朋友係咪都有20kg呀?

子爵府

咁啱既!!我地幾個 d 小朋友都唔多大..
我仔仔下星期二 5 歲 la !!

原文章由 jonan212 於 08-1-3 12:24 發表

我住nikko, 多數本地人, 少量香港自由行, 最好係完全冇旅行團. 不過我哋住triple房, expect間房會大d, 完來只係twin room 加張床, 所以有d失望, 不過張床大過cross hotel張床.

我個細路同你個差唔多, 所以我都冇 ...

子爵府

係呀!!因為講日文都唔係好明!!
但有 d 好有特色既日本舊式拉麵...

你買大阪旅遊天書有介紹架構!

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:30 發表

drama show係做咩架? 好似幾好咁bor~

子爵府

因為我朋友仔仔同我仔仔差唔多大..
佢之前跟團又去環球..不過 d show 講日文亞仔又唔明..
所以發覺唔多啱仔仔..所以叫我自由行唔好浪費金錢&時間入去..

我帶左仔仔去京都睇櫻花..仲係入面食左個好正既烏冬麵..
到而家 oscar 仲好記得..成日問我幾時可以再去...
係清水寺有好多特色既野..oscar 最記得係掛許願牌..

去左海遊館 & 海遊館出面個摩天倫..

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:34 發表

係呀, 我住澳門架, 我會係澳門飛~ 我囡囡3月都5歲啦~~ 真係啱啦~~

咁你小朋友鐘意去邊呀? 等我有d idea呀~~

我而家係諗住去Hepfive摩天輪, 杯麵博物館, 奈良睇鹿, 環球映城, 諗緊好唔好去天王寺動物 ...

子爵府

去到道頓堀識住呢個
極樂商店樓上面呀!!
唔洗 book !! 買飛入埸就 ok !!

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-3 12:46 編輯 ]

子爵府

京都唔難去架!!
不過我唔記得係邊個站轉車..
等我今晚返屋企睇睇..

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:47 發表

但係我囡囡上次去環球影城又ok wor, 可能因為佢好鐘意Elmo, 佢好鐘意個Elmo電腦, 仲話要再講過... 同埋snoppyland佢都玩得好開心, 我地仲玩埋ET, 佢開頭驚, 但係最尾鐘意左ET tim呀~

京都邊度呀? 難去嗎? 我囡囡 ...

子爵府

你有冇買大阪旅遊天書呀!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:52 發表

好呀, 唔該晒你~

子爵府

我地 hk 呢邊有架!!
你去澳門大書局睇下..

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 13:06 發表

冇呀, 有得賣架咩? 邊本好呀?

子爵府

唔係呀!!
你入到書局係見到好多地方既旅遊書架!!
係每本上面會寫住個地方名...

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 14:19 發表

呢個weekend去八下先, 係咪叫"大阪天書"呀?

子爵府

我尋日好夜返到屋企..所以我要今日先幫你搵到..

其實心齋橋同梅田都好方便...
梅田地下街我唔覺多野行..反而係多 shopping mall..
係難波個地下街好大有好多野行..
我住心齋橋都係運用左半日既時間去行梅田

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 08:11 發表
我仲十五十六住梅田定心齋橋呀, 因為梅田都好似好多大型shopping mall同地下街...

比d意見呀... :cry:

梅田同心齋橋邊度多小朋友野(衫同玩具...)賣d呀?

要去奈良, uniserval studio, 杯麵博物館係咪住梅田放便d ...

子爵府

我見大阪 d shopping mall 都有一層係買小朋友既野架!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 09:47 發表

咁shoppingmall會唔會有小朋友department, 啱啱係北海道番黎, 玩係好開心, 但係shopping... 真係好失望, 大公司都可以冇(咩)小朋友野賣... =_=" ...

首頁

尾頁

跳至