親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

冇所謂..心齋橋有大丸 & sogo

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 10:29 發表

咁我可以住大阪第一啦~

子爵府

住大阪第一 la !!
我唔記得阪神定阪急佰貨子供服嗰層多野好多架 !!

但我個人 like 住 cross 多 d ...
因為夜晚行出街會熱鬧好多

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 12:01 發表

e, 你好衰架, 你咁講又攪到我十五十六啦... :cry: cross vs 大阪第一

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-4 12:16 編輯 ]

子爵府

其實 cross 係幾好架!!
有小朋友住 ok 因為好新淨..

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 12:32 發表

但係又聽到你講得cross幾好, 又想住呀ma...

子爵府

其實你幾時出發呀!!

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 15:31 發表

六甲山牧場係邊架? 有咩睇架?

子爵府

因為 21/3-24/3 係復活節假期呢幾日去一定貴
所以一係早過呢幾日..一係遲過呢幾日...

我係上年復活假期去 5 days ..

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 17:19 發表

我plan緊3月尾, 佢話20-22係旺季, 所以我應該3月23去玩~

你個時玩左幾多日呀?

子爵府

我係新大阪站轉JR京都線去京都架!!
記住座特急唔係好多站停

http://www.ekikara.jp/top.htm
http://transit.yahoo.co.jp/
你可以入呢2個網 check 交通既時間

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 17:19 發表

我plan緊3月尾, 佢話20-22係旺季, 所以我應該3月23去玩~

你個時玩左幾多日呀?

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-4 22:30 編輯 ]

子爵府

所以咪叫你買旅遊天書睇!!
正常應該係 plan 每日去既地方係同一方向..
即係搭車去既地方..

例如你去海遊館..係應該 plan 晒去海遊館附近既地方,第日唔洗再去..如果你去 5 days 1 日放左係環球..其他日子地方會好趕..
如果你搭到早機去晚機返會好好多..

原文章由 stephenietam 於 08-1-5 09:06 發表

就係去大阪? easter怕唔怕多人呀? 如果我去5日, 係咪應該每日plan去一個地方架炸? 一日universal studio, 一日奈良, 一日海遊館咁?

子爵府

呢間酒店係好正架!!因為呢間酒店係正難波站..
不過如你復活節 21-24/3 會好貴呀!!

我住 cross 都係 airport 搭南海電鐵去到..不過就要行
不過 cross 行去難波站都係 5 分鐘到..
你自己格左價錢先 la !!
不過 cross 就係道頓堀同心齋i橋到!!真係唔怕冇野行同食..

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 09:32 發表

聽你咁講又真係好正bor... 真係要考慮下先得...

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-8 10:38 編輯 ]

子爵府

yanlongma,,

呢 2 個都近..

大阪本町店我去過
http://www.akachan.jp/CGI/store/top/shop.cgi?shop_cd=045

http://www.akachan.jp/CGI/store/top/shop.cgi?shop_cd=047

你 click 入去..click 入地圖會有教係邊個站落車同點去

原文章由 yanlongma 於 08-1-8 11:10 發表
六甲山
http://www.rokkosan.net/
我都研究緊點由有馬去。

我聽過有人話granvia比較舊喎,不過都係聽返來咋!
想問一下,大阪akachan好似有幾間,唔知邊間近d呢?

...

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-8 11:20 編輯 ]

子爵府

本町店好似係新搬到架!!
所以都好大架!!

原文章由 yanlongma 於 08-1-8 11:39 發表
oscar媽:
Thanks.
睇來都係本町店近d。

子爵府

3仟幾可以食好多餐 la !!

我上次都諗住 book 架!! 不過真係好貴..
我令願攞 d 錢去食去買好過..
反正係酒店時間都唔多..

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 11:51 發表

check左啦, 真係好貴下... 唔諗啦.. 如果要住佢, 起碼要洗多3千幾..

子爵府

月 = 星期一
火 = 星期二
水 = 星期三
木 = 星期四
金 = 星期五
土 = 星期六
日 = 星期日

1月15日(火)~2月5日(火)の平日は施設点検のため臨時休業いたします。
係 1月15日 - 2月5日既星期三會臨時休業

南売店の冬季期間(12月~2月)は、土・日・祝日のみの営業です

而南店係冬季 12月-2月 六,日,會營業

原文章由 reomum 於 08-1-8 11:49 發表

唔該哂!
但睇唔明六甲山冬季的開放時間︰

冬季営業のお知らせ・冬季期間(12月~2月)北駐車場・レストハウス売店・レストランまきばは休業いたします。

・南売店の冬季期間(12月~2月)は、土・日・祝日のみの営業です。
・1月1 ...

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-8 12:06 編輯 ]

子爵府

如果你拖住小朋友都行去遠架!!
因此 cross 係心齋橋頭.. akachan 係心齋橋尾

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 11:54 發表

oscar媽, 由cross行到去akachan嗎? 行去心齋橋要幾耐呀? 因為cross都貴大阪第一少少呀...

子爵府

我去過不過覺得一般..

原文章由 reomum 於 08-1-8 12:34 發表
Oscar 媽︰謝謝!你有去過天王動物園嗎?

子爵府

我冇經驗架!!
我只係上年 4月同 11月自由行過大阪咋!!

我冇寫遊記呀!!

不過我會黎緊暑假去東京之後會寫..

咁你買左天書未呀!

cross 係道頓堀嗰呀!! tokyo hands 我唔記得係邊..
我今晚返去屋企睇睇我 d 資料先

原文章由 stephenietam 於 08-1-8 12:55 發表

oscar媽, 其實你咁有經驗, 有冇d遊記比我地學下野jack?

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-8 14:25 編輯 ]

子爵府

我冇咩建議..我都係大阪天書行ga

我覺得京都清水寺真係值得一去..

原文章由 JChan 於 08-1-8 16:30 發表
Oscar媽
Any suggested itinerary?

子爵府

係心齋橋&難波多好多

原文章由 PJ 於 08-1-8 16:55 發表
我又加入先....

我plain緊新年去大板, 玩5日!
想問下, 如果住大板第一, 有冇夜生活呢 即係, 食下野夾下公仔咁..

首頁

尾頁

跳至