烹飪搵食

跳至

首頁
34567...12

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

10/1 白汁粟米魚柳+烚雜菜

男爵府

10/1 炒飯(肉粒/粟米粒/菜粒/雞蛋)
用時間黎減少傷痛.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

這幾天學校考試, 只返半日, 唔駛準備飯盒

男爵府

11/1 雞肶肉炒西蘭花+紅米飯+半個蘋果

用時間黎減少傷痛.

男爵府

14/1 菜餃+娃娃菜.

溫馨提示:昨日小朋友告訴我,現用既”擰”蓋飯壺,佢地日日都要大人幫助”擰”開個蓋才食到飯架.:cry: 所以未買既就要考慮呢點喇!

[ 本文章最後由 Decem 於 08-1-14 09:03 編輯 ]
用時間黎減少傷痛.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 Decem 於 08-1-14 09:02 發表
14/1 菜餃+娃娃菜.

溫馨提示:昨日小朋友告訴我,現用既”擰”蓋飯壺,佢地日日都要大人幫助”擰”開個蓋才食到飯架.:cry: 所以未買既就要考慮呢點喇! ...

應該你視乎小朋友的手力, 同埋裝壺時大人唔好擰咁緊。
我囡小一,佢日日都係自己擰開個buffalo的。而且新買返屋企時, 已經訓練阿囡點開飯壺, 點擺位在桌面, 及點收拾。

男爵府

原文章由 晴B媽 於 08-1-14 09:31 發表

應該你視乎小朋友的手力, 同埋裝壺時大人唔好擰咁緊。
我囡小一,佢日日都係自己擰開個buffalo的。而且新買返屋企時, 已經訓練阿囡點開飯壺, 點擺位在桌面, 及點收拾。 ...

新買果時已經練習過, 唔知點解係屋企練習果時(有裝熱水!)佢地係開到既, 返到學校(裝咗飯!)佢地就話開唔到喇, 可能是飯壺個問題掛??-( ?-(
用時間黎減少傷痛.

大宅

昨天在圖書館借了本關於便當的書籍叫"日日至營便當", 都好多款式材料參考.

便當的蔬菜最好是:紹菜, 椰菜, 紅蘿蔔, 椰菜花, 雜豆, 娃娃菜, 玉豆及菇類等教淺色的蔬菜: 而較易變色的如菜心, 青豆角, 西蘭花及其他綠葉蔬菜等, 最好留在晚飯時先吃.

男爵府

原文章由 snow123 於 08-1-14 10:55 發表
昨天在圖書館借了本關於便當的書籍叫"日日至營便當", 都好多款式材料參考.

便當的蔬菜最好是:紹菜, 椰菜, 紅蘿蔔, 椰菜花, 雜豆, 娃娃菜, 玉豆及菇類等教淺色的蔬菜: 而較易變色的如菜心, 青豆角, 西蘭花及其他綠 ...

我下月開始都比我啲小朋友帶飯返學校食,你提供既資料真係好有用:-P

男爵府

原文章由 snow123 於 08-1-14 10:55 發表

便當的蔬菜最好是:紹菜, 椰菜, 紅蘿蔔, 椰菜花, 雜豆, 娃娃菜, 玉豆及菇類等教淺色的蔬菜: 而較易變色的如菜心, 青豆角, 西蘭花及其他綠 ...

可唔可以講我知本書有無提及帶菜心和西蘭花有咩害處呀?我d小朋友唔愛食淺色蔬菜,往往都會原數歸還架(所以好頭痛)
用時間黎減少傷痛.

大宅

Decem:

唔駛擔心, 太鮮艷翠綠的蔬菜, 容易變色而易影響食慾. 更肯整佢鍾意吃的菜啦, 唔駛煩.

男爵府

原文章由 snow123 於 08-1-14 12:11 發表
Decem:

唔駛擔心, 太鮮艷翠綠的蔬菜, 容易變色而易影響食慾. 更肯整佢鍾意吃的菜啦, 唔駛煩.

咁都放心D!唔該晒.
用時間黎減少傷痛.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Decem 於 08-1-14 10:32 發表

新買果時已經練習過, 唔知點解係屋企練習果時(有裝熱水!)佢地係開到既, 返到學校(裝咗飯!)佢地就話開唔到喇, 可能是飯壺個問題掛??-( ?-(

因為冷縮熱賬嘛, 裝飯時, 飯GA熱力會令會蓋容易D扭開, 但係過咗幾個鐘之後, 雖個飯壺仲熱, 不過就無裝飯入到時咁熱, 所以咪令到個蓋緊咗, 不過呢個都唔係咁大問題啦, 學校有老師, 嬸嬸幫佢地開蓋嘛

仲有今日朗朗學校放假, 所以今日唔駛煮

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

今日飯盒係西蘭花炒雞粒。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

今日我好賴, 整了茄豆雞蛋飯+蘋果......好彩, 在$10店買了動物頭模, 烚了蛋去殼後, 放入模後一會就出了兔子頭的靚蛋, 亞囝見到, 開心不已.

男爵府

原文章由 健朗媽咪 於 08-1-14 14:21 發表

因為冷縮熱賬嘛, 裝飯時, 飯GA熱力會令會蓋容易D扭開, 但係過咗幾個鐘之後, 雖個飯壺仲熱, 不過就無裝飯入到時咁熱, 所以咪令到個蓋緊咗, 不過呢個都唔係咁大問題啦, 學校有老師, 嬸嬸幫佢地開蓋嘛

仲有今日朗朗 ...

嘻嘻原來係咁,我仔都話D義工EE好好架,會幫佢架.
用時間黎減少傷痛.

男爵府

原文章由 snow123 於 08-1-14 14:52 發表
今日我好賴, 整了茄豆雞蛋飯+蘋果......好彩, 在$10店買了動物頭模, 烚了蛋去殼後, 放入模後一會就出了兔子頭的靚蛋, 亞囝見到, 開心不已.

講開烚蛋,我都有烚蛋動物模,試個整比仔仔帶飯,但佢無食到隻兔仔蛋喎,佢既解釋係: (好殘忍喎!要佢食兔仔.)
用時間黎減少傷痛.

男爵府

應佢地要求再食多日 - 15/1白菜豬肉餃+菜芯:lol:
用時間黎減少傷痛.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Decem 於 08-1-15 11:01 發表
應佢地要求再食多日 - 15/1白菜豬肉餃+菜芯:lol:

15-1 今日食粟米肉碎有味飯, 腿絲娃娃菜

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

今日係粟米粒西芹炒雞粒,再加少少烚西蘭花。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁
34567...12

尾頁

跳至