夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

十年前年少無知, 同前男友分手時, 欺騙佢話自己有o左BB, 希望佢會返轉頭, 佢唔肯, 跟住我話佢知個BB冇o左, 等佢內疚...

後來大家做番朋友, 大家身邊亦都各自有穩定o既伴侶了, 只keep住同佢有email來往, 當大家是老朋友咁...

最近聽講佢將要結婚喇...

我應唔應該向佢講出真相, 等佢可以放下多年來負了我的包袱呢? 定係應該呢一世都唔好再提起呢件事, 等佢慢慢淡忘呢?

子爵府

我係你就會呃佢一世啦... 你都話而家都算係朋友, 但你講左出黎就分分鐘朋友都冇得做...

侯爵府

如果我係你,我會講既,費事第時你ex講比佢老婆知,有條(次) ar ma!!!:)

超級版主

超級版主

唔好出聲,你講出來,佢未必知係咪真,都咁耐,人地都結婚,唔好講ed野la

伯爵府

好媽媽勳章

你覺得佢對你有包袱既感覺嗎?

人地都就黎結婚囉,
即係已經"忘記"過去啦,
無謂再舊事重提囉!!!

大宅

算啦,人地就黎結婚,你係唔係想用呢件事黎令人地嘅婚姻蒙上陰影?

如果你一心為左報復而同佢講,你點做其他人都阻止唔到你,你甚至可以將「欺騙」講成「為左佢」,後果仲可以好爆炸性。

但我認為,前事已經過去,放眼目前同將來會黎得實際一D。

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-1-3 13:54 編輯 ]

公爵府

原文章由 bloodycherry 於 08-1-3 13:41 發表
十年前年少無知, 同前男友分手時, 欺騙佢話自己有o左BB, 希望佢會返轉頭, 佢唔肯, 跟住我話佢知個BB冇o左, 等佢內疚...

後來大家做番朋友, 大家身邊亦都各自有穩定o既伴侶了, 只keep住同佢有email來往, 當大家是老 ...

件事發生左佢都可以同你做朋友, 我諗佢已經5記得/無上心
我會5講

複式洋房

講啦,如果佢真係一直耿耿於懷的話而內疚的話,又何苦呢 ?佢會成世都唔安樂的....講左好D,如果佢聽左冇野,甘咪算啦!你自己再唔使諗甘多,當自己年少時講左個笑話 !

原文章由 bloodycherry 於 08-1-3 13:41 發表

後來大家做番朋友, 大家身邊亦都各自有穩定o既伴侶了, 只keep住同佢有email來往, 當大家是老 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我建議唔講,因為事情都過左咁耐,除非,你是你想自己良心好過就講啦,但可能同佢無朋友做,如果佢真係內疚至今,否則佢唔太內疚,你講左出來都無咩意思啦,最重要是你現在比個信息佢,你對以前BB一事已淡忘了,希望大家都唔好提,咁樣係對大家都好的。

男爵府

我覺得無甘既需要,佢可能已經忘記左,咪由得佢過去囉!

知足常樂     平凡是福 

大宅

我覺得好似係你放唔低喎, 如果唔係, 點解要揀佢就來結婚先同佢講番, 唔一早同佢講呢

別墅

講黎做乜, 放低包袱? 唔好怪我老實講難聽說話, 當年你同佢講你有左佢都唔揀你, 你都知佢根本冇放過你係心度, 分分鐘個時你話你冇左個bb 佢都不知幾happy, 因為冇手尾跟吖嘛, 反而我覺得有條刺果個係你喎...不如你自己忘記呢件事把啦

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 hinmama121 於 08-1-3 14:57 發表
講黎做乜, 放低包袱? 唔好怪我老實講難聽說話, 當年你同佢講你有左佢都唔揀你, 你都知佢根本冇放過你係心度, 分分鐘個時你話你冇左個bb 佢都不知幾happy, 因為冇手尾跟吖嘛, 反而我覺得有條刺果個係你喎...不如你自 ...

AGREE:-|

民房

感謝大家o既回應, 果然唔同人有唔同o既諗法, 有o的仲係我估唔到o既添...

呢幾年來, 有時佢都會話對我唔住, 負o左我, 因為當年有o左第二個而唔要我, 佢當時太年青, 覺得自己實在負唔起呢個責任, 一直都覺得當年唔應該掉底我唔理, 我都有同佢講過, 都咁多年喇, 我已經咩事都冇, 亦都生活得好開心, 不過始終講唔出口話自己當年欺騙佢, 將真相吞番落肚...

原本我係一直都冇打算講o既, 但見佢將要結婚, 就覺得... 我係咪應該講番俾佢知, 等佢唔駛帶住呢個遺憾開始佢o既婚姻生活呢?

別墅

原文章由 bloodycherry 於 08-1-3 15:34 發表
感謝大家o既回應, 果然唔同人有唔同o既諗法, 有o的仲係我估唔到o既添...

呢幾年來, 有時佢都會話對我唔住, 負o左我, 因為當年有o左第二個而唔要我, 佢當時太年青, 覺得自己實在負唔起呢個責任, 一直都覺得當年唔應 ...

佢都係講返佢當年既心態同諗法o者.. 既然你都話佢知你放低o左, 咪由得佢過去囉, 佢再問, 咪叫佢唔駛再提, 唔駛內疚囉, 佢都結婚啦, 都無謂再提起啦.
佢可能無你o甘諗呢! 可能佢無內疚/遺憾呢!

別墅

唉...樓主, 講之嘛, 有幾難, 佢講到幾內疚幾對唔住你, 都係講之嘛, 事實就係佢當初搵左第二個而唔理你有bb又好點都好都一樣唔要你, 衰d講句, 佢一直咁多年都話到自己咁內疚, 其實係咪想你唔好怪佢同仲要扮好人先咁講咋...同埋既然你地大家都各有所屬, 仲講咁多做咩呢?

男爵府

如果佢係一個負責任既人, 可能佢心底永遠都感到負左你, 始終係講緊一個生命, 對佢講返大家都係一個釋放

[ 本文章最後由 jaja 於 08-1-3 16:41 編輯 ]

禁止訪問

唔講好過講~

男爵府

原文章由 hinmama121 於 3/1/2008 02:57 PM 發表
講黎做乜, 放低包袱? 唔好怪我老實講難聽說話, 當年你同佢講你有左佢都唔揀你, 你都知佢根本冇放過你係心度, 分分鐘個時你話你冇左個bb 佢都不知幾happy, 因為冇手尾跟吖嘛, 反而我覺得有條刺果個係你喎...不如你自 ...

agree~
對方都結婚啦,咁即係對方根本就冇"包袱"放唔低...
如果有都唔會結啦~

別墅

其實男人唸嘢係唔同女人架, 好多時女人睇件事天咁大, 但男人係完全唔當係一回事架...樓主, 你真係冇必要為你個ex唸咁多囉...

首頁

尾頁

跳至