婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果食完一年半至兩年葯, 想再懷孕會唔會好難?

複式洋房

其實我依家都係食咗半年葯咋, 我係响我個女8個月大時發現有甲亢, 當時都好唔開心, so far 都叫 control 得到, keep 住 normal range, 依家一日食兩粒白色果隻葯 (我知有d人食綠色), 我d經期都ok準, 因為自己都唔細, 如果 lee 二三年唔生都唔洗諗架啦!

係呢, 咁你第一次飲碘水都 control 唔到, 要飲第二次, 當時個醫生有無提議你做手術呀? 咁係唔係飲第二次碘水之後就正常番晒, 隔咗幾耐至有bb呢? 你甲亢响邊度follow up? 我就响瑪麗睇緊

你個囝囝好可愛呀!

原文章由 jaycee_mami 於 08-1-4 13:35 發表
你最近的甲狀腺指數是否在正常範圍? 醫生說現在懷孕安全嗎? 如果醫生說無問題的話, 你食過一至兩年藥應該不影響懷孕架.

我甲亢反反覆覆困擾了我五年, 嚴重到飲過兩次碘水, 經期亦未試過準時, 有時兩個月無黎, ...

複式洋房

jaycee_mami,

真係好多謝係的分享, 我係响S6睇的, 可能要嚴重既case先會refer去教授樓, 我依家都係adjust緊d葯既份量, 1至2粒, 聽我個親戚講, 佢話基本上食緊葯係會control到的, 但係最大問題係完咗療程後仲keep唔keep到正常range就最難!

係呢, 你當時有無戒口, 例如海鮮...., 我係完全無戒口, 因為我好為食, 雖則身邊d人個個都叫我唔好食咁多!:tongue:

哈哈! 如果我真係再懷孕, 我一定會番政府醫院follow up, 因為之前果胎都係, 不過聽你所講要每個月抽一次血, 諗起都好驚!:-(

首頁

尾頁

跳至