在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教6-7個月大的B仔, 可以有什麼活動提議 (除左係屋企)

水晶宮

咁細個可能會落公園散下步~~

大宅

去康民署既兒童室內遊樂場,去沙灘,泳池,早去就早唔怕水,
去公園草地任爬任訓。其實去邊都得,BB八個月我都開始帶佢
四圍去旅行呢!好開心架!

jolie903  可以去邊度旅行? taiwan?  發表於 14-8-18 12:00

珍珠宮

仔仔8個月大,只是周圍爬、玩發聲toys。將會去第二次旅行。

jolie903  可以去邊度旅行呢?  發表於 14-8-18 12:55

大宅

回覆 Kitcwy 的帖子

我平時自己一個帶慣個仔去沙灘,郊野公園既。旅行就八個月帶佢去澳門試下先,兩日一夜,睇下佢慣唔慣,發覺原來佢都好OK,訓覺又訓得好。10個月大就帶佢去台灣墾丁,見佢搭飛機無咩喎就試下搭耐D去遠D既地方,12個月大去蘇梅,18個月大就去布吉,24月大就去沙巴,三歲就去台中清境,你見我帶極都係東南亞,就係想慢慢STEP UP佢可以搭飛機既旅程同埋慢慢增加車程,等佢慢慢適應。見佢OK就下次去遠D。依家三歲半黎緊10月會去澳洲呀,要衝出東南亞,佢勁鍾意搭飛機,同埋需要帶既行李已經越黎越少。我地唔係有錢人家黎架,只係慳返晒所有PLAYGROUP呀,N班,幼稚園既學費同埋專著二手衫褲,慳慳埋埋就一家去旅行,我覺得D錢咁樣駛會更值得。我個仔到依家都未返學架,黎緊K1讀有學劵的學校,慳唔少呢。
帶住個仔去旅行其實係好難追景點既,一日最多早上去一個地方,然後佢要訓覺,午睡後又去另一個地方或者酒店內休息,其實同個仔去旅行都令自己會悠閒地享受假期,因為我地唔會成日舟車勞動去好多地方,我發現佢每次旅行完都會成長左好多,特別係說話表達同埋對週圍環境既敏感度都會高左。同埋父母全程都會同小朋友一齊,小朋友會好開心,如果係屋企,父母成日上網,叫個仔自己睇書玩玩具,關係就比較難建立。

jolie903  想再請教去旅行時可怎   發表於 14-8-21 11:57
jolie903  謝謝分享  發表於 14-8-18 16:05

別墅

回覆:Kitcwy 的帖子

去旅行時可怎樣消毒奶樽?

大宅

回覆 jolie903 的帖子

係台灣好多酒店都有steamer 借,如果無我就會煲水用熱水浸,浸兩次就算架啦!

大宅

回覆 Kitcwy 的帖子

我漏左講少少,我去旅行係用disposable 既奶袋instead of 奶樽,用完就丟,我只係要清潔奶咀既啫。另外我個仔一歲已經唔飲奶粉,我同佢戒晒,間中俾包盒裝全脂奶,因為佢奶敏感出濕疹。

別墅

回覆:Kitcwy 的帖子

Many thanks!!

首頁

尾頁

跳至