自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔呀女細果時就好小心選擇, 而家我就求其用, 看來都要改變習慣

轉自太陽報

小心選擇!!!

【太陽報專訊】【專案組報道】內地傳媒近日調查濕紙巾,發現市面上標榜具有殺菌及消毒功能的濕紙巾,大部分含有丙二醇及苯扎氯胺等有毒的化學物,會令皮膚過敏,如長期用濕紙巾擦手,再直接取食物吃,又或者兒童誤吞,都有可能會導致急性中毒。本港化學系學者指,濕紙巾與酒精搓手液成分相若,使用時存在隱憂。醫學界人士指,長期使用含化學成分的濕紙巾清潔會刺激眼、鼻、皮膚及氣管,嚴重更會令皮膚發炎甚至損害眼角膜。

本港經過沙士及禽流感等疫症洗禮,市民對個人衞生的意識不斷提高,消毒濕紙巾亦成為港人必備的用品,不過內地中央電視台揭發,市面上所出售的濕紙巾均含有低毒性的化學溶劑。

成分不明市面照賣

央視記者巡查市面發現,大部分標榜具有殺菌及消毒功能的濕紙巾,幾乎都含有丙二醇及苯扎氯胺,但並無列明化學成分的百分比。另外,本報記者亦檢視本港市面較普遍的濕紙巾牌子及食肆提供的濕紙巾,發現大部分無註明成分。

內地安徽合肥工業大學化學化工學院博士劉昆指,大概有百分之五的人,對此類化學物有一些過敏反應,令皮膚有灼熱感和刺激感。劉解釋,丙二醇滲透性強,並且溶解度大,長期使用會對皮膚造成一定傷害。他認為兒童是誤吞化學成分的「高危一族」,有機會導致急性中毒。由於濕紙巾擦拭在皮膚表面,水分很快會蒸發,而丙二醇等化學物質會留在皮膚表面,如果長期使用,有毒物質積聚,兒童無意吸吮手指,也會導致有毒物質進入腸胃道。

搓手液同樣存隱憂

香港專業教育學院(沙田)應用化學系講師周卓峰指,丙二醇及苯扎氯胺均是用來殺菌用的消毒劑,除濕紙巾外,亦是搓手液等消毒產品的主要成分。香港浸會大學理學院化學系一級講師麥嘉慧則表示,丙二醇為酒精類化合物,苯扎氯胺為較複雜的有機化合物,能抑制微生物生長,兩者均有輕微毒性。

家庭醫生關嘉美亦擔心市民使用有毒的消毒濕紙巾,對身體造成潛在傷害。「好多市民用濕紙巾唔係淨係抹手,有時抹埋塊面,或者抹完手之後捽眼或者捽鼻,如果有化學成分入咗去就會造成刺激。」她指一旦皮膚、眼或鼻接觸丙二醇,會有刺激感造成灼熱,嚴重更會造成皮膚發炎及氣管收縮,而苯扎氯胺則會對眼睛及角膜造成傷害。她建議市民用清水及洗手液或火酒清潔雙手,「用消毒濕紙巾都係求方便,最好就係用洗手液,然後用水沖乾淨,或者直接用酒精噴手,酒精揮發得快,唔怕會殘留。」

「用得多化學嘢會刺激皮膚,尤其係嬰兒,佢哋皮膚比較嫩,而且吸收得快。」皮膚科專科醫生史泰祖解釋,由於濕紙巾含有大量水分,容易孳生細菌,故需要加入化學成分殺菌,但化學成分帶有刺激性,長期使用亦會帶走手部的水分及油分,久而久之會形成主婦手,情況嚴重可令手部潰爛。

史泰祖亦提醒市民,「醫護人員成日洗手,都唔建議次次用清潔液,更加唔會用濕紙巾,用清水洗其實係最好方法,任何物質都唔可以代替到清水。」他建議,市民應在無水使用的情況下才考慮使用濕紙巾,找到水源後就應第一時間再洗手,以免有毒的化學成分殘留皮膚。

海關發言人表示,會了解有關報道,根據《消費品安全條例》,任何人不得進口、製造或供應消費品,除非該等消費品符合一般的安全規定,否則即屬違法。

水晶宮

回覆:你有冇用濕紙巾習慣

我好少用完濕紙巾直接用手接觸食物

翡翠宮

大宅

但係唔係度度都可拿水洗手喎

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用消毒液多d

dongmin  X3  發表於 14-8-17 10:41
wcpcelia  x2  發表於 14-8-17 09:32

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我用果d無消毒成份ga bo會唔會都出事呢

子爵府

用bb濕紙巾

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我有用濕紙巾習慣,有時冇水洗手地方,我都會用濕紙巾幫個囡抹手

水晶宮

大陸果d咋嘛?!

禁止訪問

水晶宮

回覆:你有冇用濕紙巾習慣?

唯有用有牌子的,感覺安全D

水晶宮

我用健x氏。。。西瓜味濕紙巾

大宅

BK Milk勳章

用BB濕紙巾之後直接拎食物得唔得架?我同bb成日都咁做,BB濕紙巾咪ok架?

J'ai besoin des vacances

男爵府

2024年龍年勳章

我都係用冇消毒成份嘅bb濕紙巾,h牌,ok嗎?

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:用消毒液多d

原帖由 carmenyan206 於 14-08-17 發表
用消毒液多d
我都係,習慣放一細支係手袋備用。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

我都有用架, 無水洗手真係無左佢唔得

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

敵露希望我冇信錯佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我用FITTI濕紙巾.仲有一枝消毒液.
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

唔會用濕紙巾同消毒液。因為都係化學野,尤其唔會進食前用同比BB仔抹手。寧願帶水整濕紙巾抹。

大宅

我慣咗袋一包跟身用㗎

首頁

尾頁

跳至