自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

回覆 lingwu 的帖子

係呀 , 最驚佢跌親,著唔好d 衫可以再執,
我有教佢唔好周圍望,沖一沖之後,
我係入面著埋衫至帶佢出黎,

唔好赤條條,
跟住拿拿聲走

珍珠宮

回覆:做人唔洗咁 …小朋友得6歲 比你係咁鬧

唔好理d.衰人啦,

侯爵府

樓主,我明白你做人媽媽既心情係會擔心自己個仔安全,又擔心佢自己攪唔掂~ 而公眾泳池又的而且確寫明8歲先唔可以入異性更衣室~ 你當然無做錯!但你試下站在一個有女女既媽媽角度來諗(我唔知樓主你有無女女),當有個6歲左右既男仔係女更衣室出現,而個男仔因出於好奇/八卦周圍望(樓主,唔好誤會,我唔係話你個仔),當時你個女光豬豬一件衫都無,你感覺係點?!又或者你再用另一角度諗,當你係個男仔,媽媽叫你入女更衣室沖涼換衫,咁啱自己啲同學/朋友/甚至學校老師,係更衣室出現,咁如果你係個男仔,感受係點? 小朋友到4歲左右真係開始有羞恥感,除了要顧及自己小朋友外,還要顧及其他小朋友~ 我自己有仔,亦有女~ 仔今年4歲,佢都唔願跟我入女廁,要自己去男廁,我女8歲,佢個個星期游水,佢話更衣室入面成日好多男仔小朋友係到~ 佢會覺得好醜~ 點解有男仔係到!

cosechan  完全同意  發表於 14-8-19 13:34
洋蔥頭媽咪  agree,我都唔會帶仔入   發表於 14-8-18 00:27

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

坦白講,我未結婚前見到啲4至5歲男仔入女更,真係唔係好自然,有啲介意嫁,因為沖身嘅地方睇到赤裸身影,更衣地方又會見到其他女仕祼體,始終對心理有影響。
做左阿媽先明白,長憂99,小孩係離唔開嘅
又要理阿仔,又唔影響人,我會去近啲返到屋企沖。

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

引用:樓主我都撐妳...我都有兩個仔去游水我都係

原帖由 lingwu 於 14-08-18 發表
樓主我都撐妳...我都有兩個仔
去游水我都係帶佢地去女厠,一黎佢都係得
個6歲人仔...自理方面未係太過做得好 ...
男更衣室遇到壞人就大件事,好明白。不過6歲已經唔細,如果比我就會用毛巾遮下佢頭,唔好周圍望。我有女兒,都6歳,已經無入男洗手間,更衣室好耐了,如果去泳池,爸爸絕對唔會自己帶。

公爵府

好媽媽勳章

唔係講緊去廁所喎⋯⋯
去廁所,有咩事叫救命,我企門口,我聽到,可以沖入去救⋯⋯

更衣室咁大,叫救命我都唔知

同埋更衣室入面危險又多,程序又長,開locker,拎野,鎖返,我大仔小一時都未搞得掂

仲要更足規矩⋯⋯

樓主,我撐你!

大宅

16歲以下不可獨留在家,但五六歲已可獨留男廁同男更衣室!

K37  我都係咁諗!  發表於 14-8-19 02:59
onebadfish  Good point.  發表於 14-8-18 01:05

公爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+lingwu+的帖子係呀+,+最驚佢跌親,著

原帖由 JLRLCH 於 14-08-18 發表
回覆 lingwu 的帖子

係呀 , 最驚佢跌親,著唔好d 衫可以再執,
我好明白

男爵府

引用:樓主,我明白你做人媽媽既心情係會擔心自己

原帖由 square72 於 14-08-18 發表
樓主,我明白你做人媽媽既心情係會擔心自己個仔安全,又擔心佢自己攪唔掂~ 而公眾泳池又的而且確寫明8歲先 ...
我有仔亦有女,我會教仔女在沖身格沖完身着好衫先出來,唔會教佢地係其他人望到的地方剝光豬比人望囉

jenniecatcat  Smart mom!  發表於 14-8-18 04:41

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主我撐你...唔明點解好多JM 回叫人地去家庭更衣室...
唔係間間泳池有架, 而且有時真係等好耐..
其實樓主帶個6歲仔入去女更衣室係無犯法無錯, 所以佢可以選擇去/唔去家庭更衣室
........

ming(catgary)    發表於 14-8-18 00:26

大宅

回覆 square72 的帖子

我都唔係反駁你, 但康文有分女廁,更衣室有d 房係for 你只係換衫既,點解d 女士或妹妹又唔用毛巾蓋住,再入去依d 房間呢? 點解要赤條條係椅子到換衫呢?都係果句, 自理同危險係2件事,佢識自理,但萬一跌親,政府唔負責,搵鬼可憐。

jenniecatcat  Me 2! Dun wanna see!  發表於 14-8-18 04:42
LedTV  我係女人都唔想睇到   發表於 14-8-18 02:39
LedTV  好鬼怕人剝光豬黎換   發表於 14-8-18 02:38

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:點解唔用家庭更衣室

原帖由 bobohello 於 14-08-17 發表
點解唔用家庭更衣室
咁想請問沙灘有冇家庭更衣室?

bobohello  唔覺有  發表於 14-8-18 10:38

男爵府

跟足指引,真係無錯!同埋前面有jm話性騷擾真係嚴重,好大罪名試問一個六歲小朋友,可以性騷擾人?同埋題外話 真係有d媽咪,個囡成6-7y都可以赤條條咁係更衣室外面著衫(我講緊沖完即刻行出來),上次係藍田泳池女更衣室,做下好心,我哋唔想睇,搞到我囡係咁問,點解果兩個姐姐唔著衫,咁醜怪好尷尬

伯爵府

畀面勳章

樓主我撐你,我覺得你冇錯

男爵府

其實我真係唔明,沖涼房及更衣室都有門,點解d人係都要唔著衫行來行去?我係女人但唔代表我想睇其他女性,女孩子赤條條囉

mrhappy123  agree, 好嘔  發表於 14-8-18 18:34
小魔童  呢樣我都好想知   發表於 14-8-18 09:59
jenniecatcat  赤得條條,就唔怕人望   發表於 14-8-18 04:43
jenniecatcat  X3!  發表於 14-8-18 04:42
LedTV  X2尤其d引阿婆  發表於 14-8-18 02:40

大宅

我仔而家都冇冲身就走了,費事俾人話,去邊穿番衫都係一個煩惱,去女又俾人話,去男我真係唔放心!

子爵府

沖身or換衫一般都分開可以閂門架!實在太得人驚,第時個仔大左都唔敢自己帶佢去游水

侯爵府

引用:回覆+square72+的帖子我都唔係反駁你,+但康

原帖由 JLRLCH 於 14-08-18 發表
回覆 square72 的帖子

我都唔係反駁你, 但康文有分女廁,更衣室有d 房係for 你只係換衫既,點解d 女士或妹 ...
你唔好誤會我係話你唔啱先,你成件事係無錯~ 你心情我亦明白~ 至於點解唔入間房到換~ 我都有問個女~佢話嗰啲房黑忟忟,又dirty, 又有小昆蟲~ 有啲又濕既~ 佢寧願去locker 到換~ 佢話若果見到有男仔係到,佢唔會走埋嗰到~ 行去第二度,快快手攪掂~ 每件事都可重唔同角度嚟諗~ 當然樓主你係身為仔仔既媽媽角度嚟諗,係絕對正常、合理~ 而寫明係8歲或135cm先唔可以入~ 加上男仔真係會百厭啲~ 唔小心,好容易有意外~ 而出事先後悔就無補於事~ 我只係想你下左啖氣~ 平心靜氣時~ 去諗下我之前叫你代入嗰兩個身份去下~ 凡事多角度看~ 結果可能唔同啲呢!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:跟足指引,真係無錯!同埋前面有jm話性騷擾

原帖由 lily88122 於 14-08-18 發表
跟足指引,真係無錯!同埋前面有jm話性騷擾真係嚴重,好大罪名試問一個六歲小朋友,可以性騷擾人?: ...
咪係,咁驚比人睇自己就唔好赤條條咁行黎行去,有時真係想嘔

[url][/url]

侯爵府

引用:Quote:原帖由+square72+於+14-08-18+發表樓

原帖由 快樂ma 於 14-08-18 發表
我有仔亦有女,我會教仔女在沖身格沖完身着好衫先出來,唔會教佢地係其他人望到的地方剝光豬比人望囉:funny ...
沖身格~ 多數啲椅都濕哂~ 一個小朋友又唔夠高係掛衣架掛/拎衫~ 企上去掛或拎,仲危險,咁佢啲衫可以放係沖身房入面既邊到呢? 你有無提議? 有既麻煩告知~ 等我叫個女下星期游水時跟住做我女8歲,自理能力相當高~ 佢足以可以完成整個沖涼更衣程序~ 但奈何佢生得矮小~ 得115cm~ 我無理由因為佢矮就要同佢沖涼換衫咖? 小朋友有時唔係無自理能力,只係家長唔放膽比佢地做,小朋友見有人幫,自然會依賴啦~

首頁
34567...16

尾頁

跳至