論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人已來了2個多星期,但都係拾下拾下,我講野佢唔明,佢話自己d英文好過廣東話,但連 Door, underwear 都唔知點解。無記性,做野又慢,我個大仔 又唔係好肯跟佢 (其實佢要take care 2 kids, 一個2歲半,一個new born, 但我個new born 到現在都不敢比佢攪),佢又唔識同小朋友玩,以為扮低能,扮小丑, 成日carry 佢,就係成工。其實我真係好懷疑佢有無經驗 (佢 話 handle 過new born + 自己有兩個兒子,6 歲 and 9 歲), 但佢連幫baby change 尿片都做得唔好,好求其。

我已同agent complain 過,agent 亦同佢了解過,話佢自己知道自己英文唔好,不過先生,太太好好,好想在這裡做,agent 已經同佢講,如果你想在這裡做,你要做得好先得ga......她說她會改善.......聲淚俱下甘...... 不過我覺得語言能力唔係可以即刻改善得到的。
其實我都問過佢,她以前在新加坡是講什麼語言的?她說太太同佢用body language + d英文,所以佢明。真吹脹!
請大家比d意見,我應該fire 佢 or 睇多半個月至一個月時間,睇佢可唔可以比到信心我地....... 因為我3月頭要返工了,如果現在找過另外一個都勉強可以,但再遲D我返工後都唔知點算....:-( :-(

[ 本文章最後由 yatlong 於 08-1-7 16:27 編輯 ]

洋房

其實搵工人照顧小朋友點解唔搵菲傭,菲傭英文比印傭好好多

珍珠宮

其實她只來了兩星期, 要照顧兩個小朋友唔容易, 最緊要她肯做肯學肯用心, 同比你的感覺她的態度係正面的, 比多小小時間教她, 因你仲係產假, 如咁快就換, 換得幾多個, 好煩的.

洋房

我都試過比機會個工人,對佢人慈就是對自己殘忍,d工人做戲叻過影后呀!妳搵工人係要照顧自己家人,妳自己行量啦,我唔係好識講,希望妳明白啦!take care of yourself!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 yatlong 於 08-1-5 12:11 發表
工人已來了2個多星期,但都係拾下拾下,我講野佢唔明,佢話自己d英文好過廣東話,但連 Door, underwear 都唔知點解。無記性,做野又慢,我個大仔 又唔係好肯跟佢 (其實佢要take carry 2 kids, 一個2歲半,一個new born, 但我個new ...

之前bk呢度有媽咪講過圖書館有一本書叫"印尼女傭溝通手冊"好好,你借果陣重有兩隻vcd添,你試下去搵下睇下幫唔幫到你丫

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢除左系 Singapore 做過,仲有無第度做過?就算佢 Eng & Can 麻麻地,都仲可以用 body language 去搭救,問題系佢系咪真系有 new born 經驗?如果無,就要換人 lar,第時你返左工,佢根本應付吾倒。
佢話自己有 2 個仔啫,可能吾使自己湊呢,又或者印尼根本無奶粉 & 尿片 e 樣野,噤佢又何來識呢。

我印印 28/11 到我家,又系 Singapore 做過 3 年,照顧一個上海婆婆 & 1 歲 B 女,識少少 Eng & Mandarine。佢僱主 2 公婆早出晚歸,都無 mud 理佢,所以做野麻麻地。我放左幾日假 train 佢,問佢明吾明,佢 mud 都 say yes,但原來吾多明 gar,後尾 agent 同佢傾完就有改善,e + 好 d lar,總之佢做野一吾 arm 我要求,我就出聲話,絕對吾比面,因為佢仲系新丁吖嘛 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 等第日佢識左 d 豬朋狗友就會吾 so 我 gar lar.......

原文章由 yatlong 於 08-1-5 12:11 發表
工人已來了2個多星期,但都係拾下拾下,我講野佢唔明,佢話自己d英文好過廣東話,但連 Door, underwear 都唔知點解。無記性,做野又慢,我個大仔 又唔係好肯跟佢 (其實佢要take carry 2 kids, 一個2歲半,一個new born, 但我個new ...

複式洋房

佢只系在 Singapore 做過2年,無其它經驗。我問佢識唔識得幫new born 沖涼,佢有d驚,話Singapore奏個個係3個月開始,無甘細過。
我同佢講,每天我會比時間佢同我個大仔玩,但係佢做野好慢,做完我個大仔都午睡了。只有夜晚小小時間,但我覺得佢想睇電視多過同我個仔玩。我即晚已經話了她,我比你出來玩 (平時她時坐在厨房的),唔代表你可以看電視。
其實我真係好擔心, 大仔唔跟佢,現在午睡和夜晚睡覺都要我陪。new born 個個佢自己都唔敢攪。如果佢地唔係同一時候哭我都何以,如果我要同大仔Sleep 時,new born 又哭.我都唔知點算。
:-(

複式洋房

我都知,我對我之前個工人太仁慈,有苦自己知。做在1年半就比我 fire 走。
所以呢個佢做得有乜唔 arm, 我都會出聲話佢,等佢知自己錯。

原文章由 mylamlam 於 08-1-5 13:50 發表
我都試過比機會個工人,對佢人慈就是對自己殘忍,d工人做戲叻過影后呀!妳搵工人係要照顧自己家人,妳自己行量啦,我唔係好識講,希望妳明白啦!take care of yourself! ...

大宅

2個禮拜時間始終都短, 其實我覺得你試下過放手比佢湊bb, 你在旁觀察協助, 有唔妥即出聲, 呢d野熟能生巧, 好過到你返工時, 你又未比過佢跟, 到時你仲心掛掛添, 仲有要教定佢bb發燒點處理, 我果個初時連水銀探熱針都唔識睇, 咪一個禮拜叫佢練習一次, 仲唔會幫佢手添.

廣東話方面, 你試下買d學英文入門既書, cd會有廣東話及英文發音, 我果時成日叫工人日日聽住, 佢進步會快好多.

***仲有一定要裝cam添呀!***

男爵府

如果佢有心學習,你都仲可比機會佢!但如果清潔又唔掂、煮飯又唔掂、又冇愛心揍小朋友,就一定炒得喇 佢語言咁差,第時點樣同你既小朋友溝通呢,你知嘛..小朋友需要同人講野溝通先會叻,好多常識可能係透過大人同佢講先會知,呢點你要考慮!

大宅

原文章由 yatlong 於 08-1-5 17:05 發表
佢只系在 Singapore 做過2年,無其它經驗。我問佢識唔識得幫new born 沖涼,佢有d驚,話Singapore奏個個係3個月開始,無甘細過。
我同佢講,每天我會比時間佢同我個大仔玩,但係佢做野好慢,做完我個大仔都午睡了。只有夜晚小小時 ...

我個印剛上星期六到, 又係話自己係星加坡5年同一employer, 又係唔識廣東話, 只講英文, but 英文又唔多好 ! 好多野都唔多識, 清潔又唔ok, 買送煮飯又話以前唔駛做, 前僱主日日都出街食, 唔駛煮 ! ?-( 佢話香港老板同星加坡好唔同wor, 人地又話星加坡做過既工人好, 但係呢個印又好似麻麻, 希望比d時間會好d啦 ! 好彩我屋企得老公加個9歲囡囡, 如果有個bb比佢揍就死火啦 !

複式洋房

我個印印同你個差唔多(都係27/11到我家),成日冇記性之餘,仲唔知佢做緊乜,日日都好似發緊夢咁,我都你一樣係揍2個小朋友(一個7yrs,一個5mths),不過阿b完職係婆婆公公揍,而阿女就淨係揍返學,其餘都係婆婆公公睇,佢只係做家務,冇咩特別嘢要佢做,但佢都可以成日唔記得嘢,已經投訢左agent幾次,到最後都決定炒佢,因為佢成日都話唔想返印尼,但又唔比心機做,機會亦比過佢好多次,所以講得啱"善良僱主,黑面女傭",千祈唔好比佢地d劇呃到,補一個月+機票佢走,換過第二個啦,正所謂"佢唔返印尼,我就去e院 (因為噴血死) "

複式洋房

其實我都想比機會佢,今日,帶了小b出去,諗住比佢同大仔玩 (2歲多), 等佢試下可唔可以"暗"到我大仔sleep,我叫佢臨sleep 之前比電話我,如果45 分鐘佢都唔sleep,就唔好比佢sleep, 比佢出廳玩。但成唔成工都要再比電話我。
大約2時我收到她的電話,她只是比了個電話我大仔聽,她什麼也沒有說就收線了,我再打回家,我叫她聽我講先,不要比個電話大仔。但她仍是比了個電話我大仔聽。我跟本問不到她野。再打了3-4次都是這樣.
過了一個多鐘仍未收到她的電話,叫爺爺去看看,她關了門 (我們是不准他關門的),打開門,她在我大仔的床上sleep 了,我叫爺爺叫她起床。
回到家,我問他為何關門,她說是大仔要求的,我說如果大仔要求你帶他去街,你都去嗎?你應該follow 我的 instruction, 已不是我大仔的要求 law, 她再解釋,因為我每天"暗"大仔sleep時都關門的。我真係好"罄",話我係太太你唔係,你要跟我指示做。
我又話她,我叫你同大仔睡,但不等於你何以睡在他的床上,更不應睡著. 但她死"燦" 沒有睡著。

其實我真係應唔應該再比機會佢 ?

原文章由 marcuschau 於 08-1-7 14:57 發表
我個印印同你個差唔多(都係27/11到我家),成日冇記性之餘,仲唔知佢做緊乜,日日都好似發緊夢咁,我都你一樣係揍2個小朋友(一個7yrs,一個5mths),不過阿b完職係婆婆公公揍,而阿女就淨係揍返學,其餘都係婆婆公公睇,佢只係 ...

洋房

聽人講take care 小朋友都係菲傭好d, 不過唔知係咪真, 我都請緊個菲傭, 之前請左個印傭都係好似你咁take care 兩個小朋友, 不過我的小朋友比你大d, 5歲 & 1 歲, 請印印時都話係有揍小朋友經驗, 我覺得係扼人, (請時梗係唔知扼人啦, 來到先知佢冇經驗), 佢自己都有1個1歲小朋友but係佢老公揍, 佢都有同我家姐講話唔係好識揍小朋友, , 佢連同我1歲既小朋友沖涼同換片都鷄手鴨腳, 仲跌親我個仔兩次, 最後都比我炒左, 佢只係來左1個月多d, 我已經唔係唔比機會佢, 但係佢1個星期都未夠就跌親我個仔兩次, 所以都係叫佢提早返歸, 真係請錯工人呀......以上係我個人遭遇, 比你做參考!!!

[ 本文章最後由 bernice78 於 08-1-13 00:32 編輯 ]

複式洋房

回覆 #13 yatlong 的文章

?! Instruction simple as tender your older son to sleep, she can't do it and make the phone call to you(I think she even don't understand what you told her), and sleep herself? what if your new born, how could you let a person like her to care the new born? ? 千萬不要比new born佢照顧, 換啦, 趁仲有時間...

大宅

我個工人12月中來的,又係話湊過三個月大的BB,但一湊上手就睇到唔掂,但佢就有心機同我個囡玩(我個囡都13個月大啦),有無湊過真係一睇就知,現在來了1個月,換片,餵奶,餵粥仔,換衫都可以了,但就慢了點,要成日教佢點樣做快D...佢係印

之前俾我炒左的工人(又係印),湊newborn一流,餵奶,"暗"瞓好有心機,我個囡newborn時好難湊的,佢都湊到個個人見到都話湊得好(炒的原因是"財仔"),其他方面就要我忍佢啦...

你個工人湊newborn又唔掂,同agent講過都敢入房睡,我睇唔到佢有心做好,我這個新工人來了幾日,我都會走開俾佢同我個囡單獨咁玩,我離遠望住...2個星期後,佢都可以單獨同我個囡玩+換片,未夠3個星期就單獨"暗"到我個囡瞓...若又無經驗,又唔肯學,我就會搵過另一個,始終,湊newborn真係好痴身,無耐性的工人一定湊唔掂

印尼人唔識用尿片,起碼都識用尿布啦,尿片咪仲簡單,我之前個工人主動要求同我個囡用尿布添(因為我個囡皮膚幾敏感)

原文章由 yatlong 於 08-1-11 18:27 發表
其實我都想比機會佢,今日,帶了小b出去,諗住比佢同大仔玩 (2歲多), 等佢試下可唔可以"暗"到我大仔sleep,我叫佢臨sleep 之前比電話我,如果45 分鐘佢都唔sleep,就唔好比佢sleep, 比佢出廳玩。但成唔成工都要再比電話我。
大約 ...

男爵府

初初諗住你2星期, 睇唔到乜效果, 如果湊仔湊到瞓埋覺, 我就勸你換啦, 一陣同你個大仔煲落湯就重危險, 而家嚟咗咁短時間都唔聽你講, 你可想而知佢嘅服從性啦

首頁

尾頁

跳至