母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 edith1234567 的帖子

你bb都係懶訓姐,起碼肯食奶,問題不大,你唔放心就繼續定時定候整醒佢食,你泵左出黎入面少左佢就啜耐左好合理丫,更加證明佢係肯啜,時間唔係問題,bb都知飽架,佢夠就自然停,至於你話奶出得急,佢食到濁親,我b都係咁架咋,bb都要時間適應,佢地慢慢就會摸到個節奏,我b宜家有時都仲會濁親!唔洗太担心,見招拆招!^^

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子你bb都係懶訓姐,

原帖由 tracyfpng 於 14-08-19 發表

你bb都係懶訓姐,起碼肯食奶,問題不大,你唔放心就繼續定時定候整醒佢食,你泵 ...
多謝你。咁其實我仲應唔應該做泵奶呢個動作?如果阿b真係瞓左唔肯食,會由佢定補奶?

大宅

你b仲有冇黃?屎屎多唔多?我b Day7返健康院醫生話佢已經唔太黃,所以我冇迫佢定時定候飲奶,佢喊醒就餵,如果太輕磅或仲好黃就有必要迫佢飲多d奶

大宅

你泵係為左用樽再餵定搏佢啜耐d?我覺得bb飽左就無得迫,最多密d整醒佢食,一日起碼食10餐

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子你b仲有冇黃?屎

你b仲有冇黃?屎屎多唔多?我b Day7返健康院醫生話佢已經唔太黃,所以我冇迫佢 ...
我黎緊先返健康院,但對上一次就話佢d黃退緊

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子你泵係為左用樽再

你泵係為左用樽再餵定搏佢啜耐d?我覺得bb飽左就無得迫,最多密d整醒佢食,一日 ...
我泵係 for 佢唔啜補奶咋,佢而家一日食8餐左右咋,會唔會太少?

大宅

退緊黃健康院有冇話bb要追磅!?8餐都合格,可以的話首先加多一餐,俾bb慢慢適應先,唔好迫得太緊,bb好快會愈黎愈大食,仲會好中意啜媽媽添^^

大宅

回覆:tracyfpng 的帖子

咁又無話要追磅,今個星期去健康院問下。你個陣奶水都出得急,咁其實bb自己係咪識調節架?

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子你b仲有冇黃?屎

你b仲有冇黃?屎屎多唔多?我b Day7返健康院醫生話佢已經唔太黃,所以我冇迫佢 ...
咁你個b大約幾耐喊醒要食奶呀?

大宅

我b聽日兩個月喇,佢日頭可以食完訓2-3個鐘先醒,不過已經唔係餐餐食完就訓,尤其下晝,要同佢玩,傾計,或者抱佢落街行下,一日食6-8餐,視乎佢訓幾耐,題外話,唔知係米因為我幾乎每次佢喊醒我就立刻出現响佢面前安撫佢,佢宜家醒左好少喊,只會依依丫丫咁叫下,然後一見到係我就會笑,你都試下,要享受教佢嘅過程,bb會感受到!易唔易湊其實好睇媽媽心態同教導

大宅

係呀,佢地識調節架,不過要d時間,唔係次次都頂但順,有時都會幫下佢,當feel到就快奶陣,可以將乳頭拉出少少(用上身郁就得,唔駛用手架),感覺上好似食得好左,過左奶陣就推返入去,bb愈大就自然食得愈叻架喇

大宅

我b未滿月時一日食11/12餐,宜家已經變到6-8餐

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子我b聽日兩個月喇

原帖由 tracyfpng 於 14-08-20 發表

我b聽日兩個月喇,佢日頭可以食完訓2-3個鐘先醒,不過已經唔係餐餐食完就訓,尤 ...
我發覺佢都係好少喊醒呀,有時唔搞醒佢唔識醒tim r!! d 人話要等佢喊得勁d先抱,又話一喊就抱會縱壞

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子係呀,佢地識調節

原帖由 tracyfpng 於 14-08-20 發表

係呀,佢地識調節架,不過要d時間,唔係次次都頂但順,有時都會幫下佢,當feel ...
我發覺佢自己食下會停下,我平時會以為佢瞓著所以keep住搞佢。我老公叫我試下唔搞佢,佢啜啜下會停一停,係唔搞既情況下自然無啦啦又會再啜,跟住又停一陣,又再啜....我諗緊咁樣係咪佢自己都調節緊?

大宅

唔使咁擔心...果時我頭幾日由佢訓...點知返去健康院姑娘話bb唔夠重...要叫醒佢食...
所以我頭頭一個月都大約2-3小時整醒佢食....但後期佢會肚餓自己醒.....
而濕片就算夠...我個人覺得2-3小時餵一餐好少少...因為bb個胃仔細..要小食多餐...

掃左風都會嘔奶同打c egg應該唔關奶水出得急...bb食得急.....可能係你掃得唔夠所以先會嘔奶..

打C egg係正常既...我冇特別理佢呀.....

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子唔使咁擔心...果

原帖由 ec123 於 14-08-20 發表
佢幾大人仔姑娘話佢唔夠重?同埋佢幾大先識自己醒?

大宅

我係第一次...唔記得左第幾日返去....因為體重比出世時輕左唔知幾多%....

姑娘話唔夠重....要叫醒佢食...再約1個星期後返去...就己經ok了....

所以頭頭都幾大壓力.....

我個仔己經全母乳1歲喇.....你要對自己有信心.....

我己經唔記得佢幾時會自己醒.....但係頭三個月最好都2-3小時一次最好.....

大宅

引用:回覆 edith1234567 的帖子我係第一次...唔

原帖由 ec123 於 14-08-20 發表

我係第一次...唔記得左第幾日返去....因為體重比出世時輕左唔知幾多%....
我而家都變得好大壓力呀,特別係夜晚

大宅

我相信bb本能上好需要安全感,其實訓响床仔唔會唔舒服格,但佢要人抱就係因為覺得有安全感覺得舒適,係好自然嘅事,我要我老公都係bb一大叫就要去同佢玩/傾計,再扭先抱,我信咁樣做可以建立好嘅親子關係

大宅

我冇特登去搞住佢食奶,俾佢可以專心d食,反而係如果佢担住好耐唔郁就會試下拉出乳頭,如果佢仲想食自然會担實再啜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊