跳至

首頁

尾頁

複式洋房

:-( 本來我逢星期六晚會回99家瞓,陪bb,星期日晚先走!!超難得老公明日返夜,有人幫我湊bb,咪帶佢返屋企啦!!

點知佢入屋無耐就狂喊,我已出盡法寶都無辦法,直情係失控!!喊到想嘔添呀 足足喊左一個鐘(無花無假)最後,老公搭的士帶bb返沙田!!(我住九龍)

之後我自己係屋企無端端就喊出黎, 我覺得自己無用,雖然我知bb對99多啲,但只係一晚啫,佢都唔乖乖地比我湊:-(!我係佢媽媽,點解咁對我呀~我不停喊:-( ,不停喊:-( :-( :-( :-( :-( !!我都知喊係無用,但喊左舒服好多了!

bb一回家抱著99唔放,之後仲好開心添~依家老公搭車未返到,我係咪唔好講比老公知我喊過呀??

大宅

咁唔係你無用,bb思想係好怪,我個仔就算日日見到我老公,一抱佢都係喊,但係bb又會同佢玩,咁唔通我老公無用咩,你都會同我地講,咁點解唔可以同你老公講,講咗個心會舒服d,唔好亂諗啦

大宅

你唔好咁啦...
比你老公知你喊都無所謂啫, 人之常情啊! 好都成日都好驚我BB跟工人, 所以都唔係好比佢幫BB換片同餵奶, 因為, 之前都有媽咪講過, 呢啲係BB既基本要求, 邊個負責左BB就當佢係最親.
不過, 媽咪始終係媽咪, BB大個左一定知邊個係最親. 難得BB而家要跟果個係一個你知道一定會錫BB既人(而唔係工人!)
放開懷抱, 唔好唔開心啦!

原文章由 Mimiko828 於 08-1-5 21:43 發表
:-( 本來我逢星期六晚會回99家瞓,陪bb,星期日晚先走!!超難得老公明日返夜,有人幫我湊bb,咪帶佢返屋企啦!!

點知佢入屋無耐就狂喊,我已出盡法寶都無辦法,直情係失控!!喊到想嘔添呀 足足喊左一個鐘(無花無假)最後, ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

就當依家bb跟你99多d,
但係到佢懂性既時候,
都一定知道邊個係佢媽媽,
知道邊d人最錫佢架!
你唔好擔心啦, 有唔開咪同老公傾下囉,
有情緒適當地發洩係好架 :-P

但求順利  

複式洋房

多謝你地安慰呀~我依家好好多了,可能真係我唸多左?-(
但我唔係每日見到bb,真係好掛著佢!

複式洋房

其實我阿b都係比人湊仲要唔係嫲嫲or婆婆,只係星期六先至返屋企,平時都好少去探佢,不過湊佢既時侯我成日都同佢玩同佢講野,佢都應該知道我係邊個,其實開頭比人湊都驚佢唔認得自己,後來感得擔心都係多餘,因為你係佢媽媽所以佢一定會跟你家,你放心啦!或者你可以的話平時多d去探佢話比佢知你係邊個,見多d我諗會好d

子爵府

其實都曾經發生係我身上, 真係唔駛咁擔心wor, 亮晶晶出世到8個半月都係婆婆第一位, 因為婆婆湊佢時間多過我(雖然我都係一齊湊, 因為我成日唔理佢掛住自己上網, 打機)所以亮晶晶好自然就咩野都係要婆婆先, 點知3星期前亮晶晶突然唔要婆婆, 只係痴住我一個, 前幾日亮晶晶病, 唔好話其他人, 連轉下手比婆婆都唔得, 亮晶晶依家好似我既膏藥咁成日痴住我唔放
仲有呀, 多d叫麻麻係bb面前提下你, 係work架, 我老公成日都唔係hk一week都唔係好多時間陪亮晶晶, 玩既時間差不多係零, 但係佢都跟下daddy, 因為我成日係亮晶晶面前提daddy架, 記住唔好唔開心喇, 笑返下啦:lol: :lol: :lol:

男爵府

其實BB係叻的, 佢識得認地方, 因為屋企少D返比較陌生, 加上夜晚BB會搵平時照顧佢的人. 陌生地方令佢喊, 唔關Ma Ma事.
有一次我同老公帶BB去乾嫲嫲屋企, 本來好好地, 怎知一入屋即喊
喊足1/2個鐘,怎探都唔得,直至累瞓咗.

原文章由 Mimiko828 於 08-1-5 21:43 發表

點知佢入屋無耐就狂喊,我已出盡法寶都無辦法,直情係失控!!喊到想嘔添呀 足足喊左一個鐘(無花無假)最後, ...

別墅

其實我睇到你呢個POST我自己都開始驚,
講真,我成4個幾月無見過個女,
我成日係到諗,
等佢返黎我去機場接佢個時佢會唔會俾我抱呢?!
好驚佢好似見到陌生人咁,
不過我好肯定佢返黎之後要抽多D時間同佢玩,
建立返個種親,應該唔難既!

有個MAMI話同BB講多D個個人係真架~
我之前同我大仔返左香港3個幾月,
我日日都同佢講DADDY架,
返到黎見到DADDY都會笑,
雖然個時唔係好親,但係而家DADDY一放工返黎佢就勁興奮,
因為DADDY而家成日同佢玩,
小朋友就係咁架喇,
對得多就係最鍾意個個!
不過MAMI同BB始終有種BOND係到,
唔駛擔心。

大宅

凱敏由細到大都係我自己湊(半職媽咪) 每返工 放工 湊女 而家仲要做埋家務. 個人真係好累.仲慘就係一返到屋企 bb唔跟爸爸.我去邊佢去邊.訓覺就指定要我湊佢訓!bb2個幾月開始我要返工.就ee湊(婆婆朋友). 初時都無咩野.都4個月個時.我朝早湊比ee.佢飛埋ee度.仲唔理我, 放工湊返佢.佢唔跟我添!我個心真係好痛..仲有d想喊..維持左大約2個月都係咁..真係好慘...:-( :-( :-(
到而家佢就唔肯跟ee...死都要痴住我.ee一掂佢就大喊..打交咁既feel.心又痛!放工湊佢.就飛埋黎我度..狂錫我!
其實佢肯跟一個佢湊開既人 會好d!只小唔會出現我咁既現象.寧願佢唔跟返你..慢慢氹下佢.同佢講多d...話比bb知點解.咁慢慢bb就會明白.但直到而家我隻衰豬都係..一見到ee就攬實我唔放.望都唔望ee..朝朝都見佢喊 真係好心痛!

大宅

我地做媽咪真係超矛盾啊! 又想bb剩係認我地, 又唔想佢剩係跟我地一個.
我都好似凱敏媽咁, bb唔舒服同瞓剩係要我, 攪到我晚晚都瞓唔好(因為bb同我瞓, 成日貼住我黎瞓!)

子爵府

係喇...平時bernice都係婆婆湊, 但我會每晚都會返去睇佢, 同佢玩, 餵奶,星期5就湊返屋企, 星期/一先返婆婆度.
日子有功, 依家我同婆婆都鐘意痴住, 仲要抱一陣, 十幾秒後又要婆婆抱, 抱一陣又要返黎..
最近嚴重左..連爸爸抱都唔肯,點都要返黎..連我去左刷牙, 都要爸爸抱住望住我刷 有時真係幾攰呀, 以前bernice都幾肯跟人,依家見到人地問: 抱抱得唔得呀? 佢縮開喎[好好笑]
依家只有係街先肯俾爸爸抱, 一到左餐廳就唔得喇!

複式洋房

原來咁多媽咪都有類似情況,我都放心啲!!但我已嚇怕左啦!唔敢再帶阿b返自己屋企啦~~

大宅

可能每個bb 係呢段時間到係咁. 而每個媽咪同bb都建立左深厚既感情.都開始期望有回報.

我自己呢一兩個星期, 心情勁差. 由kennth仔係 12/29 腸胃病開始. 一來係好擔心佢係咁痾. 2來佢唔舒服咁多日, 姐姐係佢第一位, 我先係第2. 3來,我想同佢仔有私人空間,姐姐唔知係唔明定係咩, 成日插隻手埋黎. 有時自把自為做野. 令我好唔開心.

再加上, 想多d時間去湊返個仔, 連去做d修身既野都唔想, 個大肚腩仍然"與我常在". 更加情緒低落. 唉..... 個c6又唔明, 而且佢都唔係好幫到手.

有時想咩都唔理, 行開下. 但又怕個仔更加痴姐姐... 唉, 超煩呀..

別墅

做亞媽真係超級矛盾,之前請姐姐都驚小晴唔要我,見到姐姐伸手埋黎都想話佢,但結果自己攰到死,生左9個月都無停過,所以同自己講,要識得放手比姐姐做。而家我每日only餵一餐 (except Sundays),其他時間淨係同佢玩,咁我又覺得自己relax d,好過樣樣都顧著要落手喎。

但而家小晴都係超級癡身,我有時都唔知係咪好事,同佢close梗係好,但係如果我係屋企,佢就一定要癡住我,真係去下廁所都勁喊,如果夜晚我出街仲大穫,佢訓訓下醒左見唔到我,真係喊到豬頭咁,搞到我出街同朋友食下飯都內咎到死...唉,真係癡又煩,唔癡又煩 :tongue:

男爵府

Groofrey: 我諗唔係個個BB都係咁...我個仔,最多一個星期先見公公婆婆一次,可以見到公公唔理我,我去飲放低佢,佢同婆婆大被同眠,成晚都唔搵下我...(佢平時係晚晚都同我瞓的),陌生人抱都唔會太喊,又唔會扭一定要去返我到...不過就係唔睬唔熟既人lor...但一見到公公就發癲,要公公同佢玩~~唉..呢個仔...總之邊個有街去有著數就要邊個...

小晴媽: 會唔會小晴去街表現好d,o係屋企就衰d呢?我見佢出左街好似無變面變得咁快wor...呵呵~~

複式洋房

妳凱敏既情況有d奇怪, ee由細湊到大, 正常黎講就算唔太痴ee都無理由一見到就咸架:idea: :idea: 妳有無諗過ee同bb唔係咁好, 所以囡囡見到佢就驚左呀???

原文章由 yan1014 於 08-1-6 15:18 發表
凱敏由細到大都係我自己湊(半職媽咪) 每返工 放工 湊女 而家仲要做埋家務. 個人真係好累.仲慘就係一返到屋企 bb唔跟爸爸.我去邊佢去邊.訓覺就指定要我湊佢訓!bb2個幾月開始我要返工.就ee湊(婆婆朋友). 初時都無咩野. ...

別墅

kirin: 咁出街佢真係會好d,不過都係一陣陣,癡起黎有時坐車仔都發脾四,一定要抱住先得...好彩佢係細碼b,都唔算抱得好辛苦!!

原文章由 Kirin_Lui 於 08-1-7 16:41 發表
小晴媽: 會唔會小晴去街表現好d,o係屋企就衰d呢?我見佢出左街好似無變面變得咁快wor...呵呵~~

首頁

尾頁

跳至