少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:醋爆獨生囡 >.<

可能是你太介意佢唔開心,你愈在意你女女感受佢可能就更加去扭計……有時候有d嘢要俾佢去自己消化和接受……因為你都講左佢知道發生咩事。換轉我係你,我同佢解釋一次就算……

伯爵府

要捉多d 佢 "大方" 的時候, 勁讚佢先得. 慢慢改變佢的心態
多d 替人開心, 多d 分享

大宅

同我個外甥女一樣, 不過我果個外甥女係明顯俾ar媽ar婆"種"到大, 要咩有咩

樓主好似同我家人一樣種囡囡壞曬, 你要冷靜話俾佢聽, 唔係人有我有的

禁止訪問

回覆:hehazoey 的帖子

水晶宮

小朋友係要俾多啲耐心去教嘅~~
多啲同佢講道理~~

子爵府

如果身邊既人係大方,成日讚人,願意分享,小朋友都會學識呢啲優點,仲記得大仔未夠2歲已經成日學我讚佢有表哥叻仔,當時妹未出世,到妹同細佬出左世,佢哋都學到呢樣,阿女見人哋着到公主咁就算,就算唔識佢都會行埋去讚人哋“姐姐,你好靚呀,我鍾意你對鞋/裙/袋…” 細佬都係一樣,見到好嘢會真心讚幾句,佢哋從來唔會妒忌人哋。

子爵府

熱血金章

性格真係天生,但身邊既人,同照顧者既行為都會影響小朋友好大。5歲已經吾算細,可能的話,花多點時間糾正呀女正確既價值觀同做人道理,不然的話,大個仲難教。

洋房

我仔仔(5 1/2歲)都有類似情況 佢都肯分享 但就容易jealous 人地或我地贊其他人都唔高興 我地都常開解他 每人有不同強項 他須然明白但就很難控制脾氣 我覺得是性格較competitive 對自己要求高 但又做不到就 get frustrated... 但這些需一點時間去教 以前他動不動就打人掉野 有時罰下贊下 改善了 有時behavior能調節 但性格想法就要潛移墨化 我儘量只贊努力efforts 不贊talents

首頁

尾頁

跳至