興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前有個rounter在客廳用緊 (有M直接連線), 想加多一個rounter在睡房連接電腦, 可惜裝唔到, 請問一部電腦可否裝2個rounter嗎?, 還是要剷走第一個rounter? 先裝第2個rounter?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

以一般家用來計,裝router既目的係將一條寬頻服務與家裡多部device(電腦,電話,平板,電視等)分享。你要係屋企裝多過一個router,除非你申請多條寬頻服務,多個modem,否則就係本末倒置。

我覺得你應該研究吓點樣從第一個router拉線入房。

是否對wifi有抗拒?為何唔用?
你今日backup左未?

禁止訪問

男爵府

有啲 router 有 'Extend Mode' 的, 所以要睇番你兩部 router 有無呢個 function...

接駁方法應該係: 寬頻 modem -> router 1 -- extend --> router 2

你拎住部 device 會自動連接訊號較強果部 router, 一樣可以上網及使用 LAN 內嘅資源 (e.g. printer, NAS, RDP... )

我自己個 case 係因為屋企比較大, 客廳擺一部 Time Capsule 再經 wifi extend 個 network 入去房嘅另一部 Time Capsule, 已經用咗呢個方法半年有多, 完全無問題...

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 頑皮心媽咪 的帖子

講詳細D .. 你用邊間上網? 有咩設備要上網? 插 lan 線既機, 安裝位置...
一屋兩 router 係可以, 但要睇你用途...和懂得連接.
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

多謝各位回應!

眼訓 : 我不是對wifi有抗拒, 而是在睡房經常收唔到WIFI, 又不能將第一個router拉線入房.

jackma_49 : 怎樣改IP??

renapapa : 兩部 router 都無呢個'Extend Mode' function

linggo : 因某些問題, PXXW 幫我地裝左個modem在客廳用緊, 直接與第一個rounter連接, 佢地在機樓分左另一條線比我地駁入睡房連接電腦, 但睡房電視收唔到WIFI, 所以先諗住裝多個rounter, 但一屋兩router , 就是不懂得連接!

大宅

都唔太明添~所以要攪清幾個問題
1.你係咪二條線入屋,定係只係modem放左2條線?理論上二條線入屋都應該幾貴,同埋C父應該唔會私自做到俾你
2.2條線都可以上網定係一條只係睇TV?
3.睡房電視收唔到WIFI?係電視定電腦?

如果你話C父拉多左條線,咁樣咪直接用果條上就得啦.如果要分咪買多隻router 係房果條線分.唔駛埋第一隻.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

你應該買個wifi repeater / range extender。

如執意 keep 第二個 router,你可以上網搵搵
How to turn <你的router型號> into wifi repeater
會有好多教學資料。

你今日backup左未?

禁止訪問

珍珠宮

回覆 頑皮心媽咪 的帖子

既然兩條線係分開, 而只係想電視收 wifi 上網.
咪將在房既上網線, 買一隻 router 接起佢, 做返上網設定, wifi setting , 就可以囉...
# 你的問題 沒必要將兩個 router 連起.

大宅

多謝各位回應!

nicking06 :
1) 第一條線+modem在客廳+第一個rounter連接; 第二條線在睡房連接電腦上網
2) 2條線都可以上網
3) 睡房電視就算收到WIFI, 都會好弱同唔穩定, 而且有時想用平板煲劇唔方便, 小朋友亦用唔到電話WIFI上網.

眼訓 & jackma_49 : 可以考慮你地的建議

linggo : 在睡房, 我就係唔認裝router, 裝左就上唔到網, 做唔到上網設定. 另外我唔係要將兩個 router 連起.

男爵府

引用:多謝各位回應!+nicking06+:+1)+第一條線+mo

原帖由 頑皮心媽咪 於 14-08-21 發表
多謝各位回應!

nicking06 :
你將第二條缐插新router.. wan... 電腦插落router lan... 房用新router wifi 咪得loh?

珍珠宮

回覆:頑皮心媽咪 的帖子

咁你第二隻router買左未?咩牌子型號?
咩上網公司?
# 可以搵 代理技術支援 囉

大宅

多謝各位回應!

係喎! 等我找代理技術支援, 唔該哂

複式洋房

可以架

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

聽落唔係幾合理:
如果PXXW 拉兩條線,客廳第一條線要modem先work,睡房第二條線都要modem先work。況且PXXW都唔會拉兩條線,除非你有兩個account.

所以應該只有客廳一條線連上modem再連上router,睡房條線係在從客廳router後面拉第二條線入去,全屋wi-fi只用客廳router。樓主可以睇下客廳router後面係咪多左一條線,將此線拉出,睡房第二條線就唔work.

如果上面講得啱,睡房第二條線可以插入第二個router四個Lan port 其中一個(不是 WAN port),第二個router就當作switch用,其他三個Lan port 可拉線給電腦及電視盒用,但不能用wifi,如要用wifi,要用Bridge Mode 連接兩個 rounter,會比較複雜。

如果一定要用wifi,最簡單方法還是用上面眼訓講嘅 wifi repeater / range extender,它的作用就是在睡房無線接收客廳router的訊號,再加強發射,全屋會用同樣的 SSID 及密碼。

首頁

尾頁

跳至