興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前有個rounter在客廳用緊 (有M直接連線), 想加多一個rounter在睡房連接電腦, 可惜裝唔到, 請問一部電腦可否裝2個rounter嗎?, 還是要剷走第一個rounter? 先裝第2個rounter?

大宅

多謝各位回應!

眼訓 : 我不是對wifi有抗拒, 而是在睡房經常收唔到WIFI, 又不能將第一個router拉線入房.

jackma_49 : 怎樣改IP??

renapapa : 兩部 router 都無呢個'Extend Mode' function

linggo : 因某些問題, PXXW 幫我地裝左個modem在客廳用緊, 直接與第一個rounter連接, 佢地在機樓分左另一條線比我地駁入睡房連接電腦, 但睡房電視收唔到WIFI, 所以先諗住裝多個rounter, 但一屋兩router , 就是不懂得連接!

大宅

多謝各位回應!

nicking06 :
1) 第一條線+modem在客廳+第一個rounter連接; 第二條線在睡房連接電腦上網
2) 2條線都可以上網
3) 睡房電視就算收到WIFI, 都會好弱同唔穩定, 而且有時想用平板煲劇唔方便, 小朋友亦用唔到電話WIFI上網.

眼訓 & jackma_49 : 可以考慮你地的建議

linggo : 在睡房, 我就係唔認裝router, 裝左就上唔到網, 做唔到上網設定. 另外我唔係要將兩個 router 連起.

大宅

多謝各位回應!

係喎! 等我找代理技術支援, 唔該哂

首頁

尾頁

跳至