論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印傭今年4月28到港,4月29到我屋企,每個月29號出現金糧比佢,因為佢又蠢又鈍又懶又計較而且冇心學冇心做,我今個月十二號比左解僱信佢,但係因為佢未還晒錢,鄉下仲有個仔,我同佢講如果佢依一個月改返好嘅話我會收返封解僱信比佢繼續做,但依一個星期佢都冇嘜改善到,應該都係炒佢機會較大有幾樣嘅想請教大家:
1.如果我依家想佢即刻走係要計到九月十二定係照計一個月?
2.如果計到9月12嘅話人工加埋大假應該幾該點計,一共要比幾多?
3.我應該等到9月12果日先同佢講叫佢汁嘢,定佢早幾日同佢講等佢有時間收拾行裝?如果我早同佢講又洗唔洗驚佢整爛我屋企d嘢或者傷害bb?
4.9月12係星期五,到時大女要返k1下午班,如果我到果日先同佢講嘅話,應該朝早講叫佢走,定係夜晚做埋家務先走?定係要辦公時間送返中介度?
5.佢d糧我係要係佢走嘅時候即刻比埋佢定係14日內同機票一齊出比佢?
6.我另外仲有冇d咩嘢要留意?
第一次炒人,嘜都唔識,請各jm教教我,感激不盡!

別墅

回覆:請教炒人

有冇人可以教下我呀

別墅

我比佢激到我好辛苦

珍珠宮

回覆:yiyiau02 的帖子

首先你要搵咗你agent先,因為你要炒佢,中間涉及金錢,你同工人要雙方同意然後大家簽收,又要通知入境處,一定要有中介先搞到。

seenfu  通知入境處自己downlo   發表於 14-8-20 22:45
sunshine0613  不一定要揾中介   發表於 14-8-20 19:31

珍珠宮

回覆:yiyiau02 的帖子

既然你要炒佢,就唔好留多佢一個月,寧願補1個月錢俾佢走。至於係咪12號,要視乎你12號俾佢封信係寫咩,例如話工人做錯咩野如情況冇改善,可不用1個月通知並即時解約。但小心佢可以話封信冇中印對照睇唔明。
所以最好都係搵返中介叫佢幫你

別墅

引用:既然你要炒佢,就唔好留多佢一個月,寧願補

原帖由 creambb 於 14-08-20 發表
既然你要炒佢,就唔好留多佢一個月,寧願補1個月錢俾佢走。至於係咪12號,要視乎你12號俾佢封信係寫咩,例 ...
我已經通知左中介公司而且揾埋印尼翻譯講清楚晒我對佢嘅不滿叫佢依個月改,改到嘅話就收返解雇信,解雇信係8月12號比佢,一個月通知,做到9月12
但係佢依個星期都係冇改善到佢犯嘅都唔係大錯,例如張地下d雜物(筆,bb剪刀)放係bb張床仔度,但比我發現左冇整親bb...家務都係唔叫唔做,做錯又唔認
依d錯係唔係都可以即刻叫佢走唔洗補架?

侯爵府

這些错不是以即炒使唔補。
8月12號給了1個月通知,所以last employment date suppose 係9月12日。如你想提早終止,假設8月25曰,咁即 short notice 6+12=18日. 假設她糧期係每月1至30/31號,8月25日通知她即走,需於7天內付她:
8月1至25號糧 (4010/31*25)
代通知金 (4010/31*6 + 4010/30*12)
未放大假 (4010*13/365 * 大假天)
food n travel allowance 100
返印/菲 最近原居地机場机票張 (問她8 月26曰至9月8日要邊日)

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 creambb 於 14-08-20 發表既

原帖由 yiyiau02 於 14-08-20 發表
我已經通知左中介公司而且揾埋印尼翻譯講清楚晒我對佢嘅不滿叫佢依個月改,改到嘅話就收返解雇信,解雇信係 ...
你介唔介意俾佢留到9月12號?如果唔怕佢玩野咪到時先叫佢走

別墅

引用:Quote:原帖由 yiyiau02 於 14-08-20 發表我

原帖由 creambb 於 14-08-20 發表
你介唔介意俾佢留到9月12號?如果唔怕佢玩野咪到時先叫佢走
其實佢地係唔係真係會係走之前果幾日整爛屋企d嘢架?我冇炒人經驗,好驚佢心地唔好會突登整爛嘢或者對bb不利
如果我真係留到佢9月12先走,咁我應該一早走定係夜晚叫佢自己走?之前工人完約都係做好曬家務夜晚自己走,但佢係炒,我洗唔洗係中介公司辦公時間同佢返去出埋糧同機票果d比佢?定係我同佢自己搞掂就得啦?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 creambb 於 14-08-20 發表你

原帖由 yiyiau02 於 14-08-21 發表
其實佢地係唔係真係會係走之前果幾日整爛屋企d嘢架?我冇炒人經驗,好驚佢心地唔好會突登整爛嘢或者對bb不 ...
我認為最好就是補錢俾佢立刻走,始終唔知佢點諗,無謂擺個陌生人喺屋企,例如你邊日炒佢就當日先叫佢執哂野,然後你同佢一齊返agent度,簽終止合約信,當面交收尾數。機票我自己上網訂,上星期我買咗張返泗水,睇過哂最平$1200有找,jetstar.com,有唔明再問

大宅

回覆 creambb 的帖子

應該叫佢執野先定比錢簽收先? AGENT 唔會黎

珍珠宮

引用:回覆 creambb 的帖子應該叫佢執野先定比錢

原帖由 healthyb2014 於 14-08-21 發表

應該叫佢執野先定比錢簽收先? AGENT 唔會黎
可唔可以帶工人一齊返中介公司搞?
執好野,簽收信,出糧,bye bye
我見agent會叫工人拎住錢影返張相(証明佢接受)

大宅

機票應該買14日內GE邊一日??係咪唔使買BAGGAGE allowance 比佢?

珍珠宮

引用:回覆 creambb 的帖子機票應該買14日內GE邊

原帖由 healthyb2014 於 14-08-21 發表

機票係買由你炒佢起計14日內是但一日,我冇加錢買行李附加費,因為佢得1個手提袋。14日內邊日最平我買邊日

首頁

尾頁

跳至