興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買支廣角鏡,70D用,有咩好介紹,價錢under 8k

男爵府

引用:想買支廣角鏡,70D用,有咩好介紹,價錢und

原帖由 Zilizkoo 於 14-08-19 發表
想買支廣角鏡,70D用,有咩好介紹,價錢under 8k
DX機,係吾係都要X1.6,好局限喎!

大宅

引用:Quote:原帖由 Zilizkoo 於 14-08-19 發表想

原帖由 wendybruce 於 14-08-19 發表
DX機,係吾係都要X1.6,好局限喎!
即係咩?

大宅

回覆:廣角鏡

8k好多選擇喎,efs 10-18, 二千零蚊就有, 重手啲efs 10-22,五千左右
我自己用10-22,變形控制好好

大宅

重有副廠有幾支都幾好的,但你有錢就無謂買副廠了

男爵府

如果用黎影風景 , 建築物 , 室內可考慮

Tokina 11-16 / 12-24

Sigma 12-24

Canon 10-18
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

引用:重有副廠有幾支都幾好的,但你有錢就無謂買

原帖由 wood123 於 14-08-20 發表
重有副廠有幾支都幾好的,但你有錢就無謂買副廠了
我諗住d鏡貴所以先用8k黎做budget咋,完來唔使添

男爵府

引用:Quote:原帖由 wendybruce 於 14-08-19 發表

原帖由 Zilizkoo 於 14-08-19 發表
即係咩?
你部機要將焦距乘1.6,乘完嘅焦距就無咁闊。35mm廣受應用,但當配上你部機就成為56mm,就吾再係廣角焦距了。希望你會明白我意思。

大宅

引用:Quote:原帖由 Zilizkoo 於 14-08-19 發表即

原帖由 wendybruce 於 14-08-20 發表
你部機要將焦距乘1.6,乘完嘅焦距就無咁闊。35mm廣受應用,但當配上你部機就成為56mm,就吾再係廣角焦距了 ...
咁即是話我買廣角鏡係無意思?定話唔係咁多廣角鏡岩我部機用?
我真係唔係好識,咁有無好介紹?

大宅

上肥花網睇下原廠果支EFS10-22
二手鏡都係大約2500左右

男爵府

引用:Quote:原帖由 wendybruce 於 14-08-20 發表

原帖由 Zilizkoo 於 14-08-21 發表
咁即是話我買廣角鏡係無意思?定話唔係咁多廣角鏡岩我部機用?
我真係唔係好識,咁有無好介紹?: ...
係較少選擇,不過,其他朋友都提議咗好多DX機用嘅選擇。定焦鏡真係較難,或者你不妨考慮當中提及過嘅 Canon 10-22喇。至於副廠,真係要小心選擇了。

大宅

即係咁,如果係full frame機(如5D),17mm的鏡頭已經係廣角鏡,咁市面上有較多選擇。

但你宜家用嘅係aps-c機,咁17mm的鏡頭用落你部機度就變左27mm了(因為乘了1.6倍)。

所以可以用在aps-c機上的廣角鏡頭,要去到10mm左右先得,咁市面上就唔多選擇了,canon自己都係得兩支。

大宅

10-22真係幾好架,不過聽講呢支鏡品質落差較大,唔係支支都咁利,買的話要小心啲

一係平平地買支10-18玩下囉,呢支都好ok架

用戶要求終止服務

wood123 發表於 14-8-21 20:47
即係咁,如果係full frame機(如5D),17mm的鏡頭已經係廣角鏡,咁市面上有較多選擇。

但你宜家用嘅係aps- ...

35mm 以下已經係廣角鏡....17mm 應入超廣角鏡~~~

An ultra wide-angle lens is a lens whose focal length is shorter than the short side of film or sensor.[citation needed]
Thus the term denotes a different range of lenses, relative to the size of the sensor in the camera in question.
  • For APS-C any lens shorter than 15 mm is considered ultra wide angle.
  • For 35 mm film or full-frame sensor any lens shorter than 24 mm

http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_wide_angle_lens

大宅

咁呢啲係理論黎嘛,一般用aps-c的影友點都唔會攞支18-55當廣角鏡用啦

用戶要求終止服務

wood123 發表於 14-8-21 22:12
咁呢啲係理論黎嘛,一般用aps-c的影友點都唔會攞支18-55當廣角鏡用啦
...
18-55 本身就係一支廣角鏡...點解唔會?

男爵府

引用:Quote:wood123 發表於 14-8-21 20:47 即係

原帖由 mcl203 於 14-08-21 發表
注意DX機需要X1.6,乘咗之後,視角收窄咗。

大宅

mcl203 發表於 14-8-21 23:24
18-55 本身就係一支廣角鏡...點解唔會?
廣角鏡通時是說21-35mm ,但這是基於傳統35mm篇幅的菲林相機的算法,
在現今數碼攝影上,由於感光元件的面積不同所以會產生一個crop factor,
把鏡頭焦距乘番你適用於你感光原件的crop factor 就會得出一個等較焦距,
這個等較焦距才是基於傳統35mm篇幅的菲林相機的算法,
所以由於70D 的crop factor 是1.6 ,所以 18-55 配上70D 等較焦距就會是 28-88,
由於只在28mm 起跳,所以這個我會視為標準鏡。
廣角鏡平平地我like 這支呢 Tamron SP AF10-24mm F3.5 - 4.5 Di II LD (B001)
等較焦距 16-38,但買時要講明 for Canon。
PS: 基本上視乎品牌 Apsc 系統的crop factor 都會在1.5-1.7之間,
而FF 系統 crop factor就會是 1,m4/3 系統 crop factor 就會是2 ,
Nikkon 無反的 croop factor 就是 2.7。

用戶要求終止服務

TKFY 發表於 14-8-23 11:24
廣角鏡通時是說21-35mm ,但這是基於傳統35mm篇幅的菲林相機的算法,
在現今數碼攝影上,由於感光元件的面 ...

當真....??......你個人認為...??....我諗....以下會岩d ~~~

Nikon咁睇法
http://www.nikon.com.hk/tc_HK/products/categories/nikkor.page?

運 Carl Zeiss 都咁對28mm既睇法
This compact, moderate wide-angle lens is optimized to reduce stray light and reflections and is well suited for difficult lighting conditions.
http://www.zeiss.com/camera-lenses/en_de/camera_lenses/slr-lenses/distagont228.html

Carl Zeiss 都咁對35mm既睇法
The Distagon T*2/35 is a medium wide-angle lens
http://www.zeiss.com/camera-lenses/en_de/camera_lenses/slr-lenses/distagont235.html

Leica 都係咁睇28mm
The Leica Summicron-M 28mm f/2 ASPH is a powerful, yet compact wide-angle lens
http://us.leica-camera.com/Photography/Leica-M/M-Lenses/SUMMICRON-M-28mm-f-2-ASPH

用戶要求終止服務

wendybruce 發表於 14-8-23 00:10
注意DX機需要X1.6,乘咗之後,視角收窄咗。

點計都好....18mm on APS-C = 27/28mm....都係叫標準廣角鏡

10-12mm....會叫 Ultra-wide....~~~~

btw...一支鏡既視角 for FF / APS-C 係不變既...唔好比 d x1/x1.5/x1.6 搞亂
等效視角 係因你用 FF/APS-C機...唔可以因你用 APS-C...就話支鏡唔係wide
35mm 以下叫wide lens....用係 APS-C...你只可以話佢唔夠wide...要揾支再wide d~~~

首頁

尾頁

跳至