母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年呀仔1歲喇!! 我覺得一年既全母乳己經係送俾佢最好既生日禮物
黎緊會繼續努力希望俾最好既呀仔.

我一年前仲係個盲中中..以為生完就餵咁簡單既天真媽媽..但希望透過分享俾可以鼓勵其它未生或己餵母乳中既媽媽....

首先, 本人只係中產媽...可能中偏窮tim...但我都覺得自己夠呀仔食....草媽媽既理論..只要有求便有供!!!

餵母乳原因:
生之前完全冇諗過係會餵唔到....只係諗住人梗係食返人奶...同埋母乳可以save唔少奶粉$$$...仲有瘦身快...
但係生左先發現母乳對媽媽同bb都真係好好..(上網隨便己搵到...)

奶泵:
1.買左先..定生完先買?
我生之前都己不停上網問同事邊個奶泵好..但大部分都建議可生完先買..因為話生完未必有奶...
但係我實戰經驗係下定決心餵母乳..就買左先喇...(
因為之前UK amazon 買medela swing maxi平(連運費約hk$1xxx), 所以生之前己入手.)
我生完己直接埋身....但因為大家都係新手(呀仔同我)...我第2日己經俾佢啜到損曬.....頭十幾日痛到喊...
好彩姑娘教...埋身一次..泵一次..再埋身一次...會易d好...事實我咁樣大約1個星期多d己好返....
到依家都未痛過.....

2.單泵 or 雙泵?
答案一定係雙泵....生完既一定明點解

3.牌子
medela swing maxi: 生之前同事推介依個牌子...咁岩又平就買左...我留係公司用..覺得以依個價錢唔差.
Avent : 返工買多個for 屋企人....又快又清...推介...不過價錢就貴少少....

奶袋:
因為屋企人年年去Bangkok...所以只用過boots...So far..未出現過問題...

Avent 存奶樽:
買泵時買埋..但個人唔岩用...

墊:
-Combi:生之前買..但唔好用...
-Dr. Dickson: 見平買...都唔好用....
-Pegeon: 港版同日版都用過...分別不大...都ok...
-Chuchu..比pegeon貴少少...但我覺得比較好用.....

餵奶bra:
-坐月/屋企: 我去左細細間果d鋪頭仔買大約HK$50/個...我覺得平平地幾好用...
-返工/去街: 一田減價時買左HK$500 3個,....都唔錯..用到依家.....

食物:
我平時係一個中產/偏窮媽媽...但除左頭三個月日日飲湯外...之後都係普通飲食.....
So far..都夠個仔食...我相信有求就有供....

希望以上分享可以幫到準備餵母乳或努力中既媽媽....
我都係時候要睇下今晚點同呀仔慶祝1歲生日喇

如有大家有興趣/其它問題...都可以問下我依個普通在職媽媽...希望可以幫到大家....

男爵府

我都相信有求就有供,有決心就掂

洋房

回覆:ec123 的帖子

你晚黑有無自己起身泵奶噶?

珍珠宮

引用:+本帖最後由+ec123+於+14-8-19+16:47+編輯+

原帖由 ec123 於 14-08-19 發表

今年呀仔1歲喇!! 我覺得一年既全母乳己經係送俾佢最好既 ...
因為坐月多數全埋身,但有時谷就會再泵清啲奶尤其半夜!暫時夠十幾日人仔嘅食量(120ml)! 想問泵出來嘅奶平日會放入奶樽再放雪櫃,留下餐食!咁如果一次泵兩邊只有4-5安士,可以分幾次入儲奶袋做冰奶嗎?

大宅

回覆 nixylee 的帖子

老實講...我真係一個比較懶既媽媽.....頭2個月呀仔半夜都要埋身食奶...

而大約二個月多d佢己經自己戒到夜奶(大約5-6am 醒), 我頭幾日有睇其它媽媽半夜都起身泵...

但我泵左2-3晚己經頂唔順.......不過開初半夜會漏奶..(成塊乳墊會濕曬...) 但慢慢身體會自動適應左就冇野....

同埋...因為我個幾月果時有幾日要出去搞請工人果d野...搞到乳線發炎....

健康院醫生有叫我bb需要幾多就幾好...如果太勉強泵出黎..就會搞到以為要好多需求...媽咪會比較辛苦...

so far..我返工前三個星期左右先開始慢慢儲奶....我諗大概10-20包 60ml左右....

而返工都係lunch 泵一次....收工(around 8pm)返到屋企再泵一次..都己經輕輕松松餵到1歲.....

大宅

回覆 Evachau 的帖子

因為坐月多數全埋身,但有時谷就會再泵清啲奶尤其半夜!暫時夠十幾日人仔嘅食量(120ml)! 想問泵出來嘅奶平日會放入奶樽再放雪櫃,留下餐食!咁如果一次泵兩邊只有4-5安士,可以分幾次入儲奶袋做冰奶嗎?

老老實實...我試過一二次埋身再泵..但係最多得20-30ml..但係埋身完..又要掃風...又要換片..再整野泵...
我覺得超辛苦...頂唔順.....

我返工前大約三個星期開始儲奶...但係都係做冰奶....因為我屋企人己入手大量boots奶袋..(1x盒)...所以我就冇特別分開入....

而我返工後就每晚拎定呀仔要食既分量(可能二至三包咁)落下格....第二日熱返就ok.....

大宅

回覆 kisani 的帖子

真ga....我算係一個幾懶既媽媽....所以餵上手之後...我覺得餵人奶真係勁舒服....出街去旅行(7個月去台灣)....(8個月返廈門)....完全唔使煩奶樽問題....

珍珠宮

引用:回覆+Evachau+的帖子因為坐月多數全埋身,

原帖由 ec123 於 14-08-20 發表
回覆 Evachau 的帖子

因為坐月多數全埋身,但有時谷就會再泵清啲奶尤其半夜!暫時夠十幾日人仔嘅食量(120 ...
Thx for sharing

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

請問BB 自己戒夜奶之前係咪己經固定左時間?

我大B要捱到成7個月先戒到夜奶, 好怕今次唔知搞幾耐, 同埋你第二日比BB 啜損左, 要用泵, 咁BB 咪好早用樽? 你覺得有無nipple confusion? 我第一胎又係咁, 唔識用泵, 餵左奶粉, 之後要用好長時間迫BB 埋身啜

同埋, 你一番工就可以 lunch 一次, 8 點一次, BB 係咪己經4個鐘頭一餐? 食量大唔大呢?

謝謝
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

回覆 ho-liday 的帖子

請問BB 自己戒夜奶之前係咪己經固定左時間?
(冇ga...只係大約2hrs食一次...慢慢咁4am醒..再5am醒...再6am左右醒....我地果時好似中六合彩咁...)

我大B要捱到成7個月先戒到夜奶, 好怕今次唔知搞幾耐, 同埋你第二日比BB 啜損左, 要用泵, 咁BB 咪好早用樽? 你覺得有無nipple confusion? 我第一胎又係咁, 唔識用泵, 餵左奶粉, 之後要用好長時間迫BB 埋身啜
(其實我係第二日己經損左...但係真正用樽餵係大約5日後...果時都驚bb會nipple confusion..但係佢係中意埋身....樽就要爸爸餵...媽咪走開先肯食少少....so far..到依家佢都好中意埋身....同埋我冇特別用乜母乳奶樽....不過講真我都建議埋身..又方便又夠奶...但係如果真係損到好痛....就試下唔好勉強..轉泵先...因為果時我唔識...搞到日日自己好大壓大..又喊咁.....)

同埋, 你一番工就可以 lunch 一次, 8 點一次, BB 係咪己經4個鐘頭一餐? 食量大唔大呢?

6個月之前:
返工前(around 7:30am) : 埋身食一邊..泵一邊...(around 80-100ml)
Lunch ( around 12:30 pm) : 泵around 180-220ml ( for bb 大約上午11點一餐)
放工 ( around 7-8pm): 泵around 180-220ml ( for bb 下午3 點一餐)
訓覺( around 10:30 -11pm):埋身食一邊..泵一邊...(around 80-100ml) ( 加埋早上一餐 for bb 下午7 點一餐)

6個月之前開始中午食一餐固體...所以只lunch and 放工....己經夠食..

大約8個月之後直頭食二餐固體...LUNCH 泵around 80ml...放工又around 100ml...己夠佢食一餐...

ho-liday  Thanks!  發表於 14-8-20 12:15

別墅

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+ec123+於+14-8-19+16:47+編輯+

原帖由 ec123 於 14-08-19 發表

今年呀仔1歲喇!! 我覺得一年既全母乳己經係送俾佢最好既 ...
祝你仔仔快高長大,健健康康!
我餵左就快2個月
想問下你過3月仲有無食上奶野?湯水一星期飲幾多次?係咪keep住要介口架?

大宅

回覆 fi915 的帖子

我覺得捱過左頭十幾日己經好好餵....

我冇特別再食上奶野喇....因為我怕太多..再乳線塞...但我都未試過泵到爆樽咁勁...

只係bb要幾多...都幾多...身體會自然調節...唔使特別追奶....

戒口...?
因為我大肚果時由一個月嘔到生...食乜嘔乜...我本身又好為食...
所以一生完冇戒口....(除左坐月果時)....咖啡..奶茶...雪糕...牛肉...荔枝...mango..乜鬼都食...
我自己諗....bb乜都吸收下都好呀.....(可能係 自己厄自己)

不過我問過姑娘...係唔使特別戒口...(但唔可以食煙...我自己冇食開..所以冇問題...)

而BB都冇乜特別問題....1歲咁大個都係病過一次(傷風)....我諗食母乳d抗體好d ga...

別墅

BK Milk勳章

引用:回覆+fi915+的帖子我覺得捱過左頭十幾日己

我覺得捱過左頭十幾日己經好好餵....
我成日驚之後番工食街野會無益,但應該無時間煮3餐
你番工前有無整定冰奶架?

大宅

我返工前儲左大約十幾包冰奶咋...

我自己覺得唔使擔心咁多....只要飲多d水..休息夠就有奶.....

街邊野我地都係吸收左先俾bb....係我角度..我覺得一定好過食奶粉....

雖然有同事話奶粉有好多唔同既營養...但一定冇人奶既抗體囉.....

反正依家d bb食固體己經可以吸收到好多唔同既營養..所以我冇擔心過依個問題呀.....

別墅

BK Milk勳章

引用:回覆+fi915+的帖子我返工前儲左大約十幾包

我返工前儲左大約十幾包冰奶咋...
我都覺人奶營養應該好過奶粉,希望堅持到,我都要開始整冰奶,你係咪今日泵聽日食,真係唔夠先用冰奶呀?

大宅

我唔係呀....因為冰奶放得三個月.....不過上個星期(almost 1 year) 開始連最後一包都用埋....

依家就今天泵 for 明天食.....食得一日得一日.....

別墅

BK Milk勳章

一日要泵幾多次呀?

大宅

我想請教下返工期間請家人代喂,4小時一次的話每次喂幾多分量?bb大概兩個🈷大

大宅

我想知1歲既食奶次數同份量,固體又多少?媽媽幾次埋身,泵幾次?每次泵幾耐同有幾多奶?謝謝解答

大宅

我既次數如下, 但係個個唔同...姑娘建議每4小時一次.....但係我公司冇辨法俾我4小時一次...所以冇辨法....

6個月之前:
返工前(around 7:30am) : 埋身食一邊..泵一邊...(around 80-100ml)
Lunch ( around 12:30 pm) : 泵around 180-220ml ( for bb 大約上午11點一餐)
放工 ( around 7-8pm): 泵around 180-220ml ( for bb 下午3 點一餐)
訓覺( around 10:30 -11pm):埋身食一邊..泵一邊...(around 80-100ml) ( 加埋早上一餐 for bb 下午7 點一餐)

6個月之前開始中午食一餐固體...所以只lunch and 放工....己經夠食..

大約8個月之後直頭食二餐固體...LUNCH 泵around 80ml...放工又around 100ml...己夠佢食一餐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊