嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡就快二歲半, 請問各媽咪點樣幫佢地洗頭架??

由出世到大都係好似bb咁托住佢個頭, 但而家大左, 無力再支撐佢, 想請教方法.

謝.

禁止訪問

陪月勳章

回覆:~~~幫快二歲半女孩洗頭~~~

複式洋房

我都想知,我隻手碗又開始痛了

大宅

我個仔都係兩歲半,我直接用花灑,叫佢企係到,直接由頭灑

伯爵府

我個囡都係由兩歲開始企係到沖涼洗頭, 不過佢好驚啲水照頭淋佢, 所以就要同佢帶個洗頭帽。 初初佢都唔肯帶帽, 不過氹氹吓佢就接受咗。

男爵府

引用:囡囡就快二歲半,+請問各媽咪點樣幫佢地洗頭

原帖由 生還者 於 14-08-19 發表
囡囡就快二歲半, 請問各媽咪點樣幫佢地洗頭架??

由出世到大都係好似bb咁托住佢個頭, 但而家大左, 無力再 ...
我仔兩歲半,用花灑照頭淋,洗得無咁辛苦又好似乾淨d

大宅

我會比條細細毛巾佢,叫佢close your eyes

大宅

育兒性格勳章

回覆:生還者 的帖子

我個囡歲半,已用花灑企住洗,因為未識聽“企定定”,有時要老公幫手捉住佢,唔比佢亂咁郁。

基本要張凳仔同一塊防滑膠墊就攪掂,洗頭有個過渡期係放佢上我大脾上沖(比佢訓在我大脾上,用手輕佢頭和頸仔),沖完就繼續企起到洗身,用腳夾住佢就得,到洗完就幫佢由頭沖到落腳,放個花灑高啲,好似落雨咁,等佢習慣,約一個星期後,就企起到洗頭了。

大宅

育兒性格勳章

引用:我個囡歲半,已用花灑企住洗,因為未識聽“

原帖由 jody4444 於 15-06-23 發表
我個囡歲半,已用花灑企住洗,因為未識聽“企定定”,有時要老公幫手捉住佢,唔比佢亂咁郁。

基本要張凳仔 ...
補充:凳仔係比我坐,防滑墊就比佢企,唔好意思就要買多件泳衣自己著

大宅

教佢企係度或坐係度沖
唔係你想托到佢幾大呀?

大宅

坐喺盤,叫佢向後瞓盤邊,好似salon咁洗!
大約20個月開始咁!

*唔肯照頭淋,唔肯帶帽

別墅

我囡一歲開始就坐係浴盆叫佢低頭合埋眼就咁用花灑洗,早D試反而冇咁易抗拒。

首頁

尾頁

跳至