親子旅遊

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆:pkaeon 的帖子

幾平?

子爵府

幾錢呀? 我見3千幾。

大宅

回覆:名古屋有咩好玩呀?

如果淨係去名古屋真的無咩玩,通常會去埋白川鄉,伊勢等周邊地區。不過車費就貴些。

子爵府

機票幾平呀?我今個月去完名古屋回來,宜家再plan CNY去。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

名古屋多數玩周邊地方多~
長島oultet, 温泉樂園
松板, 伊勢, 鳥羽
高山
白川鄉
立山黑部
黑部峽谷
上高地

大宅

畀面勳章

JR 磁浮火車博物館

水晶宮

長島oultet, 同樂園

飛驒高山
白川鄉
立山黑部

子爵府

有無去下呂溫泉呀?

伯爵府

名古屋科學館

名古屋港

名古屋港水族館

Oasis 21, 名古屋電視塔

名古屋城

keung  好靚  發表於 14-10-26 22:20
周英  D相唔錯  發表於 14-10-24 18:41
維港  正  發表於 14-10-23 19:39

伯爵府

明治村(犬山)

油菜花之里(長島)

長島溫泉樂園(長島)

麵包超人館(長島)

Jazz Dream Outlet(長島)

伯爵府

另外近名古屋,適合一家大細玩的地方還有:

JR 磁浮火車博物館 (名古屋)
東山動物園(名古屋)
Laguna海洋度假村 (蒲郡)
Little World (犬山)
Monkey Park (犬山)
鈴鹿賽車場 (鈴鹿)

北上就可以玩日本中部和北陸很多風光明媚的地方:
下呂溫泉
高山
飛驒
白川鄉
金澤
立山黑部
黑部峽谷
上高地
松本

南下就可以玩三重懸:
松板
伊勢
二見
鳥羽
志摩

近鐵有一款四天的passport,9800yen包火車,巴士和很多地方的入場費用,非常之抵用.例如志摩西班牙村,二見安土桃山文化村,三個水族館,其中鳥羽水族館動物的數目和種類都在大阪,京都和名古屋這些一線水族館之上.鳥羽和志摩可以免費遊船河,還有一些溫泉可以免費任浸.去三重懸玩可能最貴是食,因為松板牛,伊勢海老實在是不可不試.

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

你好熟呀....請問如果同小朋友去,除左沖繩仲可以去邊,比較岩呢?(日本)

伯爵府

mrstree 發表於 14-8-25 17:12

你好熟呀....請問如果同小朋友去,除左沖繩仲可以去邊,比較岩呢?(日本)

大城市如東京,大阪和名古屋有比較多適合小朋友玩的地方,而且初次在日本自由行,行程也比較容易安排,所以可以在這其中一個地方開始,玩他三五七日.

大宅

明白~~THX

男爵府

畀面勳章

資料好詳細,謝謝分享

大宅

Jcctiu 想請教一下, 我book左下年1月中去名古屋, 同行會有個2歲小朋友~~
我諗極d行程都好似唔係好夠時間, 又唔係好順路, 又冇咩朋友去過名古屋,
可唔可以幫幫手, 比d意見, 以下係初步既行程:

plan A
Day 1 香港-名古屋-下呂溫泉(住富岳)
Day 2 下呂溫泉-食牛丼飯-白川鄉-高山(住高山櫻庵)
Day 3 高山-行宮川朝市-食牛-金澤
Day 4 金澤-兼六園-名古屋-大須商店街-千里馬藥房
Day 5 動植物園-JR博物館
Day 6 水族館-長島度假村(outlet+麵包超人館)
Day 7 犬山市-博物館明治村-犬山城- 香港

or

plan B
Day 1 香港-名古屋
Day 2 名古屋-高山-行高山老街, 食牛(住高山櫻庵)
Day 3 高山-行宮川朝市-白川鄉-下呂溫泉(住富岳^^)
Day 4 下呂溫泉-食牛丼飯-名古屋-水族館
Day 5 JR博物館-動植物園-大須商店街
Day 6 長島度假村(outlet+麵包超人館)-千里馬藥房
Day 7 犬山市-博物館明治村-犬山城- 香港

男爵府

名古屋係中間點,即係樓上JM話齋,玩就去旁邊玩,不過去tokoy都好近

伯爵府

Winwinbabe 發表於 14-8-26 11:56

Jcctiu 想請教一下, 我book左下年1月中去名古屋, 同行會有個2歲小朋友~~

行程都算順路,下呂,高山,白川鄉,金澤,名古屋全部都有直接巴士連接,唔自駕都OK.建議你去EGL買一款昇龍道高速巴士票 ,可以節省部份車費.火車就不建議你搭了,因為JR暫時沒有適合你這個行程的PASS,而且去白川鄉都一樣是要搭巴士,火車費 + 巴士費一定會比單用昇龍道高速巴士票貴好多.

http://www.egltours.com/fit/transport.do

不過你的行程都算幾緊迫,就算是在景點開放時間較長和交通班次頻密的夏天都未必行得晒,特別是要去埋金澤的PLAN A,更何況是要在寒冬完成.不過PLAN行程應該PLAN多少少,到時再按實際情況加加減減.

伯爵府

Winwinbabe 發表於 14-8-26 11:56

我建議你skip咗博物館明治村和犬山城,但住一晚在白川鄉,day 5才回名古屋,相信可以玩得輕鬆一些.

plan A

Day 1 香港 - 名古屋 - 下呂溫泉 (住富岳)
Day 2 下呂溫泉 - 食牛丼飯 - 高山 - 食牛 (住高山櫻庵)
Day 3 高山
- 行宮川朝市 - 白川鄉 (住白川鄉)
Day 4 白川鄉 - 金澤-兼六園 (住金澤)
Day 5 金澤 - 名古屋 - 水族館 大須商店街 千里馬藥房
Day 6 長島度假村(outlet+麵包超人館)
Day 7 動植物園 JR博物館 - 香港

首頁
12345...11

尾頁

跳至