興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻狗狗9個月,,點解而家叫極柯尿都唔肯,,一日都飲200ml水左右,,但氹極都係柯1至2次。
係咪有病呀?

之前唔係敢,,自己去廁所柯,但前排因為佢發傻,,柯尿係床同沙發,,比爸爸打同罰,,唔知關唔關樹呢?
但唸返,又無關係敢,,唉,苦惱中

有冇人可以解答我

大宅

"比爸爸打同罰,,唔知關唔關樹呢?"
- 絕對關樹!

痾尿其實唔使氹既, 有需要一定會痾~
狗狗只係可能唔想晌某環境條件情況下痾~
例如...
- 廁所已經痾咗尿尿/便便污糟咗, 狗狗就有機會等廁所乾淨返先痾或者搵過第個地方痾~
- 狗主想狗狗痾既地方對狗狗而言唔夠安全, 狗狗亦會另覓新處痾~
- 狗狗晌某人面前感到唔安全(例如痾完比人打/鬧過), 所以等某人離開後先會痾~
- 狗狗認為痾尿尿/便便後會失去某東西(痾完後, 狗主會消失), 所以一直唔痾...
- 狗狗想出街, 所以等狗主帶出街先痾~
- 有啲狗狗亦分得好清楚, 屋企係休息既地方, 唔想整污糟, 所以就等到出街時先痾~
大至上係咁...
另外, 進入成犬階段, 狗狗如廁次數亦會慢慢比幼犬時減少, 呢點係正常既~

大宅

引用:\"比爸爸打同罰,,唔知關唔關樹呢?\"- 絕對關

原帖由 szehoitsang 於 14-08-20 發表
"比爸爸打同罰,,唔知關唔關樹呢?"
- 絕對關樹!
我留意左3日,,佢見屋企無人,,就會去廁所到柯

大宅

vitasoy910 發表於 14-8-20 14:45
我留意左3日,,佢見屋企無人,,就會去廁所到柯
識得去返自己廁所就OK啦~
但緊記, 唔好責罰狗狗喇...只會帶黎意想唔倒既反效果...
若果狗狗去廁所時你在場的話, 狗狗痾完時記得比返啲獎嘗狗狗啊!

大宅

引用:Quote:vitasoy910 發表於 14-8-20 14:45 我

原帖由 szehoitsang 於 14-08-20 發表
識得去返自己廁所就OK啦~
但緊記, 唔好責罰狗狗喇...只會帶黎意想唔倒既反效果...
若果狗狗去廁所時你在場 ...
明白thx

首頁

尾頁

跳至