懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上回講到8月1日的早上(BB33週2)血壓一直偏高,醫生提議唔好等不如開刀拿BB出來。

當時心情只有一點點緊張,又開心可以見到BB,但又擔心BB安全,真係好鬼矛盾。不過聽到醫生話33週2既BB又打哂強肺針,其實已經可以好叻,咁就只好一切相信醫生啦。

之後跟手打比老公叫佢帶定相機返工,因為我大概今天就生了(當時其實我仍然未知醫生想幾時開刀的)掛線後忽然有幾個阿姐和姑娘和抽血醫生企係我床邊急到賴屎咁叫我起行。我話想打比老公先,佢地又唔比,要我馬上執野換衫和上床落髮(原來馬上就要落產房了,心諗唔洗咁急下話)

講到呢道要鬧下個低能抽血醫生,仆佢個x前前後後一共白挨左佢三針,比佢吉到瘀黑哂,唔識抽血就唔好害人啦,打豆又打唔到痛撚到我大叫,好在最後比我鬧走佢換人幫我打(excuse me其實平時我份人好有善)

繼續,落到產房,左右手都打哂豆,左手一個右手兩個,插埋尿喉,成個人唔郁得了。這時先捨得比個電話我打比老公,老公都好驚訝我咁快落左產房插哂喉,前後都不夠廿分鐘。老公馬上從公司趕過來。
由於要配血,吊左鹽水,吊左防止抽根藥,加上之前食左野未可以開刀,所以要等夠鐘再開刀。

下午2:00老公來到了,入來產房陪左我一陣,係咁嗲老公好驚好驚,老公摸著我的臉安慰我唔洗驚老公係道等妳和BB出黎。由於我是屬於緊急開刀,所以唔比陪產(>﹏<)哼,都唔知有乜咁急!
2:30推入手術室了,見多老公一面,為我打打氣。一入到去一大堆人好忙碌咁氹氹轉,我開始好緊張好驚了。他們把我轉到一張超細既手術床上,要我打側身,蝦米形睡姿在背部打麻醉針,超級緊張,一邊打針一邊餵我飲防嘔的藥水。之後打平瞓,他們把我的手綁在架上,情況就好似釘十字架的形態一樣。

不到一會我胸部對下已失去知覺,過5分鐘手術開始了。(>﹏<)醫生無話比我知已在開刀,只問過我一句痛唔痛,相信就是這時開始了。當時我感覺到有人不停在推我個肚,推到成個人左搖右搖,還推到我有些反胃。

下午三點五小B卒之出世了,重1.5KG。我聽到一聲微微的哭聲,問姑娘BB是否出世了,姑娘話係呀出左世喇! 我一眼都未見過小B他們就送左佢去nicu了,這個時候我知道醫生在替我聯針,可能麻醉藥的威力使我勁攰勁眼瞓,忍唔住瞓著左。

一瞓醒已經五點幾六點,我瞓左係產房觀察,馬上問姑娘借電話打比老公,老公竟然仲未知道細B出左世(>﹏<)有無攪錯?竟然無人通知我老公,要他在產房門外呆等左三小時,激死! 老公馬上入來產房和我見一面,之後馬上過nicu睇BB了。

而我生左BB後要觀察24小時才可以上大房,其間要不段量血壓,不過已停左血壓藥,而血壓也正常返D嚕。吉手指糖尿又無問題了。希望一切都康復吧。

我寫呢篇文章時已是產後二十天了, 我之前提過自己第一胎順產,今次是開刀。其實我第一胎是無痛分娩順產的,而今次是開刀,兩種感覺我都試過了,我個人覺得順產真係好好多。

而家小B仍在醫院,媽媽會每天Keep住泵奶比你食,爸爸會每天來看你,小B你要加油努力呀!爸爸媽媽家姐永遠都咁愛你!加油!

0o...雯雯...o0  你bb而家情況點阿?估   發表於 14-8-20 20:13
正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

別墅

回覆:mankei416 的帖子

加油,我囡都係33wks2 出世,重1.77kg,全媽媽奶,現在一歲了,好健康,係輕磅細粒些,其他發展正常,加油!

mankei416  住左幾多天醫院呀?   發表於 14-8-20 01:38
mankei416  請問那時候你小朋友住   發表於 14-8-20 01:37

別墅

回覆:manmanchoy 的帖子

QE

別墅

住左22日

mankei416  22日就夠5磅拿?好叻   發表於 14-8-20 01:58

別墅

2.1kg, 可以返屋企啊

大宅

真係無端端咁鬼急推人落去做手術,聽到都驚,好彩最後bb平安出世,祝bb身體健康

mankei416  多謝  發表於 14-8-20 15:36

別墅

Congrats ar~~~rest more la

大宅

畀面勳章

回覆:小B早產出世了-下(長)

我25wk都因為血壓高捉左入威院,之後話我係妊娠毒血症。已經打左4支强肺針,住左6日醫院,之後一星期都要返一次5E.
而家32wk。bb而家係我肚入面大約1.9kg
醫生比左個37週催生期比我,希望bb37週先好出世。

mankei416  完全明白你心情,情況   發表於 14-8-20 18:29

男爵府

媽媽加油噢!

就咁睇, 過程好驚, 但可能己知結果, 一路是滿心微笑咁睇!
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

男爵府

媽媽加油噢!

就咁睇, 過程好驚, 但可能己知結果, 一路是滿心微笑咁睇!
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

男爵府

引用:媽媽加油噢!就咁睇, 過程好驚, 但可能己

原帖由 KE11 於 14-08-20 發表
媽媽加油噢!

就咁睇, 過程好驚, 但可能己知結果, 一路是滿心微笑咁睇! ...
Thankyou

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

子爵府

我都係34w妊娠毒血要緊急開刀,你形容得好仔細呀,令我回想起當日開刀嘅情況
祝你同bb都早日康復,加油呀

mankei416  Thankyou  發表於 14-8-20 19:57

男爵府

引用:我都係34w妊娠毒血要緊急開刀,你形容得好

原帖由 Janetboyyan 於 14-08-20 發表
我都係34w妊娠毒血要緊急開刀,你形容得好仔細呀,令我回想起當日開刀嘅情況
祝你同bb都早日康復,加油呀:g ...
咁你BB出世幾磅呀?BB住左幾耐先出院呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:上回講到8月1日的早上(BB33週2)血壓一直偏

原帖由 mankei416 於 14-08-20 發表
上回講到8月1日的早上(BB33週2)血壓一直偏高,醫生提議唔好等不如開刀拿BB出來。

當時心情只有一點點緊 ...
我同你9成相似,又係捱左低b医生3針,又係血壓高緊急開刀,早你3日响QE。

https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

公爵府

我剖腹果陣好彩醫生比較好,不過都幫住曬!當時真係好驚好驚

mankei416  係,  發表於 14-8-20 21:53

男爵府

引用:Quote:原帖由 mankei416 於 14-08-20 發表

原帖由 wincat 於 14-08-20 發表
我同你9成相似,又係捱左低b医生3針,又係血壓高緊急開刀,早你3日响QE。

...
咁你幾週生的?你BB出世幾磅呀?BB住幾耐先 出院?

子爵府

我b出世2.04kg, 住左12日,宜家50日人仔,今日磅過有4.3kg, 加油呀
呢張相係第一日影嘅

子爵府

呢張45日影嘅

mankei416  嘩好勁喎   發表於 14-8-20 23:34

男爵府

好驚險,一路睇一路個心卜卜跳

男爵府

引用:好驚險,一路睇一路個心卜卜跳 +

原帖由 mickeychanchan 於 14-08-20 發表
好驚險,一路睇一路個心卜卜跳
好佩服樓主,只係講bb點樣出世,一句都無講過傷口如何痛...

首頁

尾頁

跳至